icon

Mateřský plurál je zločin proti řečové kultuře češtiny

arwen_arina
6. čer 2017

Hledám jednu konkrétní radu týkající se dítěte na různých internetových diskusích a už jdu do kolen-snad 90% matek používá mateřský plurál. Jako vystudované lingvistce mi to připadá jak zločin na češtině :D. Taky vás maminky sdělení typu "Už je nám devět měsíců a krásně lezeme" přivádí k šílenství? Nejhorší na tom je,že se kvůli tomu skoro nemůžu bavit s kamarádkami, co mají malé děti, protože tak mluví většina z nich:(
Jaký na to máte názor? Taky vám to leze na nervy? Používáte? Záměrně, nebo vám to spíš "ujíždí"?

Strana
z5
ttm
Autor odpověď smazal
dzungala
Autor odpověď smazal
ttm
Autor odpověď smazal
dzungala
Autor odpověď smazal
ttm
Autor odpověď smazal
caverina
6. čer 2017

@mon_88017 ja chodím zásadně jen do holiče😀k holiči jsem nikdy za celý život nesla😀 a kupodivu jsem z čj mela vzdy za jedna🙂

uzivatelkapetra
6. čer 2017

Hezké téma. Mám ráda češtinu a taky mě mrzí, jak celkově upadá úroveň nejen zde, ale celkově si lidi na to moc nepotrpí.
Mě osobně baví, jak holky píšou, že by "ovulka mohla být dýl", ale to myslím patří k plzeňákům.
A některé uživatelky píší jakoby to psal google překladač 😀

uzivatelkapetra
6. čer 2017

@caverina a ne "do holiča"?😀

caverina
6. čer 2017

@uzivatelkapetra no jak kdy....podle toho jakou mám naladu😀

mon_88017
6. čer 2017

@caverina ještěže chodím jen do tej (upozornění: jihočeština) hospody, tam si předložku nespletu 😀 😀 😀

caverina
6. čer 2017

@mon_88017 každý máme neco😀

laska.nezna.hranic
6. čer 2017

zločin je potlačovat přirozenost. a jazyk se vyvíjí, není to tak, že hrstka vyvolených určuje jeho pravidla. takže používám, protože je to pro mě přirozené. dítě patří k matce jako matka k dítěti, je normální, že spolu ti dva sdílejí radosti i strasti, protože jeden by bez druhého nebyl, takže "my" jako my dva, kteří to všechno spolu prožíváme. s partnerem jsme taky my, ne on a já. co ale drtí mě, je přežitek vykání (stejně jako kdysi mykání u jedné např. vladařské osoby, onikání, apod.) , protože to je prostě množné číslo a musím se vždy hodně přemáhat, abych to ze sebe při oslovování druhých jednotlivců na nátlak společnosti vymáčkla 🙂

caverina
6. čer 2017

Tak já si interpunkci hlavu dost často hlavu nedělám....a je můj zvyk(asi dost blbý zvyk)končit větu né jednou ale hned několika tečkami....

luj89
6. čer 2017

@dzungala to uz jsme zminovaly - je to nareci ve vych. Cechach. A ano, obecna cestina je spisovna, to se uci uz na ZŠ 😉.
@uzivatelkapetra to slovo "dýl" se podle me pouziva po celych Cechach.

mon_88017
6. čer 2017

@luj89 náhodou, takový "přídu dýl" je úžasnej slovní obrat 😀 😀 😀 Akorát teda spolužáky z Moravěnky poněkud iritoval 😀

almara2
6. čer 2017

mateřský plurál nepoužívám, taky se mi stalo toto: Paní kouká do kočáru na Freda, ptá se na nějaké věci a najednou vyhrkne: " A kolik vám je?" já si pomyslím něco jako nějaká drzá ne?Nicméně odpovím: "37" a ona chvíli čučí a pak říká: "Já myslela malýmu" a čuměla na mně jako vrána a já se tomu tlemila celej den. Přitom ze začátku mluvila normálně, že je velký a kolik měl při narození a najednou tohle. Jinak množné číslo používám v situacích, kdy např. jedem k doktorce, jdem na písek,...jelikož to jdeme všichni, ale zvěrstva typu: "jsme nějaký mrzutý dnes" a "máme prdíky" a "už máme jeden žub" to věru ne😉

normalnimatka
6. čer 2017

dýl je si myslim normální a v pohodě.
dobrá věta je třeba "máš už to zaplacíno?" :D nebo dozádějc:D

marrei
6. čer 2017

Nebo plzeňština - ondrovo pokojík, manžel je zas východočech - půjdeš k tátoj... miliony smajlíků jsou taky mazec, zvlášť když je člověk používá v souvislosti s něčím, kde se ani nemá smát - jednou jsem tu tuším narazila na album s vařením a jídly, kde byly popisky např. "Kuře na paprice 🙂))", "volské oko 🙂))" apod. 😀 A nebo to zmíněné tuleníčko..... někdo tu tuším měl album o hubnutí, a místo sportu měl "tuleníčko"... bože to fakt nepotřebuju vědět, kdy kdo s kým 🙂

kajulinek
6. čer 2017

@normalnimatka Ne, dýl není normální, aspoň pro nás Moraváky je to hrozný. :D
Jinak k tématu - nemám mateřský plurál ráda, hlavně když bije do očí, ale už jsem se při něm taky přistihla :D Já za zločin považuju spíš nepsaní čárek ve větách, nebo ještě hůř používání piktogramů místo slov. To pak příspěvek vypadá jako stránka ze sluníčka, kde mají malé děti doplňovat podle obrázků slova, a nedá se to číst.

dzungala
Autor odpověď smazal
blaablaablaa
6. čer 2017

Mně spíš vadí, když má vystudovaná lingvistka chyby v úvodním příspěvku 😀 Třeba mezery za interpunkcí, případně oddělení 5. pádu 😀

betelgeuzz
6. čer 2017

@cinula za slovo "nejoptimálnější" nám na VŠ slibovala jedna učitelka vyhazov od zkoušky a to nebyla zkouška z ČJ 🙂

caverina
6. čer 2017

Tak mě spíš fascinuje obsah než forma,i když je občas neuvěřitelná.

g_m
6. čer 2017

Nečetla jsem příspěvky, ale beru to jako hovorovou věc. Stejnou jako když se někdo rozčiluje nad větou "rodil mě ten a ten doktor". 🙂
Já spíš rostu ze zdejších příspěvků a neschopností a vlastně nechutí lidí pobrat rozdíl např. mezi tip a typ 😀 a vůbec si trochu dát záležet, jak a co píšu. A nejlepší jsou recenze na maminami testované výrobky bez interpunkce...

luj89
6. čer 2017

@dzungala vis, ze to asi ani neumim vysvetlit? 😀
Koukam, ze kazde z nas vadi neco, pritom to jsou vlastne uplny hlouposti, co nam vadi 😀. Ale taky to tak mam...

betelgeuzz
6. čer 2017

@dzungala co je na mrknutí špatného? Taky ho používám a neberu ho jako nic špatného. ale to je problém smajlíků, někdo si ho může vyložit úplně jinak. Známá si smajlík, který podle mě znamenal střední úsměv, vyložila jako výsměch a hned byl problém v komunikaci. Takže já radši smajlíky šetřím. což si zas někdo vykládá, že jsem naštvaná, když za každou větu nevložím smích.

japona
6. čer 2017

Ještě je pěkné, jak si hodně lidí vzdává hold, protože holt nerozeznají rozdíl mezi hold a holt..

Nejlepší užítí mateřského plurálu jsem slyšela paradoxne od chlapa. Když radostne oznamoval stastnou novinu: "jsme tehotní". Na to mu nas kamarád s očima navrch hlavy odpověděl: "ty vole, ty taky?" 🙂

japona
6. čer 2017

"Rodil me doktor" mi nepřijde zas tak divné. Spis mi to evokuje rození krav apod., kamarádka z venkova vždy říkala: "o víkendu jsme rodili telata, hříbě.."

eithelwing
6. čer 2017

Mateřský plurál je podivný, ale zjistila jsem, že ho nakonec tu a tam také použiju. A pak mi to hrozně vadí. :D Na druhou stranu se není čemu divit, matka s dítětem tráví veškerý čas a občas si můžou připadat jako jedno i ze strany matky. 🙂

Hnidopišná poznámka k autorce - od lingvistky bych čekala lepší pravopis a dodržování typografických pravidel. 🙂

arwen_arina
autor
6. čer 2017

@eithelwing Pravopis mám v pořádku, možná až na diakritiku,to samé u typografie,datluji na čtyřpalcovém mobilu, jinou techniku nevlastním.

Strana
z5