icon

Pes a dítě - je tu odborník na psy?

dannyblakely
23. říj 2015

Zdravím, holky. Je tu prosím nějaká opravdová odbornice na psy, která by mi poradila? Do teď bylo mezi psicí a malou takřka vše ok, ale v současné chvíli (trvá to pár dní) psice vrčí, když malá leze do pokoje a do ložnice. Začala teď sama vylézat na gauč a na postel a psice si zjevně brání své. Psala jsem si s paní Žertovou, volala panu Desenskému, ale ten potřebuje vztah pes-dítě vidět a my nemáme možnost za ním přijet, tak neporadil. Paní Žertová mi radila, že pokud je pes zvyklý být na sedačce či posteli, nemáme ho to odnaučovat, ale dávat pozor, aby nebyli ti dva bez dozoru a nebyli na posteli či sedačce současně. To jako ok, beru na vědomí, nicméně psici nevadí, že jsou spolu ve stejnou dobu na sedačce či posteli. Vadí ji, že tam malá jde, bez ohledu na to, jestli tam psice už je nebo ne. No a teď k dotazu. Má cenu psa na dítě pozitivně motivovat pamlsky? Když dítě leze k sedačce, tak psa v tu chvíli začít odměňovat, že tam dítě nechá vlézt a nevrčí na něj? Samozřejmě je potřeba to vychytat, abych neodměňovala právě za to vrčení, to je jasné, ale když to vychytám, je to dobře? Splní to ten účel, aby pes měl s dítětem lezoucím do pokoje, případně do postele a na sedačku spojenou odměnu? Přestane pak vrčet? A co když to nevychytám a zavrčet stihne? Jak správně reagovat? Někde jsem vyčetla, že majitel má psa důrazně napomenou, chytnout mu za hřbet čumáku a pak dál nereagovat. Fyzické tresty či vyhazov pryč její chování zhoršují, takže to praktikova už nechci. Poradí někdo? Jinak psa pryč dávat nechci. Jsem za něj zodpovědná a jistě to lze řešit i jinak. Děkuji předem za radu.

Strana
z5
dannyblakely
autor
4. led 2016

@satarel už blbnu a píšu to sama sobě 😀 Jo a hlavní je, nebýt nervózní. Pes to pozná na sto honů. Prostě dělejte, že dítě je tam odjakživa, nestresujte sebe ani psa.

dannyblakely
autor
4. led 2016

@mpbk určitě bych nedávala dítěti pamlsek, aby ho dalo psovi. Ne v tomhle věku. A ani bych psa neodměňovala za dobrý kontakt s dítětem. Dělala jsem to a psice pak lítala za malou furt a čekala na odměnu 😀

marrei
4. led 2016

@satarel - milion rad a některé si odporují.... no a teď si vyber, co je správně 🙂 Jsi ve složité situaci, já byla taky, když se to tehdy stalo a mě plno lidí odsoudilo, že jsem poslechla špatné rady. To byl každý chytrý. Jak už jsem tu jedou psala, já bych psa dala pryč (pokud je ta možnost, u nás tehdy bohužel nebyla), a neriskovala zdraví mého dítěte..... Zní to tvrdě, vím....

ppejskova
4. led 2016

@dannyblakely určitě odměnu ale ne způsobem "vychytam",nezlob se nevychytáš,za mě si prostě najdi čas sedni si na gauč a čekej co se bude dít jakmile přijde malá a čuba začne vrčet,klidným ale dost durazným hlasem jí opakuj že to je :dobrý, v pořádku, nic se neděje (nevím jak spolu komunikujete a co užíváš běžně k uklidnění psa) pokud se utiší pohlaď jí, případně odměn rozhodně důrazně pochval...pokud se naopak její hlasový projev bude stupňovat, prostě ji z gauče vyhoď a přeruš kontakt třeba jen na 10min,posaď malou na gauč tak,aby to viděla,a zavolej ji k vám... Opět celou dobu čubu utěšuj jako jsem psala výše, důležitá je důslednost... Aby to jeden den nebylo tak,druhý jinak
My takhle zvládáme projevy extrémní agrese vůči jiným psům... Doufám že mě po porodu nepříjemně nepřekvapí i agresí vůči malé...

veveruse14
4. led 2016

@satarel já radím kontaktovat odborníka-ale fakt odborníka, tj ne obyčejný cvičák, ale někoho kdo se opravdu zabývá problémovým chováním psů,zagooglete, třeba máte někoho v okolí.
byli jsme v podobné situaci a velice se nám to vyplatilo, dostali jsme rady, které okamžitě fungovaly a navíc jsme se uklidnili-což je to nejdůležitější, reagovat hystericky ničemu nepomůže, i když je to naprosto pochopitelné-já jsem vyšilovala hodně.
Obecná rada, kterou jsme dostali my byla asociovat dítě s přijemným prožitkem psa a když se to podaří navodit, tak fixovat a fixovat. takže já seděla na zemi, prcek vedle mě a měla jsem v ruce pamlsky, a když se pes přiblížil, dostal odměnu, když u nás vydržel ležet, opět velká odměna, pak prcek krmil psa sám ( pod dozorem). no a teď si dost často vleze do šuplíku kde jsou pamlsky a krmí ho sám-což tedy nerada vidím, takže teď zas učím dítě, že do psího šuplilku se neleze🙂
u nás toto velmi pomohlo, ale to samozřejmé neznamená, že to pomůže všude a všem-fakt doporučuju někoho zkušeného, tomu našemu stačilo deset minut a viděl psovi až do žaludku...
držím palce!

marrei
4. led 2016

@ppejskova no, myslíš to určitě dobře, ale přesně tuhle radu jsem poslechla... Vzala k sobě dítě i psa, pokud byl pes v klidu, pochvala, mazlení, pokud vrčel, trest..... pes vrčel, i když jsem trestala, bylo mu to úplně jedno, koukal dceři bez hnutí do očí a vrčel a vrčel......

marrei
4. led 2016

Jinak souhlas s @veveruse14 , na každého psa platí něco jiného, univerzální rada prostě není a nebude.... ovšem jak najít dobrého odborníka? Pamatuju, že tuším @dannyblakely někoho doporučovala, a jiné holky jí toho odborníka naprosto sepsuly... už nevím, kdo to byl.

ppejskova
4. led 2016

@marrei ono je trest a trest, pes v tý hlavě nemá strojecek, obzvlášť pokud je to pes klasifikovany třeba jako pracovní plemeno, tak je potřeba zvládnout komunikaci s ním... Já třeba musela našeho psa uhodit asi 2x v životě kdy už prostě nebylo na výběr... Jinak mi stačí slova,někdy dokonce i jen pohled a moc dobře ví co tím myslím... Je potřeba zvládat svého psa před příchodem dítěte a nebo, ta smutnější varianta pokud komunikace nefunguje přenechat starost o něj jiné osobě a v době kdy je tato osoba nepritomna psovi zajistit komfort v jiné části bytu než se běžně pohybuje dítě... Známá má takhle pejska na gauciku v předsíni, a do bytu chodí jen s jejím mužem který ho báječně zvládá

marrei
4. led 2016

@ppejskova náš pes byl společenské plemeno (kavalír), přátelský, v pohodě, chodili jsme na cvičák, nikdy s ním nebyl problém. S dovolením se vyjádřím ke větě "Je potřeba zvládat svého psa před příchodem dítěte". Pes nikdy nebyl agresivní, naopak, děti vyhledával, protože měl ten kavalíří "kukuč" a všechny děti ho vždycky hladily a byly z něj unešené. Žádný výchovný problém nebyl. Před příchodem dítěte jsem ho naprosto zvládala. Nikdy by mě nenapadlo, že bude mít problém s dítětem v rodině. Ono je dost těžké psa na tuto novou situaci připravit, leda že by sis nějaké cizí dítě nejdřív vypůjčila a vyzkoušela, jak pes reaguje (samozřejmě po několika měsících spolužití aspoň).

ppejskova
4. led 2016

@marrei tak vzhledem k tomu že mám malou sestru (4roky) a bývá u nás často tak vím že je bez potíží mohu nechat o samotě a naopak pes mi většinou ještě nabonzuje že malá dělá co nemá... Ale chápu že ne vždycky taková možnost treninku je... Pak je potřeba ještě zvážit jestli se necítil odstrčený to je tak jediné co mě ještě napadlo... Ono jim stačí málo...já třeba vím že daleko větší boj to u nás bude s kočkou která už teď má pocit že bude řídit celou rodinu a to je horší protože s tou se absolutně nedá pracovat

marrei
4. led 2016

@ppejskova no on měl už 10 roků, když se malá narodila, a prostě si na ni nezvykl. Jak píšeš, ne vždy je možnost tréninku, a někdy i přes všechno možné a nemožné zkoušení to prostě nedopadne dobře. Tak držím pěsti, se psem a s kočkou tuplem 😀

satarel
6. led 2016

Děkuju za rady. Vím, že nebylo správné tvrdé potrestání, ale v tu chvíli jsem jí prostě nemohla v klidu říct "jdi na místo", když malé tekla z koutku krev a plakala bolestí. Od neděle jsem jak mezi dvěma stěnami - říkám si, vezmu ji zpět, bude ohrádka, zavedu přísnější pravidla a tak dál a na druhou stranu mám obavu, že to nezvládnu. Tenhle útok byl tak rychlý, že kdyby se to opakovalo znovu (aniž by u toho s malou někdo ucuknul) mohly by být následky ještě horší anebo třeba taky ne! Mohla bych pak žít s tím, že moje dcera má na tváři velkou jizvu jen proto, že sem neměla rozum? Už třetí den neustále brečím a nemůžu se z toho vzpamatovat a nevím, jaké je správné řešení. Nechci utíkat z boje, ale cena mi přijde příliš vysoká... co budu dělat, až malá začne jezdit s chodítkem, chodit po čtyřech... Když dám fenu do klece, bude to brát zle, bojím se, aby se její chování pak ještě nezhoršilo. Psala jsem panu Bradáčovi, zatím bez reakce a moje rodina mě soustavně ujišťuje v tom, že bych ji měla dát k někomu jinému - moje mamka by si ji třeba vzala, bydlí kousek ode mě a mohla bych ji chodit aspoň venčit. Ale stejně. Tohle je prostě špatně ☹

alboo
6. led 2016

Uz sem se jednou do teto ci podobne diskuze zapojila... to ze pes vyjede po diteti není chyba psa, ale majitele, rodice a pod. Nejsem extra expert, ale zkušenosti mam, nejak to nehrotim, nelezu doma po ctyrech, nevrcim, nebiju a presto mame 3 psy, každý jine povahy a 16m dite a funguje je to. Kdyz byla lezouci vsude a nechapala ze na psa, kterymu to vadi lezt nemuze, byla tu ohrada, kteta branila psi pelech, postupem casu chape cim dal vice ze kdyz pes spi nebo odpociva na pelíšku tak na nej nesmi... a ano ozenou se, ale nic ji neudelaj. Psa pochvalim a diteti vynadam. Jeden pes treba radsi utece pryc, dalsi vydzri opravdu hodne a i kontakt s ni vyhledaca a treti se snazi taky spise odejit. Ale take nase dite vi, ze zvire je mala, mala a neublížuje se mu. Ale taky uz je tahala za usi a podobne, vynadam ji.psa pochvalim, vetsinou to pes vydrzi, kdyz ne, zavrci, ozene se. Ale za 16m asi 5 se nekdo z nich ohnal. Chce to proste hlidat hlavne to dite. A vyse zmimovanem byla chyba odvoz psa

sheila86
6. led 2016

@satarel pes ti klec zle brát nebude, záleží, jak mu to podáš. Nikdo neříká, že tam musí být pořád. Musí to brát prostě jako svý útočiště před "otravným mládětem," místo, kam ví, že na něj dítě nemůže a má tam svůj klid. Psa mám v bytě navolno, když třeba s malou koukáme na pohádky, ale leží striktně na zemi, žádnej gauč, nebo když mu dcera háže míčky (pod mým dozorem a míček beru psovi z tlamy vždy já), když mu dává pamlsky, a potom samozřejmě venku na procházkách,. Přes noc je na volno (obývák) a kdy je malá pryč třeba s tátou, tak samo taky. Jinak je prostě v kleci. A to dřív spal semnou v posteli a válel se na gauči. Tak nebreč, srovnej si to v hlavě a jo, jde to 😉 Už jsem to tu někde psala, chce to jen "přežít" takový ten blbý věk a pak to bude cajk. Můj pes si je třeba schopen krásně hrát s šestiletýma dětma, ale s dvouletým dítětem prostě ne, je pro něj strašně nečitelný, raději jde z cesty, i když ho malá hladí (semnou) tak vidim, že mu to prostě příjemný od ní zatím neni. Držim palce, ať se rozhodneš správně.

dannyblakely
autor
6. led 2016

@satarel jestli si ji vezme mamka, tak bych s tím neváhala

marrei
6. led 2016

@satarel naprostý souhlas s @dannyblakely
@alboo - respektuji tvůj názor, ale věta "to ze pes vyjede po diteti není chyba psa, ale majitele, rodice a pod" je podle mě nesmysl. Pes není robot, aby se dalo podle nějakých univerzálně platných postupů zvládnout veškeré chování. Pořád je to zvíře, a zvlášť když je zvíře starší, tak ho prostě nemusí jít převychovat.

alboo
6. led 2016

@marrei nemyslim tim prevychovu psa, ale vychovu ditete. Ja osobne vic koukam co dela dite nez pes

marrei
7. led 2016

@alboo aha promiň, to jsem nepochopila. Zase je mi líto těch dětí..... Hodně lidí automaticky předpokládá, že když pes pokouše, je to tím, že ho dítě nějak provokovalo / štípalo / tahalo za ocas / lezlo k misce nebo do pelechu, a rodič to neuhlídal. V mém případě si dítě dovolilo přilézt do mé blízkosti, asi 1 metr od psa, nevšímat si ho a hrát si....

satarel
7. led 2016

@marrei Jak jsi to nakonec s tím tvým psem vyřešila? Psala jsi, že pokousal několikrát a neměli jste ho kam jinak dát...

satarel
7. led 2016

Dnes se za námi staví pán, co se zabývá výcvikem a převýchovou, když jsou psi problémoví. Taky má ten názor, že za vše, co je se psem špatně, může jeho majitel/ka. Něco na tom bude určitě, ale třeba můj pes zvládá poslušnost skvěle, chodila jsem s ním na cvičák, lidi miluje a nikdy mi po nikom nevystartovala. Jediný co je u ní blbý je to, že hůř zvládá odloučení a je dost závislačka a od toho si myslím, že se bude odvíjet celý problém. No, napíšu, až co řekne "pan odborník" a budu chytřejší 🙂

veraga
7. led 2016

@satarel Mám stejný názor jako pán. Pokud se nebavíme o psychicky nemocných/narušených psech, tak je pravda taková, že pes vždy vyšle signál, když se mu něco nelíbí. 🙂 To jen my majitelé nejednáme stejně jako oni, proto vždy neseme odpovědnost za jeho chování.

marrei
7. led 2016

@satarel nene, pes pokousal jednou a šel. Už ve fázi, kdy jen na malou vrčel, jsem se ptala mamky, jestli si ho nechce vzít. Tehdy nechtěla. Když malou pokousal, vzala si ho, my jsme mezitím hledali někoho, kdo by ho chtěl. Jenže o 10ti letého psa, který navíc napadl dítě, neměl nikdo zájem. Tak jí ho bylo líto a nakonec si ho vzala.
@veraga - souhlas, můj pes vyslal signál, že se mu nelíbí nový člen rodiny. Vysílal ho dostatečně dlouho, a když jsme si dovolili neodstranit dítě, tak zaútočil. Jenže jsem primárně matka, a až pak chovatelka.

veveruse14
7. led 2016

@marrei nebo jste možná nepřišli na řešení jak psovi pomoct a on tudíž neviděl jiné východisko.....ale jinak s Vámi souhlasím, dítě a jeho bezpečnost je vždycky na prvním místě.

koran2
28. led 2016

@dannyblakely ahoj, ak chceš, napíš Roman Rakovan - vyhladaj si jeho mail v google.sk on je skúsený výcvikár (profi) a poradí Ti si myslím slušne

sara04
22. únor 2016

Ahoj holky, chtěla bych si pořídit pejska/fenku 🙂, potřebovala bych nějaké středně velké až velké plemeno, které se dá lehce ochočit, má rádo děti, bude chránit svoji rodinu. klidně sportovnější. Máte prosím nějaké tipy? Co říkáte na huskyho, německého ovčáka nebo brazilskou filu?
Předem díky za rady 😉

bassetlady
22. únor 2016

@sara04 pokud nemate zkusenosti s vycvikem psu, tak ani jedno

dannyblakely
autor
22. únor 2016

@sara04 s tímhle asi neporadím.. Já osobně bych pomohla nějakému pejskovi z útulku a bylo by mi fuk, co je to za rasu. Jen bych si ověřila, že má rád děti..

eviicka
22. únor 2016

@sara04 souhlasím s @bassetlady.

K tomu, abychom ti daly tipy bychom potřebovaly vědět mnohem více, jak staré jsou děti, co je sportovnější plemeno (trošku se bojím, že ta skutečně sportovnější bys asi nechtěla), kde by pes žil, jestli má někdo doma zkušenosti, jaké vyžití mu jste schopni nabídnout...

zuzka3112
22. únor 2016

@sara04 husky prý není vhodný k dětem..ovčák potřebuje velkou zahradu, pozornost, procházky, hry...měli jsme dva, tak vím...brazilskou filu neznám... Já osobně povazuji za nej plemeno k dětem retrívra...

kulatakosticka
22. únor 2016

@sara04 husky potřebuje hodně pohybu, hodiny denně, ideálně běhat. Pokud s ním neplánuješ nějak pracovat a je to jen mazel do rodiny, je to dost blbá volba.

Strana
z5