Starosti na mateřské dovolené dříve a dnes 🙂
Ahoj holky 🙂
zajímá mě Váš názor...
Minulý týden jsem si od své babičky vyslechla dosti nemilé obvinění, které neřekla naplno, ale kulantně, že nejsem plnohodná matka (tedy jsem si přeložila - jsem špatná matka), protože pořád z mé řeči jde poznat, že myslím pořád ještě na sebe (i když mám dítě) ... Obhajovala to tím, že nemám mamku, která by mi to řekla :( což mě dost mrzelo, ale hlavně jsem se naštvala ... až jsem začala zvyšovat hlas :D jsem s malou doma, jsem s ní 24/7, hraju si s ní (bude mít 15 měsíců), nikdo mi pořádně s malou od porodu nepomáhal, vařím jí, oblečení má čisté. Tak v čem je jako problém?
Že se zmíním, že jsem si zašla na nehty, ke kadeřnici, večer ven s kamarádkou, nebo čtu? Teď jsem si dovolila odjet s manželem na 5 dní do zahraničí a to bylo teda něco :D
Argumentem mi bylo, že ony neměly automatky, myčky, vyvařovaly plíny, žehlily, topily, měly navařené ... :( měl bych si prý pořídit druhé dítě abych nevymýšlela blbosti ... :D
Ach jo, přijde mi to trošku jako závist. Možná, že prostě byla taková doba a ženy se jinak realizovat nemohly (koníčky, kariéra, vzdělání), tak se smířily s tímto údělem ... jinak to nedokážu pochopit, proč jsou některé ženy tak zlé :(
@magdalenax no, doufám ze to nemyslis,tak ze jsem ve svem příspěvků vypravela pohadku 🙂
@la_amanita Umístěnky byly ještě tak někdy v těch 60,letech, pak už ne. A fyzická výkonnost - to si jako myslíš, že tehdy došla tkadlena do práce, ulehla vedle svých 30 stavů a štastně pospala? popřípadě dělas k soustruhu? Náš tata chodil z práce sedřený tak, že bychom mu byli nejraději zouvali boty. A jestliže nevíš, co to je lítat třeba kolem žakárů těch osm hodin denně, tak nemluv o tom, jak to bylo za komančů. Ale je pravda v tom, že tehdy nepadaly nějak často věty typu - ted jsme rodiny my, ty já a naše dítě, a ne oni. To byla ta rodina opravdu větší.
@zarecna Ano, dá se všechno koupit. Ale tady já vidím to velké ale - koupit se dá, a když chceš opravdu dobré z dobrých surovin, musíš si připlatit. Aby sis mohla připlatit za kvalitu pro dítě, musíš na to mít peníze. Aby ty peníze byly, musí zkrátka chlap v práci víc lítat. tedy tam musí logicky být déle a tudíž je žena doma déle sama, a pak si stěžuje, že je na děcko sama a chlap večer dojde strhnutej jak pero v budíku. Kdežto když by sis třeba, jenom třeba koupila na trhu ovoce, které by sis vybrala společně s dítětem, potom byste ho společně odnesli domů, tak ho společně zpracovali a výsledkem by byla nejméně třikrát levnější zavařenina nebo marmeláda, tudíž by mohl manžel chodit dříve domů a dítě by vidělo, jak se marmeláda vaří, a zároven by bylo bohaté pocitem, co s mámou udělali. Tak to vidím já. Můj názor a nikoho vařit doma marmelády nenutím.
@anelamates Marmelády doma vařím, protože mě to baví a mám prostě ráda domácí. Ale určitě na tom neušetříš, pokud nemáš ovoce ze své zahrady 🙂
Já mám ovoce vlastní, takže nevím, ale řekla bych, že i když do toho musím to ovoce koupit, tak je stejně pořád ta marmeláda lepší než kupovaná, protože přesně vím, co tam dávám - a dávám většinou jen ovoce a cukr a maximálně kousek kyseliny citronové .
A když jsem se dívala na ceny skleničky marmělády, té opravdu kvalitní, tak si myslím, že ještě pořád je levnější si ji uvařit. A navíc, když má někdo zahradu, tak už vůbec nechápu, proč tam nemít několik keřů třeba rybízu nebo malin. Vždyt to nedá žádnou praci, nasadím a roste.
@anelamates my máme pidi pozemek a maliny a rybíz budou skoro to jediné, co tam bude, ale se zavařováním teda nepočítám. ta trošku co zůstane po náletu kobylek půjde max. do mrazáku 😀
@anelamates to záleží na tom jakou práci manžel dělá 😉 a kolik těch zavařenin domácnost musí spotřebovat, aby se ta práce s tím vyplatila? Kolikrát si stačí přečíst etiketu, co to obsahuje, kolik ovoce bylo použito na 100g atd.
No my spotřebujeme dost a taky dávám dětem. A práce? Vezmu keramickou pánev dám kilo ovoce, zamíchám cukr, dám pokličkua jdu si po svých. pak si vezmu sklenice, naliju a hotovo. Co je na tom za práci? V keramice se to nepřichytí, nemusím stát a míchat, prostě si můžu dělat co chci. Tohle nic není.
@anelamates to zní fajn, dřív se všecko muselo míchat a jak to jde teď ani nevím. My jsme zatím dva a půl, takže nám jedna flaška vydrží věky. Na tábor jsme s vedoucími přivezli spoustu sklenic s tím, že dáme dětem. Děti si pak stejně raději daly čerstvou zeleninu, sýr, pomazánku... Takže nakonec ani při grupě dětí spotřeba skoro žádná, uvidím, co pak třeba s vlastními dětmi. Zatím se u nás v rodině ovoce spíš pálí než zavařuje. 😀
Jo dřív to byl zážitek. Ted je to brnkačka a co vím, tak hodně ženských vaří marmelády v pekárně na chleba. To neznám, já zase takhle. někdy dám jen cukr, někdy takový ten přípravek na marmelády 3:1, anebo se dá dát želírovací cukr. Ta pánev se pak krásně do čista vypláchne vodou a je hotovo. Prostě hračka.
Prostě to je pořád špatně, když někdo dělá něco jinak, než @anelamates 😀
A?
V pekárně je to super, osobně ji doma nemám, není na ni místo, ale vím, že mamka tak marmelády dělá běžně. Ani v tom hrnci to není žádná tragédie. Ale jak jsem psala, pokud ovoce musíš koupit, tak nijak výrazně neušetříš. Já jsem letos udělala marmelády tak z 8-10kg ovoce. Kromě borůvek, malin, ostružin které jsem natrhala v lese a třešní u lesa (vše po kile) jsem ovoce kupovala - jahody, broskve, meruňky. Nechci kecat ale 500-700 mě to stát mohlo+ práce. Takže oplatit se to fakt moc neoplatí, ale mě to baví a jsem ráda, že MOJE marmelády chutnají 🙂 ale nedivím se, že se na to někdo vyprdne a radši si tu marmeládu koupí.
Já také neříkám, že to musí dělat. Jenom píšu svůj pohled, což asi
@la_amanita nějak nepobrala. Nikde jsem nepsala, že kupovat je špatné a vařit dobré. Bohužel jak se zdá, někteří lidé už prostě reagují na jméno a ne na obsah příspěvku. Stačí přitom jenom dobře číst.
@la_amanita @anelamates pro mě to jsou úplně nové a zajímavé informace, na zahradě má tchán pár ovocných stromů, tak co bych něco nezavařila, pokud se už u toho teda nestojí hodiny jak dřív a za předpokladu, že by to třeba i někdo jedl. 🙂
Však to zkus, hele, nepodaří se, tak to vyhodíš, pro pána, vždyt o nic nejde. Podaří se a budeš za hvězdu roku!
@anelamates zatím není pro koho a sklep plnej ještě po předchozích zavařovačích, ale co nevidět se rozmnožíme, tak to už bude jiná, aj přesnídávky bych si chtěla zkusit. 🙂 Zatím neumím pořádně uvařit ani polívku, ale tak uvidí se no. 😉
Zvládly jiné, zvládneš taky. Však co. myslím si, že každá ženská občas likvidovala své výtvory. Takže o nic nejde.
Ale jak znám babky, tak vás bude stejně zásobovat marmeládami a vším možným tolik, že se nebudeš muset na tohle ani kouknout.
@anelamates jo když člověk musí tak musí 😀 my budem mít spíš babičku hlídací než zásobovací a to jsem teda šťastná, že někoho takového mám. Dneska ne každý může a hlavně chce občasně pohlídat, poradit, pomoct 🙂
To ještě neznáš babky, ty jsou schopné - tedy některé, kvůli vnoučatům skály lámat. No ale ty je znáš, já ne. Tak at se vám třem dobře vede a zdravé dítě přeju!
@anelamates financne sme na tom dobre, manzel pracuje standartnych 8 hodin. Na zahrade mame len jablka. Ja neznasam zavarat, nebavi ma to, to radsej pojdem s dietatom von, alebo na vylet s rodinou.
Varim normalne, nemylsim si, ze lepok a biely cukor su smrt, ale neprehanam to s nimi. Ja si myslim,ze ak clovek nie je lenivy citat popisky v pohode kupi v kvalitne potraviny aj normalnom obchode tipu Lidl, Billa...plus ovocie z trhu v lete.
Hm, no každý jsme jiný a je to dobře. A je fakt, že z jablek se toho moc dělat nedá. leda tak dětská přesnídávka, ale jinak nic moc. My musíme mít na zahradě ovoce dost, protože máme děti kobylky, ty to spásají snad i s listím.
@anelamates daco sa zavari na kompot, daco na vyzivu ( presnidavka u vas), daco odstavi, daco vysusi na dlhe zimne vecery. Ja chcem na chate fakt grilovat, kupat sa s detmi, nechcem furt daco okopavat, zbierat, pliet a cele leto zavarat. V dnesnej dobe, ekd an to clvoek nie je odkazany.
u nás marmelády nefrčí. jako rodina nesníme ani jednu ročně 😀 za to třeba červená řepa...té bychom se užrali 🙂 naštěstí máme tu šikovnou babičku, které zatím stačí jen pomoct vytrhat, zamotat koření apod. pomocné práce 😅
@zarecna To je pravda, spousta rostlin vyžaduje čas a péči a já doma neudržím ani kaktusy 😀 Jsem ráda za dnešní dobu, kdy si zajdu do obchodu a koupím co potřebuju. Až budu mít jednoho dne svoju zahrádku vím, že budeme pěstovat bazén, pískoviště a nějakou houpačku pro děti apod. 😀 No a když nějaké ovoce občas dostanem/levně pokoupíme, tak zkusím zapracovat. 🙂
Právě já radši budu čas trávit s dětmi než ležet v záhonech. Ale taky máme kolem nás na dědině hodně starousedlíků co právě mají plantáže a když přijde čas sklizně máme pomalu každý den u dveří sáček nějaké té úrody. Takže bio a bez práce. Můžu si zajet i na nedalekou farmu pro vajíčka a jiné produkty. Jediné co mám je bylinková zahrádka to je moje.
@zuzineckah a druhý extrém je, když dítě nejí, to je horší, než když nespí...měla jsem extrémního nežravce a vím své...
Ale je fakt, že dnes to maminy maj jednodušší. Mají vymoženosti technické a možnost být s dítětem 3 roky. To za dob mé maminky nebylo. S bráchou po roce povinně do práce, děti se v šest vozili do jeslí. Atd atd.. Někdy mám pocit, že mateřství se dnes povyšuje na něco extra...názory typu já jsem máma a kdo je víc mě dokážou namíchnout. Já jsem taky máma, ale nikde to nezdůrazňuju, je to prostě součást života. Dokážu dítě poslat na týden k babičce a vím, že si to užije. A jestli ho babička rozmazluje? Možná, tak si ho pak zase zkrotím. Ale proč kvůli tomu dělat dusno. A ten týden si užiju volno a udělám to, na co s děckama není čas. Teď mám zlomenou nohu a nemohu nic. A holt péči nechávám na manželovi a babičkách. Dítě musí mít i trochu volnosti a ne být uvázáné u mámy na 24 hodin. Pak se stane, že se něco stane, jako rodič skončíte třeba v nemocnici a když máte závislé dítě, tak je problém. Takže máma ano, ale ne jako otrok.
Jistě, je to jenom prostě jiný pohled. A každý at se zařídí podle sebe. my jsme zatížení na ovoce a zeleninu ve velkém, a proto je na zahradě máme. Ale s tou prací to není tak horké - většinou okopávám za sezonu jednou, ona si příroda nějak poradí,a ovoce ? to jenom sklízíme, většinu sníme rovnou, něco zmrazíme a teprve co přebývá jde na marmeládu. Asi tak. Ale kdybych šla na zahradu a enmohla tam nic otrhávat a jíst, to by se mi nelíbilo. A naše děti - vnoučata - to mají stejné. Doletí a prvně běží kontrolovat, co už se dá na zahrádce otrhávat a jíst.
@katty1987 to je asi nějaký kolorit ber to s rezervou..moje máti se taky občas podivuje a připomíná co ona vše kdysi musela sama! zvládat a jak mi to dnes máme v pohodičce a ještě furt nezvládáme..ale nemyslí to zle..možná tam je někde skrytý nějaký pocit nespravedlnosti, ptž ona to fakt měla náročné.. např. stále navrhuje ať jedu MHD, že jsou zácpy..já radši jedu autem i tak s malou..a hned slyším, že to ona žádný auto neměla a všude jezdila MHD apod..ale já si nestěžuju a ona je stejně super babička moc hodná a pomáhá😉

@kulka102 mne tiez vycita svokra ze nezavaram...naco, vsetko najdem v obchode. Chatu mame na relax, nie na otrocinu.