icon

Je nutné aktualizovat dětský pas kvůli změně vzhledu?

16. srp 2026

Syn má pas platný ještě skoro rok, ale fotka je z doby, kdy mu byly asi dva roky. Teď je mu pět a podle mě už vypadá dost jinak.
Máme jet do zahraničí a začala jsem řešit, jestli se při cestování kouká jen na platnost pasu, nebo i na to, jestli se dítě pořád podobá fotce. Nerada bych to nechala být a pak měla problém někde na kontrole.
Řešili jste někdy nový pas jen kvůli tomu, že se dítě od fotky hodně změnilo?

anonym_c20e4f
16. srp 2026

Ne, neřeším, řeším jen platnost.

kristyn86
16. srp 2026

Ja to neresila u pasu,ale u obcanky. Menila jsem obcanku detem kvuli podobe a byla jsem asi rarita. Ale chystali jsme se do zahranici,dceri bylo 5 let a na fotce byla taky cca rocni. Synovi bylo 7 let a byl tam asi 3 lety a me prislo,ze uz jsou proste jiny. Je pravda,ze na letisti si vzdy vezmou doklady a poradne se na deti ani nepodivaji. Ale ja jsem nechtela byt nervozni. Ted uz to necham do doby platnosti,ale ted uz se tak nemeni,jako kdyz je diteti rok a pak je mu 5 let.

lis6
16. srp 2026

Já bych tedy vyměnila.

sinorina
16. srp 2026

@anonym_autor pokud je patrná změna podoby, tak je pas neplatný. A je jedno, že datumově platí ještě rok

mishka87
16. srp 2026

Nestalo se nám, ale po zkušenostech s tím, že na kluka koukali a někde dokonce chtěli, abysme přistupovali jednotlivě, bych to neriskovala. Záleží asi i kam jedete na dovolenou. V Albánii na nás všechny celníci vždy koukají a někteří celkem důkladně. Na Djerbě dokonce všichni museli projít jednotlivě a taky byli důkladní. V Turecku a v Kataru taky na kluka koukali.

kakba
16. srp 2026

Jedete do zahranici, ale kam? Pokud letecky tak bych vymenila. Autem bych to neresila. Uz se me totiz nekolikrat stalo, jak nejsou hranice, ze jsem pasy deti zapomnela doma.

autor
16. srp 2026
@kakba

Jedete do zahranici, ale kam? Pokud letecky tak bych vymenila. Autem bych to neresila. Uz se me totiz nekolikrat stalo, jak nejsou hranice, ze jsem pasy deti zapomnela doma.

@kakba Letíme do Řecka.

kokoska29
16. srp 2026
@anonym_autor

@kakba Letíme do Řecka.

@anonym_autor a občanku má? Pokud ne a lezite jen s pasem tak bych určitě vyměnila. U dokladu se neřeší jen platnost ale musí si být člověk i podobný. Akorát jestli výměnu vůbec stíháte, kdy letíte?

lenkamal1
16. srp 2026

raději vyměnit a mít jistotu jak zůstat někde viset v zahraničí nebo rovnou doma

xxxmarket
16. srp 2026

Ja bych nechala udělat novy pas. Ta fotka tam k necemu je...🙂

zmrzlinka
16. srp 2026

Dětem měním.pas pravidelně.

biciklissie
16. srp 2026

Co jsem si všimla, tak na podobu na letišti dost koukají. Já bych vyměnila. Měnila jsem jednou u sny hned po roce. Protože jsem ho, blbec, zrovna před tím focením na pas ostříhala úplně na krátko, takže vypadal úplně jako plešaté miminko, i když už měl skoro dva roky. Ve dvou a půl vypadal úplně jinak, takže já bych na to nervy neměla.

sayast
16. srp 2026

Ja takhle letos letěla s mladším synem do Egypta. Ze si není podobny (pas ve 2 letech, ted 6) jsem zjistila 2 dny před odletem 🙈😂. Ze poletíme jsme teda věděli 5 dnu. Vzala jsem radsi sebou i občanku, ale nikde nikdo nic neřešil

rnika
17. srp 2026

Já také raději měnila pro můj klid asi po dvou letech...

vladenkamaminka
17. srp 2026

V Turecku jsem měla jednou problém i já, dceři jsem pas měnila pro jistotu, když si nebyla podobna

dashyyy
17. srp 2026
@kakba

@kakba autem jsme řešili namátkovou kontrolu a dost řešili dvouletý rozdíl u holky, zda je to opravdu ona.. to bych pak nechtěla obracet auto a valit domů, protože jsem zapomněla dětem doklady

mabs
17. srp 2026

Vyměnit. Musí si být podobný.

chemisterka
Dnes v 09:08

Já teda dcerám doklady kvůli podobě měnila. Přijde mi, že fotku docela zkoumají.