Změní třetí dítě rodinnou dynamiku? Zkušenosti s dětmi
Ahojky, mám 2 děti (4,5r a 1,5r), třetí na cestě a zajímá mě, zda se něco u vás změnilo s třetím dítětem? První je syn, tak s tím to bylo složitější když přišlo na svět druhé dítě, druhá je dcera, ta je taková hodně starostlivá a miminka má ráda ale samozřejmě jí to také naruší ten maminkovský režim a mám strach z toho, co bude.
Prý ty dcery hodně s miminkem pomáhají, má někdo zkušenost ?
@stastnamatka07 To vypadá, že budeš mít mezi dětmi velmi podobné rozestupy, jako já. Moc ti gratuluju! Naše třeťátko je ovšem plánované a opravdu chtěné, mezi druhým a třetím těhotenstvím jsme o dvě miminka přišli.
Ne, že bych do toho ještě měla náhled, ale ta náročnost bude ohromně subjektivní. Záleží, kdo se ti narodí. Pro mě byl první rok (a vůbec tak nějak celá existence) se dvěma dětmi výrazně snazší, než první roky s prvním dítětem. Dcera nebyla ani náhodou miminko pro začátečníky a vždycky, když jsem viděla děti kamarádek, tak jsme o tom pak s manželem v úžasu mluvili ještě dlouhé měsíce 😃 A druhorozený syn je a byl přesně takové to miminko za odměnu. Dvojčata toho typu by byla mnohem větší pohoda, než si dát ještě jednou začátky s naší prvorozenou. Takže záleží, kdo k vám přijde. Zkušenosti budou velmi rozdílné.
Já už si ale ani klidné miminko nepřeju. Hlavně zdravé, šťastné. Mám čím dál větší pochopení a vhled do toho, proč to má dcera se světem tak, jak to má. Takže bereme i další náročňátko. Ono to pak umí tolik vrátit... 🙂
@prejeta_zaba no ty zase vypadas, ze te to treti dite nejak poznamenalo. Jo, je to narocny, a jo, se trema je to tezsi nez se dvema, ale kreslit nejaky hororovy scenare taky neni potreba.
@stastnamatka07 tak žárlit asi začali oba, projevilo se to větším zlobenim... horší je to teď, když začal lozit, takže to je neustále nechoď mi do mého pokojíčku , honem vem si ho, běž s ním pryč ,on mi to bourá
Mám jenom dcery a obě když se narodilo miminko se hodně starali,pomáhali u přebalování,pomáhali u koupání, žárlivost nepřišla a chtějí si nejmladší sestřičku pořád chovat,u nás výrazná změna nepřišla
@stastnamatka07 spory mezi dvěmi staršími se nezklidni,nebudu ti lhát pořád se hádají,perou a to mám holky,za mě je jedno jestli dvě nebo tři děti,já vždycky měla hodná miminka,takže miminko je v pohodě,ale až povyroste tak už vidím jak se všichni tři budou hádat,jsou dny kdy je to v pohodě,jsou dny kdy je to náročné ( dcery mají 6 ,3 roky a nejmladší má 4 měsíce)
Mám 3 kluky. Čerstvě 6 let, necelé 4 a k tomu teď miminko 4 měsíce a ano, je to záhul, člověk se nezastaví, zvlášť když my už nemáme vůbec žádné hlídání, ale zároveň to tak krásně do sebe všechno zapadlo, jsme konečně kompletní a já jsem šťastná. 🙂 Unavená, to jasně, ale šťastná. Kluci nepomáhaj vůbec. 🙂 Teda včera jsme byli u zubaře, měli jsme s sebou i nejstaršího (volali ze školky, ať si pro něj dojdu, že po plavání zvracel, ale nic mu není, spíš se na plavání nalokal vody) a ten v čekárně dával mimiňákovi dudlíka, zatímco mi zubař dělal plombu po vypadlé. To vlastně pomoc je, ne že ne. 🙂
Ty to budeš mít asi blbý v tom, ze nejmladší není ve školce, že? V tomhle je lepší ten o malinko větší věkový rozdíl, kdy 2 starší děti jsou v instituci, aspoň třeba na dopoledne a žena je sama s mimčem.
Jinak já si nemyslim, že názor, že 2 nebo 3, to už je jedno, je úplně mimo, ono na tom trochu něco je.
Akorát my budeme muset kupovat větší byt. Máme 3kk a budeme potřebovat 4kk, aby starší měli spolu pokoj a mimiňák svůj. Tak za 2 až 3 roky určitě už se chceme stěhovat.
Další věc jsou ještě dovolené, to se dost prodraží. Teď máme na duben koupený letenky a když jsem hledala ubytování, tak pro 5 už to není taková prdel něco ucházejícího a za rozumný peníz sehnat, ale furt se to dá.
@stastnamatka07 já si hlavně po přečtení všech příspěvků myslím, že přijetí dalšího dítěte sourozenci je všude úplně jiné. Záleží na tom, jak taky miminko bude narušovat jejich denní svět. Mám tři kluky, když se narodil třetí, přijali ho s nadšením, byli jim necelých šest a lehce přes čtyři roky. Jako velkou výhodu jsem viděla, že když jsem se starala o miminko, nikdo nebyl sám, kluci si hráli a byli fakt parťáci. Po pár týdnech ale prostřední na miminko žárlil, srovnalo se to. Výhodou určitě bylo, že nebyli školní a že chodili prakticky jen do školky a domů. I tak to pro mě jako matku byl celkem hukot, ale měla jsem čas tak nějak na všechny - ne však na sebe .. v různých vlnách se pak různé skorpili, vždycky byli dva proti jednomu v různých obměnách... Dnes jim je 11,5, 10 a 5,5 a celkem mám pocit, že je to fakt hrůza. Někdy se mezi sebou vyloženě nesnáší, hlavně ti dva starší, závidí si kdeco, vyčítají si kdeco, a mezitím vlající rodiče, kteří se snaží zvládnout povinnosti, nějaký ten koníček atd .. jsme prostě teď v takovém stresu. Věřím, že to zase přejde... Další věci tu rozepisovat nebudu, ptala ses na přijetí a vztahy dětí. Mění se. A tobě držím pěsti 🙂
Nepročítala jsem všechny odpovědi, takže budu odpovídat za sebe. Když se nám narodilo třetí, prostřední holčičce byl rok a půl. Teď už jsou děti větší a připadá mi, že 2. a 3. dítě jsou mnohem větší parťáci, víc si vyhrajou, ségra se o mladšího ve školce fakt stará a pomáhá mu. (Což samozřejmě neznamená, že se i nezvládnou pohádat nebo se zlobit ;).) Svého času byly náročnější situace, kdy jsem se potřebovala věnovat miminu a potřebovaly mě zbylé děti, ale takové situace jsou více méně pořád a člověk se nemůže rozdělit na třetiny a zvládat všechno. Naopak ale musím říct, že po narození třetího jsem se víc zklidnila a víc si začala užívat i ty starší děti. Jako rodina nemáme auto, takže se třemi dětmi je mnohem složitější řešit náhlé situace typu cesty na pohotovost, pokud nemám hlídání pro zbylé dvě děti. Když se mi cestou ze školky šprajcnou a hádají se, kdo půjde za jakou ruku apod., je to na Chocholouška, ale už to tak nějak beru, že to k tomu prostě patří. Finanční výdaje samozřejmě máme vyšší, ale co jsem se vrátila do práce, tak stále velice slušně vyjdeme.
Ahoj, jaké to je se 3 dětmi nevím, ale jsem v podobne situaci jako ty akorát mám dva kluky a když se narodí 3.prcek budou mít kluci čerstvě 3 a 5 let. 🙂 Termín mám v květnu a čekám že květen až srpen bude trochu peklo, napřed lítání s miminkem do školky a na kroužky, pak všechny 3 děti doma celé prázdniny a trochu lepší to bude až od září, kdy by měli být oba starší ve školce. No pohodičku nečekám, ale snad se to nějak zvládneme, případně jídlo, nákup potravin atd se dá objednat a na nepořádek doma jsme zvyklá už teď a miminko toho nepořádku nepřidá 😀 jinak starší syn toho mladšího přijal krásně, jako miminko ho houpal v autosedačce apod. tak uvidíme jak to bude teď a co ten mladší, těžko odhadovat 🙂 teď se kluci občas miluji a občas by se zabili takže taková normálka 😀 jinak všechny děti jsou plánované a jsme na ně s manželem je my dva, babičky jezdí jen na návštěvy a bydlí 200km daleko 🙂
Mám jen dvě, ale řešila jsem hodně szivani, a taky dokážu pochopit rozumné 1,5rocni dítě. Ne, není to batole, fakt ne každé. A hodně v tom dělá podle mě i přístup matky.
Moje dcera byla v 1,5 letech nejrouumnejsi a nejsikovnejsi ever, i doma sama od sebe pomáhala, třeba viděla drobky tak vzala koště a zametla - ne dokonale, ale z toho nejhoršího to bylo super. Pak se čím dál víc začalo projevovat ADHD a k tomu úplně rozdílné přístupy v rodině a šlo to do kopru. Teď v 5,5 letech jsem ji dnes poprvé nechala samotnou doma a ona tu důvěru zvládla parádně (teď spí), a už přestává všechno rozbijet včetně sebe a tak. Ale pečovatelka je to odjakživa. A i v době půl roku zpátky, kdy měla hodně ničivé období, mi řekla, že by to chtělo vykoupat bráchu (tou dobou úplně maličké miminečko, novorozeně), že už se dlouho nekoupal. Tak jsem řekla že má pravdu a až dokojím, vykoupeme. Dcera někam zmizela, myslela jsem, že si hraje, ale po chvilce se vrátila a hlásila, že voda je připravená - přišla jsem, a voda o správné teplotě a správná míra hladiny, v sobě měla i bublinky 😍 jinak tedy tak moc už nepomáhá, ale blbne s bráchou, už ho i krmila a tyhle drobné věci dělá. Ale hlídat ji musím hodně taky, ona je hrozně hr a ještě nemá úplně odhad.
Ne, třetí už proste zapadla, ale mám větší věkové rozmezí :D větší šok byl příchod druhého :D
@stastnamatka07 ne, nezměnilo. Jen peněz ubylo 😂
@stastnamatka07 u nás se nic nezměnilo, ale tak naše děti se nehádají, naopak pomáhají si navzájem a ještě pomůžou i v domácnosti a o prcka se starají a naopak ho brání.

@stastnamatka07 Jejda ty jsi příjemná. Ptala ses, jaké to je se třetím dítětem. Tak ti popisuji (ještě dost nadnesenou) realitu. Tos měla rovnou napsat "nechci nic slyšet, jen mi vše pochvalte", to by byla jiná. 😁