Delší intervaly mezi kojením předčasně narozeného dítěte. Je 4-6 hodin mezi kojení v pořádku?

Zodpovězené
14. únor 2019

Dobrý den,

chtěla bych se s Vámi poradit ohledně kojení. Mám 4,5měs, syna, který je od začátku plně kojený. Nejprve jsme drželi cca 3hod intervaly (měl žloutenku a musel se budit, ale jedl krásně). Poslední cca měsíc chtěl jíst po cca 2 hod, a poslední 3 dny mu stačí jíst přes den po 4-6 hodinách. Jsem z toho proto mírně nesvá, jestli mu to opravdu stačí. Saje intenzivně 10-15 min. Když jsem mu nabízela prso dříve, nechtěl. jinak je to pohodové miminko, hraje si, směje se, žádné jiné změny na něm nepozoruji. Plínek má také počůraných dostatek.

Nyní váží 6,5 kg a do teď přibíral cca 800-900g za měsíc (narodil se s porodní váhou 1830g na přelomu 34/35tt). V noci spí krásně, od 21 hod do 7, s jednou přestávkou na jídlo.

Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den,

především gratuluji ke skvělému rozkojení, které u nedonošeňátek není vůbec obvyklé. Vycházejme z faktů - miminko se umí kojit, doposud vše fungovalo. Kojí se dle svých potřeb. Nyní poměrně výrazně poklesla frekvence kojení, nicméně miminko je spokojené a plenky má počůrané. Předpokládám, že se frekvence opět brzy změní, protože kojení jak popisujete cca 4-5x za den je opravdu poměrně málo. Během tohoto období může laktace trochu klesnout, takže po opětovném zvýšení poptávky počítejte s tím, že miminko může být podrážděné nižším tokem mléka. Dejte také pozor na riziko zánětu - při dlouhých intervalech mezi kojením, kdy se prsa nalijí a tvrdnou do úlevy odsajte. Bylo by fajn, kdyby se Vám podařilo také 1x odsát v noci, kdy je pauza opravdu velmi dlouhá.


Přeji Vám krásný den.
Radka Jakubová