Poradíte mi ohledně změny přisátí po prořezání zoubků?

Zodpovězené
3. zář 2019

Dobrý den,

chtěla bych se poradit ohledně změny techniky přisátí po prořezání zoubků. Moje dcerka má 10 měsíců a má 6 zoubků. 2 má dole, 4 nahoře. Poslední zoubky se jí prořezaly před 3 týdny. Zoubky jsou dlouhé od 0,5 - 1 cm.

Poslední týden pozoruji, že dcera má problém při kojení, jako kdyby se neuměla správně přisát. Resp. správně sát. Potáhne 2x a má pauzu. Nejhorší je to na začátku a na konci, když tok mléka není dostatečně silný. Spodní zoubky jsou pěkně překryty jazykem. Spodní ret pěkně přiléhá na prs. Mám pocit, jako by jí vadily horní zoubky.

V noci a v polospánku pije pěkně. Přes den nastává problém. Také jsem si všimla, že stejně špatně se jí dudlá dudlík, který používá pouze při usínání.

Děkuji za odpověď!

Dobrý den,

tady je velmi těžká jakákoli odpověď.

Zoubky obecně při kojení nevadí, kojí se i děti již s plně vyvinutým mléčným chrupem.

Pravdou je, že dětem může chvíli trvat, než si na novinku v pusince zvyknou a pochopí, jak s prsem zacházet v případě, že jsou zoubky již venku. Budete muset zkoušet hledat polohu, která vyhovuje - např. kojení v sedě, v tzv. savčí poloze - je u větších dětí velmi časté.

Pokud se v klidu nakojí v noci, kdy mléko teče dostatečně, může být důvodem spíše než zoubky právě slabší tok mléka. Nevím, jak postupujete v zavádění příkrmů, pozor však na vynechávání kojení a jeho nahrazování příkrmem, kdy dochází k dlouhým pauzám mezi kojením a tím k poklesu laktace.

Držím palce.


Přeji Vám krásný den.
Radka Jakubová