Příprava prsou v těhotenství na kojení. Musí v těhotenství pomalu odcházet mlezivo?

Zodpovězené
11. únor 2019

Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat na možná hloupou otázku. Mám okolo sebe teď mnoho těhulek a jsme cca 3 týdny od sebe, já jsem ve 34tt a všechny kamarádky už třeba od 30tt mají prosáklé podprsenky od mleziva. Mě se prsa zvetšila na začátku, ale žádný jiný náznak, že by se chystala není. Je mi jasné, že je to individuální, ale kdy mám cca očekávat, že by se prsa začala chystat? Nebo to prostě u někoho přijde až po porodu? Já ani sestra jsme kojeny nebyly, máma měla opakované záněty, po kterých se mléko už neudělalo. Rada bych kojila a nevím, zda ještě před porodem tomu mužů nějak pomoct. Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

vůbec se nebojte, je to velice individuální. Je mnoho žen, které mlezivo během těhotenství vůbec nevidí. Vše může přijít až po porodu. Prsa se na kojení postupně připravují sama 🙂. Jediné, na co můžete trochu zaměřit pozornost je tvar bradavek, pokud jsou velmi ploché či tzv. vpáčené, můžete zkusit používat tzv. "tvarovače bradavek", které mohou mírně ovlivnit tvar a bradavku zvýraznit. Pokud se ale nepodaří, nevadí, při správném postupu se miminka dokáží přisát na jakoukoli bradavku.

Pro úspěšné kojení je nejdůležitější doba těsně po porodu, proto doporučuji dohodnout si s porodnicí možnost tzv. samopřisátí miminka po porodu a poté intenzivní kontakt a rooming in ihned po porodu. Zkrátka je třeba, aby miminko mělo ke zdroji potravy neustálý přístup 🙂.
Zkuste se také poohlédnout po dobré laktační poradkyni v okolí, abyste se měla na koho obrátit v případě komplikací.

Držím palce, ať vše dobře dopadne.
PS - schopno kojit se nedědí, takže se vůbec nebojte, že byste měla mít stejné potíže, jako maminka 🙂


Přeji Vám krásný den.
Radka Jakubová