Problémové tandemové kojení. Jak řešit nepochopení staršího syna?

Zodpovězené
29. srp 2019

Dobrý den,

v prvé řadě Vám chci sklonit poklonu za Vaše rady a podporu dlouhodobého kojení. Je skvělé, že máte zde na MK možnost dělat osvětu.

K mému problému...

Kojím 3,5 letého syna a 2,5 měsíční dceru. Syna jsem chtěla kojit do samoodstavu. Přes den ho kojím před a po odpoledním spánku a pak večer u prsa usíná, v noci pije tak 3x a ráno při probouzení také. Dceru miluje, zdá se, že nežárlí. Problém je noční kojení, kdy se zpravidla vzbudí v době, kdy se kojí dcera a nedokáže počkat. Začne se vztekat, kopat kolem sebe (spíme všichni i s manželem na třímetrové posteli 🙂) a řvát. Nestačí domlouvání, přes den to chápe a uznává, v noci ale nechápe nic. Nemůžu pochopitelně dceru v tu dobu odložit a kojit jeho. Ráda bych dosáhla toho, aby to respektoval, aby počkal. Nerada řeším konflikty na sílu, ale v tu chvíli ho řvoucího musí manžel odnést do vedlejší místnosti, kde s ním čeká, než se malá dokojí, aby ji nevzbudil.

Už přemýšlím o jeho odstavu, abychom se těmto každodenním stresovým situacím vyhnuli, ale vím, že je to pro něj důležité. Mám obavy ze změny chování, je velmi citlivý a nechci, aby na dceru začal žárlit. Nevím ale, jak tuhle situaci řešit.

Pokud byste měla nějaký nápad, budu moc ráda 🙂

Děkuji a přeji klidné dny.

Dobrý den,

děkuji za pochvalu a doufám, že pomohu i nyní.

Tandemové kojení je fajn a velmi intimní zážitek. Nevím, zda jde kojit oba najednou - dceru v savčí poloze a syna tak, jak si sám "ustele" u prsu. To je jedna možnost.

Druhá, možná trochu drsná" je tato - společné spaní je super věc, ale podmínkou je, že musí vyhovovat všem aktérům a jde o kompromis. Pokud jeden člen ostatní ruší, nerespektuje apod., je to společný problém, který lze řešit domluvou, vysvětlením (3,5leté dítě pochopí mnohé, ale je pochopitelné, že v noci, v rozespalosti je reakce jiná, než ve dne).

S nástupem do školky je jedna z možností "osamostatnit" velkého školkáčka i v souvislosti se spaním a dát mu vlastní pokoj a vlastní postel. Nesmí to však vnímat jako trest, ale jako odměnu - je to velký brácha, už by to mohl zvládnout. Může si vybrat povlečení, nové pyžamko apod. Může si zkusit rozestlat a ustlat, tak jako to dělají dospělí. Samozřejmě za Vámi může přijít do Vaší postele, ale Vy máte naopak právo jej odmítnout, pokud jej tam nechcete. Je to vše otázka domluvy a respektu k přání a potřebám druhého.

Je jen na Vás, jaký zvolíte postup, Vy sama znáte syna nejlépe a vite, co na něj platí. Asi sama tušíte, že by mohl nastat problém na úkor celé rodiny - nevyspání, stres a nakonec i riziko neuspokojivého sourozeneckého vztahu.

Držím palce, abyste vše zvládli.


Přeji Vám krásný den.
Radka Jakubová