Ukončení kojení u skoro 3 leté dcery. Jak na to?

Zodpovězené
17. pro 2018

Dobrý den,

potřebovala bych od Vás poradit. V lednu bych ráda skončila s kojením 3leté dcery narozené v dubnu. Už mě to opravdu vyčerpává, mám ještě staršího syna a 6 let jsem se nevyspala. :( Syna jsem skoro nekojila, nešlo nám to :( , takže s odstavením nemám zkušenosti.

Dceru kojím na usnutí (vlastně je na prsu dokud neusne, třeba i hodinu), a to po obědě a na noc. V noci/k ránu se třeba ještě 5x budí, aby se napila, reps. si chytla prso. Přes den si většinou nevzpomene, jen když jí roustou zoubky, nebo ji něco bolí a chce se přitulit.

Teď se chci zeptat:
1. Je dobré třeba na noc někam odjet? Mám obavu, že jak budu doma, dcera bude hrozně řvát, dokud prso nedostane. S dcerou by byla babička, já bych byla kousek dál u kamarádky.
2. Mám jí to říct? Že v noci nebudu? A že už mlíčko nebude, že je "velká holka"?
3. Kolik nocí "bez maminky" myslíte, že bude třeba? 1,2,3?
4. Jak ustát, až se třeba ráno vrátím a ona samozřejmě bude mlíčko chtít, protože momentálně maminka=mlíko.
5. Mám nabízet v noci třeba vodu? Někdy ji pije i teď.

Děkuji za Vaši radu,
Michaela

Dobrý den,

univerzální návod bohužel neexistuje. U takto starého dítěte ale doporučuji se s ním prostě domluvit, přesně jak navrhujete v bodě 2. U dítěte staršího cca roku, nebo 1,5 roku je kojení o dohodě. Oba, tedy maminka i miminko musí s kojením souhlasit a souhlas si sdělit. Dítě se tak učí respektovat přání a potřeby maminky. Vy máte samozřejmě právo se rozhodnout ukončit kojení, že se dcera bude rozčilovat je téměř jisté. Rozčilovat se však bude i pokud odjedete na několik nocí. Je běžné, že dlouhodobě kojící maminky někam odjedou, dítě je s tatínkem či babičkou a kojení nevyžaduje. Po návratu matky se vše opět vrátí do starých kolejí. Nemohu tedy doporučit odjezd ani odhadnout kolik nocí je třeba. Třeba je pouze si s dítětem vše vyjasnit, sdělit jasně a s láskou Vaše přání kojení ukončit a HLAVNĚ - být důsledná. Důsledná neznamená zlá, krutá, přísná. Prostě jen musíte trvat na svém rozhodnutí. Pomazlit, polaskat, ale už nekojit. Pokud se dítě bude chovat agresivně, vysvětlit a dát najevo nesouhlas.

Pít během noci dát můžete, ale příliš to patrně nepomůže. Sklenka není prso. 🙂
Držím palce, ať vše dopadne dobře.


Přeji Vám krásný den.
Radka Jakubová