icon

Brigáda během pracovní neschopnosti: Je to možné?

20. říj 2021

Ahoj, jsem na neschopence a dostala jsem příležitostně nabídku brigády v době mých vcházek - poradíte mi prosím, zda mohu vůbec brigádu, když jsem na PN? Nechci mít problém se sociálkou, která mě vyplácí, že jsem něco porušila :-/

leniczka23
•
20. říj 2021

Ne, to opravdu nelze.

hezz17
•
Autor odpověď smazal
•
srnii
•
20. říj 2021

Nesmíš, je to jedno z hrubých porušení, za které tě mohou i z práce vyhodit. Takže nejen že přijdeš o nemocenskou ale i o práci.

littlebee124
•
20. říj 2021

Tak to pak nemá význam být na PN, pokud si na tom tak moc dobre, ze muzes na brigádu, ukončí si PN a muzes jak do prace tak na brigádu.

littlebee124
•
20. říj 2021

@srnii Během pracovní neschopnosti, když jste doma na nemocenské, můžete za určitých podmínek zcela legálně pracovat (mít nějaký přivýdělek nebo brigádu).

Jednou z hlavních podmínek je to, že nesmíte vykonávat stejnou pracovní činnosti (zaměstnání), jako je to, na základě kterého jsou vám vypláceny nemocenské dávky. Tj. nesmíte pracovat pro stejného zaměstnavatele a vykonávat stejnou pracovní činnost.

Takže teoreticky může, jen mi přijde zvláštní jít dělat na brigádu a nechodit do prace 🙈 taky zalezi s na neschopence je.

autor
•
20. říj 2021

@littlebee124 ano záleží, měla jsem úraz nohy a v práci běhám několik km, což nedávám, ale toho je jednorázová nabídka, kde nebudu mít pohyb a budu na místě, takže proto a samozřejmě tím, že jsem v PN, mám méně peněz a hypotéka se neptá, navíc vše zdražují, je před vánoci...prostě se to hodí. Samozřejmě, pokud bych už viděla, že to v práci u sebe dám, tak marodit nebudu, nikdy jsem nemarodila. Je príma, jak každý odsoudí, aniž by věděl, co mám za sebou...

petradt1986
•
20. říj 2021

Nejde o souzeni. Proste pracovat nesmis kdyz mas neschopenku. Nemohou ani za tebe nic odvést (na brigade) kdyz jsi v PN.

littlebee124
•
20. říj 2021

@petradt1986 Hlavně to musí být v souladu s lékařským nařízením a léčebným režimem.

@petradt1986 Brigádu mít může, jen musí splňovat nějaké požadavky.

autor
•
20. říj 2021

@petradt1986 je to v době vycházek...neporušuji tím to, že bych si hodila někde 12ctku, to bych nezvládla

petradt1986
•
20. říj 2021

@littlebee124 jj ted na to koukam.

drep
•
20. říj 2021

Já si myslím, že smíš. Vznášela jsem ten dotaz na ossz, protože mám mimojiné práci na homeoffice, takže to, že např. Musím ležet nebo mám zlomenou nohu (a s tím bude dělat doktora na aro či záchrance dost těžko) přece neznamená, že doma nemůžu dělat papíry. Koneckonců jestli doma čtu na gauči detektivku nebo chorobopisy, to je z pohledu zdraví jedno. Odpověď byla, že to nesmí být na smlouvy, ze kterých ki plyne ta PN a že se musím vejít do vycházek.

hezz17
•
20. říj 2021

@drep ty blaho, ma to logiku, ale ze je nase byrokracie takhle pruzna, to jsem teda v soku 😀

drep
•
20. říj 2021

@hezz17 já se naprosto cíleně ptala. Nejdřív u nás na personálním naší a pak její šéfove (nevěděly), pak jsem psala na ossz, nevěděly a odpověděla mi jejich šéfka. Jako z logiky věci, pokud opravdu pracuju doma na gauči (šlo mi hlavně o případný těhotenství, nejsem ani podvodník ani netáhlo, ale jsem stará bréca a rizika si uvědomuju), tak pak není rozdíl mezi “klid na lůžku se seriálem” a “klid na lůžku” s auditem”. Tak kdyby na to došlo, tak doufám, že mě nemystifikovaly😂😂😂

lachtanice86
•
20. říj 2021

Můžeš, pokud to neporusuje dobu vycházet a podstatu z jake mas pn