Chci přítelovo příjmení bez svatby, máte zkušenost?
Ahoj holky. Prosim kdo má zkušenost s úřední změnou příjmení ? Více prosim v mem prispevku zde. https://www.modrykonik.cz/forum/doklady/chci-pr.... Moc dekuju. A prosím holky, jedna paní mi tam psala at si zajdeme na úřad a vezmeme se, ze o tom nemusí nikdo vedet. My proste svatbu nechceme. Je to pro nás jen car papíru ( snad se vy vdané prosim neurazite 🙂 ) , proste svatbu nechceme. Dekuju 🙂
@j.a.n.i To je pravda, rozdílná jména matky a dětí nikdo neřeší. I když - já si po rozvodu nechala příjmení mého ex - s dcerou se navíc jmenujeme stejně, takže když jí někdo pošle balík na její jméno a nejsme doma, tak ho můžu bez problémů na poště vyzvednout, což by jaksi dost dobře nešlo, kdyby se jmenovala minimálně příjmením jinak...
@somalicats Vyzvedáváme pravidelně balíky za táborové děti a jiné příjmení fakt není problém.
@j.a.n.i Společný majetek si musí vyřešit sezdaní i nesezdaní. My si stahli smlouvu z netu a sepsali ji dle toho vzoru sami. No problemo. A to jsme měli SJM. Nesezdaní taky mívají společný majetek, nebo si musí vypořádat vztah například k bytu jednoho, kam ten druhý přispíval.
@somalicats Ano, ale nemusí k tomu mít štempl od soudu a řešit katastr...
@j.a.n.i Jenže na táborový balík obvykle ti rodiče píšou táborovou adresu... Zkus nechat poslat balík na nezletilé dítě normálně domů a zajít pro něj pak na poštu. Něco uvidíš.
@j.a.n.i My k tomu majetku taky nemuseli mít štempl od soudu - řešilo se vše najednou.
@somalicats No, a jak to mění jiné jméno? To tak akorát hraješ na to, že si toho pošťačka nevšimne a omylem ti ho vydá, ale jinak je to úplně to samé.
@somalicats Najednou možná ano, ale u soudu.
@j.a.n.i Jo, a když jsi nesezdaná, zaplatíš např. výměnu oken, takže jsi vlastně zhodnotila druhému byt, on Tě pak z toho bytu vyhodí a odmítne Tě vyplatit - jak to budeš řešit? Investici např. v řádu statisíců, pokud by šlo o velký dům?
@somalicats A jinak tedy není nic jednoduššího, než si ten balík nechat doručit znovu a převzít si ho doma.
@j.a.n.i Když jsi doma, tak Ti vydá cokoli kromě dopisu do vl.rukou. Pokud je ale balík na jiné jméno než Tvoje, nedá Ti ho, pokud nemáš průkaz zmocněnce. Zmocnění Ti může dát jen jiný zletilý.
@somalicats Já nijak, neb byt je můj 😀
@somalicats No, ale na tom pořád nic nemění stejném příjmení... i ten ti vydat nemají, takže jak píšu, hraješ pouze na to, že si toho nevšimnou, takže když na tu poštu pošlu tchýni, tak je to to samý.
@j.a.n.i Tak to vem obráceně - budeš nasraná, vyrazíš ho a odmítneš ho vyplatit. Myslíš, že si to nechá líbit? 😀
@j.a.n.i Jasně, hraju na to, že si toho nevšimnou, ale je to kolikrát jednodušší 🙂. Osobně bych to řešila spíš tak, že dokud nemá dítě svoji občanku, nechávala bych balíky pro něj posílat na sebe 🙂
@j.a.n.i Ano, u soudu. A to vadí?
@somalicats No, rozhodně to není jednodušší než bez něj, nic víc, nic míň. A ad to vyplacení, pokud nebude mít důkaz, že to platil on, tak si může trhnout nohou a pokud ano, tak to teoreticky může u toho soudu skončit taky, ale pokud nebudu svině a uznám jeho nárok, tak se zase obejdeme bez soudu a dalších úřadů.
Jinak mezi námi děvčaty, to, co zde odpůrci svateb uvádí za argumenty, to fakt argumenty nejsou, neb když by šlo do tuhého, tak mají smolíka a stejně se soudit budou 😉. Osobně mi nejlogičtější připadá argument, kdy podle NOZ je možné postihovat oba manžele i za dluhy, které nadělal jeden z nich PŘED uzavřením sňatku. Což u hromádkářů pochopitelně nehrozí.
@j.a.n.i Tak, a teď jsi na to kápla. Musí mít v ruce důkaz a Ty nemíš být svině. A znova se ptám - kolik takových, kteří nejsou svině, je v porovnání s rozvádějícími se manželi? Pokud je jich výrazně víc, pak uznám, že jsou na tom lépe. Pokud jich je cca stejně, pak je to fakt jedno, protože stejně u toho soudu část jedinců skončí.
Btw. stejně to bude u dluhů, kdy nakráčí exekutor - jde dle místa, kde se dlužník zdržuje, dnes se na žádný trvalý pobyt nehraje. Máš doma od každého jednotlivého spotřebiče či jiné cennosti faktury na Tvé jméno? Protože pokud ne, opět smolík a budeš zdlouhavě řešit navrácení zabavených věcí. Čili totéž jako exekuce na SJM. Jedinou výhodu máš, že Ti neseberou byt.
@somalicats i kdyby se takový pár našel jeden jediný, tak jsou na tom lépe, protože oni k soudu nemusí.
Nemohou mi na rozdíl od manželky sáhnout na účet a minimálně od části věcí tohle mám, tedy zase jsem na tom lépe než kdyby bylo všechno SJM.
Ano, souhlasím s tím, že pokud je byt chlapa, on chodí do práce a ona je doma s dětmi, tak je ona ve velice nevýhodném postavení a je pro ni ta svatba výhodnější, o tom žádná.
@j.a.n.i Ten jeden jediný pár si ušetří 2x 15 minut, ale všichni ostatní tam stejně skončí, takže pak je to fakt jedno. Podotýkám, že to řeším čistě z hlediska náročnosti.
I Tobě jako partnerce můžou sáhnout na účet v případě, že by Ti například partner poslal nějakou větší částku nebo Ti pravidelně posílal peníze. Bohužel. Sice Ti prachy neseberou, protože pochopitelně prokážeš, že si k Tobě svůj majetek neulejval 🙂, ale máš o zábavu na minimálně týden až 14 dnů postaráno. Kdybych tenhle případ nezažila v bližší rodině, tak bych tomu nevěřila. Takže se i nesezdaným může stát, že budou třeba týden či 14 dnů bez peněz, než jednomu odblokujou účet. Co dál?
@j.a.n.i Pokud je byt chlapa, tak se minimálně do loňska do SJM stejně nezahrnul. Od letoška si nejsem jistá, ale mám pocit, že ani teď by tam nespadal.
@somalicats Nespadal, ale nemůže jen tak část své rodiny podle NOZ vyhodit na ulici.
@j.a.n.i To nemůže, to máš pravdu. Nicméně nebude součástí majetkového vypořádání.
@somalicats Jen v případě, že tam nějakou částku pošle a exekutor si sežene povolení k blokaci mého účtu, což je výrazně složitější a tedy i pravděpodobnost výrazně menší.
@somalicats To nebude, ale jeho úpravy za dobu trvání manželství už ano, případně i to co bylo zaplaceno za hypotéku.
@j.a.n.i Je to složitější, ale ne nemožné a rozhodně bych na to nespoléhala.
@j.a.n.i Hypotéku neřeším, ta je jasná. Řeším situaci, kdy má byt v OV, už dávno zaplacen.

@somalicats Nejsou... kdys se dohodnou, tak manželé to mají jak píšeš 2x15 minut, nesezdaní 1x15 minut, tedy je to jednodušší, i když ti to přijde malý rozdíl.
Pokud se nedohodnou, tak obě skupiny mají řízení o dětech, ale ti sezdaní ještě navíc rozvodové a vyřešení společného majetku, opět tedy víc úkonů. Tedy zase jich mají nesezdaní méně, což je prostě fakt, i když se ti to jako zastánci manželství nemusí líbit.