icon

DPFO - jak to funguje?

paolasan
19. únor 2019

Dobrý den. Prosím mohl by mi někdo pořadit jak s úlevou na dani? V 2018 leden až březen jsem byla na rodičovské dovolené. Duben až srpen v evidenci úřadu práce a od září již zaměstnaná. Manžel by chtěl uplatnit slevu na dani na manželku na mě. Uplatňuje si nárok za leden až březen nebo až do srpna s tim že se tam započítává i moje evidence na UP jako že nezaopatrena manželka? Děkuji.

leniczka23
•
Autor odpověď smazal
•
leniczka23
•
19. únor 2019

Sleva na dani za manzelku se pocita za cely rok..takze je dulezite aby tvoje prijmy za cely rok 2018 nepresahly tech 68tis..tam je jedno ktere mesice se.pocitaji a ktere ne. Pikud se vejdes do tech 68tis tak dostanete za celych 12mesicu.

sus3nka
•
19. únor 2019

Ještě doplním, že musíte být celý rok manželé, jinak si může uplatnit jen za ty měsíce co jste v manželství.

paolasan
autor
•
19. únor 2019

Děkuji to chápu to je základní sleva na poplatníka radek 64 v daňovém přiznání. Řadě níže je sleva na manželku a možnost vypsání počtu měsíců a za každý měsíc 2070kc. Tam se vypíše celých 12mesicu když jsem již od 09 zaměstnaná?

inka987
•
19. únor 2019

Ano. Jedná se o to, kolik jsi vydělala. Píše se 12 měsíců, pokud jste manželé celý rok.

mmonika87
•
19. únor 2019

@paolasan slevu si manzel muze uplatnit za cely rok,pokud jste po CELY rok byli manzele a tvuj prijem nebyl vyssi nez 68 tisic ZA CELY ROK. Do prijmu se nezapocitava rodicak,ale zapocitava se tam napr. podpora v nezamestnanosti,pridavky na deti apod

paolasan
autor
•
20. únor 2019

Děkuji za pomoc