Jak napsat odstoupení od nájemní smlouvy?

nikousek1
25. únor 2015

Zdravím, všechny. Předem se omlouvám za tuto otázku, ale nevíte někdo, jak napsat odstoupení od nájemní smlouvy? Dočetla jsem se, že na to mám právo 14 dnů od uzavření smlouvy. Já smlouvu o nájmu bytu uzavřela s majitelem 13.2. Platila jsem nájem dopředu za březen. V bytě ale nechci vůbec být. A proto ho chci okamžitě vrátit, abych nemusela platit ten nájem za březen. Poradí mi někdo? Už nevím co dělat... Děkuji všem.

breberka
25. únor 2015

@nikousek1 dala bych spis dotaz na modrou strechu......

hojda
25. únor 2015

Dej si do google ODSTOUPENÍ OD NÁJEMNÍ SMLOUVY. O té 14. denní lhůtě slyším poprvé, ale je to možné.

alubif
25. únor 2015

Záleží co máte napsané v nájemní slmlouvě. My měli třeba dokonce 2 měsice předem, že musíme dát písemnou výpověď z nájmu. A asi nezbyde než nájemné zaplatit.

nikousek1
autor
25. únor 2015

@hojda to už jsem vyhledala, ale nic moc. Odstoupení od nájemní smlouvy je to samé co výpověď z nájmu? Ta 14 denní lhůta je pravda.

hojda
25. únor 2015

@alubif To je klasická výpovědní lhůta, nevím jestli to nově nejsou dokonce tři měsíce. Ale tohle odstoupení hned na počátku nájmu v nějaké 14 denní lhůtě, ale fakt to slyším poprvé, že by něco takového šlo.

hojda
25. únor 2015

@nikousek1 Prosím tedy nějaký odkaz, kde najdu ty informace k té 14 denní lhůtě. Docela mě to zajímá a nenašla jsem to.

nikousek1
autor
25. únor 2015

@hojda na internetu jsem se nedočetla, řekl mi to právník, že je to podle NOZ 2014 🤐

alubif
25. únor 2015

@hojda hm, tak to pak taky nevím, pač o těch 14 dnech slyším taky poprvé. Myslela jsem, že je to ta samá výpověď. Takže to pak bohužel taky neporadím.

nikousek1
autor
25. únor 2015

No, zkusit to můžu. Ale poradí mi někdo, jestli výpověď z nájmu a odstoupení od nájemní smlouvy, je to samé?

hojda
25. únor 2015

@nikousek1 Procházelo jsem ho teď, ne tedy detailně, jen jsem to projela a nic takového jsem tam nenašla. Pokud by to tam bylo, tak o tom bude určitě i někde zmínka na netu, že to bude někdo řešit, ale nikde nic. Tohle je lhůta při nákupu přes internet pro odstoupení od smlouva, ale u pronájmu??? Fakt to slyším poprvé a nikde k tomu nic není....

hojda
25. únor 2015

@nikousek1 Já myslím, že odstoupit se dá, jen když je třeba ten byt nepoužitelný k bydlení. Podle mě výpověď není to samé jako odstoupení.

hojda
25. únor 2015

Nájemce je oprávněn odstoupit od smlouvy kdykoliv, byla-li pronajatá věc předána ve stavu nezpůsobilém ke smluvenému nebo obvyklému užívání, anebo stane-li se později - aniž by nájemce porušil svoji povinnost - nezpůsobilou ke smluvenému nebo obvyklému užívání, stane-li se neupotřebitelnou anebo bude-li mu odňata taková část věci, že by tím byl zmařen účel smlouvy.

Tohle jsem našla k odstoupení ze strany nájemce.

nikousek1
autor
25. únor 2015

@hojda no tak to teď jsem vedle. Zkusím si to ještě pozjišťovat. A nevíte, kde najdu vzor na to odstoupení? podepsala jsem nájemní smlouvu, ale byt je vážně nepoužitelný. A pro dítě už vůbec ne.

hojda
25. únor 2015

@nikousek1 A jaké má vady? JInak tady bezplatné právní poradna
http://bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/...

nikousek1
autor
25. únor 2015

@hojda moc děkuji. No, v první řadě je všude špína neskutečná. Vlní se linoleum, vytrhnutá baterie, která drží na umakartovém dřevu koupelny, počmárané zdi, díry ve zdi

hojda
25. únor 2015

@nikousek1 A ty jsi ten byt neviděla před pronájmem? Nebo, když jsi byt přebírala? Při předávání by se měla sepsat, jaká závady nebo poškození v bytě jsou, aby to pak nebylo na tebe, až budeš odcházet z bytu. Nevím, jestli tohle není bráno, jako závady k odstranění.

nikousek1
autor
25. únor 2015

@hojda já byla na prohlídce s majitelem ještě v době, kdy tam měl nájemce a ten se zrovna stěhoval. V bytě byl nábytek, koberce, všude bordel, že se tam ani moc nedalo chodit. Chtěla jsem byt vidět ještě jednou, ale majitel byt na dovolené a nemohl. Takže jsme se potom sešli až při předávání toho bytu. Byt mi nepřišel nijak poničený. Ani jsem ho nezkoumala, jen jsem s majitelem sepsala stavy elektroměru, plynoměru atd. A smlouvu podepsala. Pak jsem se s ním domlouvala ohledně trvalého pobytu, protože mi ho slíbil. Na to na mě přišel s tím, že mi trvalý pobyt zřídí, pokud mu podepíšu směnku na 30.000,- Kč. Takže jsem samozřejmě na toto nepřistoupila a teď s tím mám problémy, protože ve smlouvě je uvedená 2 měsíční výpovědní lhůta a já nechci, abych platila nájem za březen, který jsem mu už zaplatila a chci ho zpátky i s kaucí. Nájem za polovinu února už neřeším. Ale chci mu byt vrátit hned.

hojda
25. únor 2015

@nikousek1 Trvalý pobyt si můžeš zřídit i bez souhlasu majitele bytu. Musíš se podívat, co máš ve smlouvě, může si i třeba část kauce ponechat do vyúčtování služeb a navíc jí může použít na úhradu toho nájemného v té 2 měsíční výpovědní lhůtě. Podle mě to okamžitě ukončit nepůjde, bohužel.

První problémMajitel bytu mi nechce povolit trvalý pobyt

"Řada lidí si myslí, že bez souhlasu pronajímatele bytu nemá na trvalý pobyt nárok. Podle zákona se přitom k němu může přihlásit každý, kdo má uzavřenou řádnou nájemní smlouvu. Souhlas oprávněné osoby je potřebný jen v tom případě, když osoba hlásící se k trvalému pobytu nemá nájemní smlouvu," vysvětluje mluvčí Prahy 3 Stanislav Kněnický. Zákon tím jednoznačně boří nejčastější mýtus o tom, že v tomto ohledu o svých nájemnících rozhodují vlastníci bytů.

Zdroj: http://bydleni.idnes.cz/trvaly-pobyt-0cb-/stavb...

nikousek1
autor
25. únor 2015

@hojda ježiš, nestrašte. Já ty peníze fakt potřebuju :(

hojda
25. únor 2015

@nikousek1 Nevím, ale já bych nepočítala s tím, že ti peníze za březen vrátí. Uzavřel s tebou smlouvu a tam máš nějakou výpovědní lhůtu. Kauce jde použít i v případě, že nezaplatíš nájemné ve výpovědní lhůtě. Pokud máš dvojměsíční výpovědní lhůtu, takže bys měla končit na konci dubna, takže březen máš zaplacený a za ten dubem si to může nechat z kauce. Nevím tedy jestli tam chceš zůstat, aby sis tam vyřizovala to trvalé bydliště, ale rozhodně bych nepočítala s tím, že ti peníze vrátí 😔. Jinak bych rozhodně trvala na odstranění závad.

nikousek1
autor
25. únor 2015

@hojda zůstat se tam ani nedá. A nemůžu mu prostě byt už předat? Aby věděl, že tam fakt už nejsem?

lenka603
25. únor 2015

Ke zřízení trvalého pobytu vůbec nepotřebuješ jeho souhlas, stačí s nájemní smlouvou zajít na příslušný úřad a oni ti to přepíší , akorát pozor - nezapomenou platit za popelnice.

nonnni
25. únor 2015

@nikousek1 to muzes, ale tady hrajes jen na jeho svedomi. Pravne ti nemusi vracet nic, presne, jak psala @hojda. Bohuzel.

Maximalne muzes vyhrozovat tim, pokud treba vis, ze najemne nedani, ze to nahlasis na FU, ale to je take docela eklhaft.

Muzes pozadovat odstraneni zavad, ale i tam si prostuduj smlouvu, pravne to rped lety bylo, ze do 500Kc odstanuje najemnik, az vyssi castky pronajimatel.

Situace je to dost pitoma, o tom zadna....

hojda
25. únor 2015

@nikousek1 Předat můžeš, ale ve smlouvě jsi se zavázala k dvouměsíční výpovědní lhůtě, takže po tu dobu musíš platit nájem. Jedinou variantou je dohoda s majitelem bytu, že se dohodnete třeba na jiném datu ukončení nájmu, pokud se mu třeba povede najít nové nájemníky. V nějaké předchozí KZ zprávě jsi psala, že je byt ve špatné stavu a i přesto sis ho pronajala, to je pak těžké se něčeho domáhat☹. Nevím jak se posuzuju, zda je byt obyvatelný nebo ne, abys mohla odstoupit od smlouvy.

nikousek1
autor
25. únor 2015

@hojda Jo a nevíte ještě něco o tom, že podle OZ se nesmí vybírat nájemné na daný měsíc předem?

hojda
25. únor 2015

@nikousek1 Taky blbost, je to na dohodě, ke kolikátému dni v měsíci budeš nájemné platit a většinou se platí dopředu.

hojda
25. únor 2015
nikousek1
autor
25. únor 2015

@hojda no ale při té prohlídce to namítal makléř tomu majiteli. Řekl mu: "ale víte o tom, že podle zákona se nesmí vybírat nájem za měsíc dopředu?" a on mu řekl, že kdyby se měl řídit zákony, tak přijde o spoustu peněz....

hojda
25. únor 2015

@nikousek1 § 2251

(1) Nájemce platí nájemné předem na každý měsíc nebo na jiné ujednané platební období, nejpozději do pátého dne příslušného platebního období, nebyl-li ujednán den pozdější. Společně s nájemným platí nájemce zálohy nebo náklady na služby, které zajišťuje pronajímatel; o těchto zálohách a nákladech platí § 2253 obdobně.

Na makléře bych nespoléhala, občas to dělají lidé, kteří o tom vůbec nic nevědí, jen chtějí provizi bohužel.

alverka
25. únor 2015

ahoj, kamarádka mi nedávno doporučila poradnu pro spotřebitele...zkus tam zavolat, dneska mají zrovna telefonickou poradnu ...http://gle.cz/poradenstvi-a-osvetova-cinnost-pr... držím palce a dej vědět jak to dopadlo