icon

Jak řešit pojištění placené dvakrát po rodičovské dovolené?

kocvarovas
17. dub 2025

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda některá nevíte, jak to funguje s placením pojištění po ukončení RD. Po RD v roce 2018 jsem nastoupila do práce. Dnes jsem se přihlásila do aplikace VZP a zjistila, že pojištění za mě platí jak zaměstnavatel, tak stát, jako bych stále byla na RD. RD jsem ukončovala dřív, než jsem plánovala. Byla jsem na ÚP to oznámit a zároveň zažádat o vyplacení zbylé částky naráz. Vše proběhlo, jak mělo, tak jsem to vypustila. No a teď zjistím toto.. Vůbec si nevybavuji, že by mě posílali to jít na VZP nahlásit. Za reakce děkuju.

petramana
17. dub 2025

@kocvarovas neni jejich povinnosti na to upozornovat.. kazdy si to ma hlidat sam 😉

klokanka31
17. dub 2025

@kocvarovas To si opravdu musíš hlídat sama.

kocvarovas
autor
Autor odpověď smazal
kocvarovas
autor
17. dub 2025

Opravdu nejsem žádnej lajdák. Na tom ÚP, to neříkají, protože si myslí, že to každý ví? Vím, že neznalost neomlouvá.. V úterý zajdu na VZP, ale nevíte, co se teď teda bude dít?

petramana
17. dub 2025

@kocvarovas myslim, ze nic.. opravi si to v systemu a bude.. nic vlastne nedluzis

mysh_me
17. dub 2025

Podle me teda tohle neni tvoje chyba. Stat ma platit zdravotni po dobu pobirani RP, a to bez ohledu na to ze jsi ho ukoncila driv opravdu od roku 2018 pobirat nemuzes, takze podle me to vidim na chybu toho, kdo mel tve placeni zdravotniho statem ukoncit (urednice UP?). Vsak to je jeji prace, hlidat komu stat plati zdravotni, ne tvoje - ty de facto si resis svoje pojisteni jako platce, tedy resis jestli za tebe placene je, coz je, dluh tam nemas, a ze ho za tebe aktualne plati dva subjekty a jeden z nich neopravnene, protoze uz od nej na to nemas narok, neni tvuj problem. To je jako kdybys musela zamestnavateli extra hlasit, at za tebe nezapomene prestat platit zdravotni, kdyz jdes na rodicak - proste si to ma pohlidat ten, z koho penez to jde. A jeste bych pochopila nejakych par mesicu, nebo treba ze by ti to platili omylem do 3 let ditete misto do ukonceni rp driv, ale teda ze ti ho plati uz sest let a neni jim to ani divny 🤦🏻‍♀️ a pojistovna taky nerekla, hele chodi nam tu dublovana platba na jednoho pojistence, asi je neco blbe - ne, sest let kasirujou zdvojene platby a ani je nenapadne to na urad nahlasit… fakt nevim proc by se to melo hazet na tvoji zodpovednost.

kocvarovas
autor
17. dub 2025

@mysh_me no já jsem z toho právě úplně špatná.. A kdybych si nezřídila tu aplikaci, tak to zjistím nevím kdy..

kocvarovas
autor
17. dub 2025

@petramana tak snad jo..

j.a.n.i
17. dub 2025

@kocvarovas Neřeš, jejich boj a tva zbytecna starost.