icon

Jak se nahlásit na pojišťovnu jako pečující o dítě?

21. led 2026

Chci se zeptat,1.2 mi končí rodicak. Chci se nahlásit jako pečující o dítě do 7 let na pojišťovnu. Stačí zajít na pojišťovnu? Nebo musím i na pracák? Přítel rika ze musím i na pracák kdyz se chci nahlásit jako pečující do 7 let. Ale ja si nejsem jista. Popřípadě co si vzít za dokumenty sebou? Nebo stačí zajít na pojišťovnu a tam jim to nahlásit? Děkuji

anonym_20cacf
•
21. led 2026

Na pracák se chodí tehdy, pokud se chce člověk evidovat jako uchazeč o zaměstnání a chce po ÚP, aby mu pomohl najít práci. Pokud se tam evidovat nechceš, logicky tam nepůjdeš.
Pokud budeš oznamovat péči u ZP osobně na přepážce, tak OP pro tvou identifikaci a rodný list dítěte pro prokázání údajů o dítěti.

anonym_be7a9d
•
21. led 2026

@anonym_autor to je čistě na vás na Up vám dají podporu po rodickau na pojišťovnu též můžete po konci rodicaku vzala bych si ukončení RD a RL dítěte op vaší já to dělala přes aplikaci VZP

klokanka31
•
21. led 2026

@anonym_autor Jen na pojišťovnu, vezmeš papír s potvrzením o ukončení rodičáku, rodný list dítěte, občanku.

eloise02
•
21. led 2026

@anonym_autor Já jsem nikde osobně nebyla, oznámila jsem to pojišťovně telefonicky. Paní poslala čestné prohlášení mailem, to jsem podepsala. Nic víc, žádný pracák.

ina10
•
21. led 2026
@eloise02

@anonym_autor Já jsem nikde osobně nebyla, oznámila jsem to pojišťovně telefonicky. Paní poslala čestné prohlášení mailem, to jsem podepsala. Nic víc, žádný pracák.

@klokanka31

@eloise02
Asi s tím máte zkušenosti nebo info - ráda bych se zeptala, za 2 měsíce budu ve stejné situaci jako zakladatelka - pečující o dítě po rodičáku (dítě bude mít 3 roky) a do práce zatím nepůjdu (až bude mít 4 a bude ve školce)…jak je to tedy s placením mého zdravotního pojištění? Měla jsem za to, že si to budu muset hradit sama, když nebudu vedena na ÚP. Nebo to bude hradit stát?

ina10
•
21. led 2026

P.S.teď jsem tedy našla vice info, že pojištění hradí stát viz odkaz https://www.vzp.cz/o-nas/aktuality/stat-bude-hr...

klokanka31
•
21. led 2026
@ina10

@klokanka31

@eloise02
Asi s tím máte zkušenosti nebo info - ráda bych se zeptala, za 2 měsíce budu ve stejné situaci jako zakladatelka - pečující o dítě po rodičáku (dítě bude mít 3 roky) a do práce zatím nepůjdu (až bude mít 4 a bude ve školce)…jak je to tedy s placením mého zdravotního pojištění? Měla jsem za to, že si to budu muset hradit sama, když nebudu vedena na ÚP. Nebo to bude hradit stát?

@ina10 Já s tím mám osobní zkušenost. Po ukončení rodičáku se půjdeš nahlásit na zdravotní pojišťovnu že budeš osoba pečující o dítě do 7 let věku, a zdravotní ti bude platit stát. Pokud máš víc dětí, tak je to do 15 let.

eloise02
•
21. led 2026
@ina10

@klokanka31

@eloise02

@ina10 Ano, pojištění platí stát, měla jsem osobní zkušenost, platím si ho sama až teď, když jsem v domácnosti.

miryp
•
22. led 2026
@klokanka31

@ina10 Já s tím mám osobní zkušenost. Po ukončení rodičáku se půjdeš nahlásit na zdravotní pojišťovnu že budeš osoba pečující o dítě do 7 let věku, a zdravotní ti bude platit stát. Pokud máš víc dětí, tak je to do 15 let.

@klokanka31 uvádíš info, které platilo pro starou právní úpravu. Od letošního roku platí stát ZP pouze do 7 let věku dětí, bez ohledu na jejich počet.

klokanka31
•
22. led 2026
@miryp

@klokanka31 uvádíš info, které platilo pro starou právní úpravu. Od letošního roku platí stát ZP pouze do 7 let věku dětí, bez ohledu na jejich počet.

@miryp Oj tak to se omlouvám 😮

veroniquecz
•
25. led 2026

Jak píše miry, od letoška už jen do 7 let. Budeš vedena jako státní pojištěnec. Jen je tam omezení - dítě ve školce jen na dopoledne, ve škole nesmí do družiny a ty si nesmíš přivydělat.

petrasipkova1
•
25. led 2026
@veroniquecz

Jak píše miry, od letoška už jen do 7 let. Budeš vedena jako státní pojištěnec. Jen je tam omezení - dítě ve školce jen na dopoledne, ve škole nesmí do družiny a ty si nesmíš přivydělat.

@veroniquecz ale to už přece taky nesplatí, s novou právní úpravou se podle mě nic nesleduje, dítě může do školky, do družiny. Nejlepší zavolat na infolinku zdravotní pojišťovny a tak se člověk dozví přesně informace.

miryp
•
25. led 2026
@veroniquecz

@veroniquecz to platilo pro starou právní úpravu, od letošního roku může dítě do jeslí, školky či družiny bez omezení. Jediné, kam nesmí dítě dát, je internátní zařízení. A přivydělat si taky může.

teate
•
25. led 2026

@anonym_autor Já hlásila od 1.1.2026, poslala jsem datovkou čestné prohlášení, že pečuji o dítě do 7 let, jmeno a datum narození. Hotovka. Nikam jinam jsem nešla. V práci po mně kvuli danim chtela potvrzení, ze jsem to nahlásila. Tak jsem je o to požádala datovkou. Potvrzení mi poslali taky dotovkou.