icon

Jak vyřešit, když čekám dítě s novým přítelem a nejsem rozvedená?

deniska2
30. črc 2019

Ahojte som vidata uz 6 rokov.S manzelom nezijem 2 roky.Mam priatela s korym cakam dietatko.Žijem v Cz a vydavala som sa na SK.Do porodu sa nestihnem rozviest.Vcera som nahle musela do porodinice a musela som uviest manžela ako otca.
Nema niekto skusenosti ako to vyriesit.Ked sa mali narodi pojdem na matriku a tam chcem.zahlasit otca mojho dietata priatela.Alo sa to rieši nema nekdo skusenosti poradit

hezz17
30. črc 2019

Myslím že změnit to může jen soud. Ale neřešila jsem.

kata267
30. črc 2019

@deniska2 souhlas, resila znama a musi se to pres soud, jen zajit na matriku nestaci

elesse
30. črc 2019

Musis k soudu, ze zakona je v cr otcem manzel

kittyy17
30. črc 2019

musíš se domluvit s manželem, on musí u soudu odmítnout otcovství na základě testu otcovství, a myslím že je na to lhůta půl roku od narození... radši si to zjisti, ať to neprošvihnete

zuzangel
30. črc 2019

Přesně tak, dítě dle zákona má jako otce tvého manžela, bude mít i jeho resp. Vase příjmení. Je třeba to po porodu řešit u soudu a pak az bude do RL zapsán tvůj partner. Dokonce i po rozvodu je nějaká lhůta, že pokud se žene narodí dítě do cca 9mesicu je jako otec považován exmanzel.

hezz17
30. črc 2019

@zuzangel 300 dní od rozvodu.

laka_lacenda
30. črc 2019

Jj, je to tak v CR a opravdu i poměrně dlouhou dobu po rozvodu je dítě před zákonem exmanzela. Je to docela hloupé bych řekla. :-/ Zvlášť ta strašně dlouhá lhůta po rozvodu. Já se ofic. rozvedla koncem ledna a mimco se ma narodit začátkem listopadu, takže bych se do té lhůty asi nevešla...Naštěstí žiju a budu rodit ve Francii a tady to tak není....Už jsme i oficiálně zapsali přítele jako otce....Držím palce, budeš mít kolem toho spoustu papíru....

zuzkabrhelova
30. črc 2019

@deniska2 je to tak jak piší holky. Teta se musela po rozvodu vdát znovu aby nemělo dítě příjmení po ex manželovi. Byla totiž ještě v te lhůtě po rozvodu

janablizka
30. črc 2019

Přítelkyně od mého syna nebyla ještě rozvedená když otěhotněla s mým synem otce uvedla syna a pak soud jim určil testy DNA. Příjmení měla po manželovi a asi po po roce a půl po soudu ji přejmenovala příjmením mého syna.Nevím jestli jsem to napsala dost srozumitelně.