Jak vyřešit, když čekám dítě s novým přítelem a nejsem rozvedená?
Ahojte som vidata uz 6 rokov.S manzelom nezijem 2 roky.Mam priatela s korym cakam dietatko.Žijem v Cz a vydavala som sa na SK.Do porodu sa nestihnem rozviest.Vcera som nahle musela do porodinice a musela som uviest manžela ako otca.
Nema niekto skusenosti ako to vyriesit.Ked sa mali narodi pojdem na matriku a tam chcem.zahlasit otca mojho dietata priatela.Alo sa to rieši nema nekdo skusenosti poradit
Musis k soudu, ze zakona je v cr otcem manzel
musíš se domluvit s manželem, on musí u soudu odmítnout otcovství na základě testu otcovství, a myslím že je na to lhůta půl roku od narození... radši si to zjisti, ať to neprošvihnete
Přesně tak, dítě dle zákona má jako otce tvého manžela, bude mít i jeho resp. Vase příjmení. Je třeba to po porodu řešit u soudu a pak az bude do RL zapsán tvůj partner. Dokonce i po rozvodu je nějaká lhůta, že pokud se žene narodí dítě do cca 9mesicu je jako otec považován exmanzel.
Jj, je to tak v CR a opravdu i poměrně dlouhou dobu po rozvodu je dítě před zákonem exmanzela. Je to docela hloupé bych řekla. :-/ Zvlášť ta strašně dlouhá lhůta po rozvodu. Já se ofic. rozvedla koncem ledna a mimco se ma narodit začátkem listopadu, takže bych se do té lhůty asi nevešla...Naštěstí žiju a budu rodit ve Francii a tady to tak není....Už jsme i oficiálně zapsali přítele jako otce....Držím palce, budeš mít kolem toho spoustu papíru....
@deniska2 je to tak jak piší holky. Teta se musela po rozvodu vdát znovu aby nemělo dítě příjmení po ex manželovi. Byla totiž ještě v te lhůtě po rozvodu
Přítelkyně od mého syna nebyla ještě rozvedená když otěhotněla s mým synem otce uvedla syna a pak soud jim určil testy DNA. Příjmení měla po manželovi a asi po po roce a půl po soudu ji přejmenovala příjmením mého syna.Nevím jestli jsem to napsala dost srozumitelně.

Myslím že změnit to může jen soud. Ale neřešila jsem.