Podnájem a dítě. Mohli by nás odmítnout kvůli dítěti?

isumi
13. črc 2020

Dobrý deň,

bývame z priateľom a jeho bratom v podnájme, v dome, kde býva aj majiteľ. Švagor si našiel priateľku, ktorá má pármesačné dieťa, takže ku nám chodila nejakú dobu na návštevy a potom prišiel majitel s tým, že si tu žiadne deti nepraje, ani na návšteve. Tak či tak sa chceme sťahovať a keď sa všetko dorieši plánujeme dieťa. Zatial to vypadá že pojdeme všetci spolu do niečoho velkého. Mohli by nás odmietnuť kvoly malému dieťaťu ?
Prípadne keby som šla niekam bývať len ja z priateľom, mohli by nás vyhodiť keby som otehotnela ?
Bývam v Česku a moj oco ma už strašil s tým, že s mamou mali problém niečo nájsť keď som sa narodila ale to bolo pred 26 rokmi, tak neviem ako to funguje teraz.
Máte s tým niekto priamo skúsenosti ?

zelenaesmolda
13. črc 2020

obrat se na uzivatelku meronym,je pravnicka.podle me nema majitel pravo na to,aby vam urcoval kdo smi a nesmi prijit na navstevu.

isumi
autor
13. črc 2020

@zelenaesmolda Ďakujem 🙂

isumi
autor
13. črc 2020

@meronym Dobrý deň viete mi s tým poradiť, že ako to teda v tomto prípade funguje ?

meronym
13. črc 2020

@isumi Ve zkratce - pronajímatel nemá právo vám zakázat vodit si do bytu návštěvy. A to ani v případě, kdy nájemní smlouva obsahuje ustanovení o tomto zákazu. Nájemce nemusí zákaz návštěv daný smlouvou nebo požadovaný pronajímatelem třeba i jen ústně dodržovat, stejně tak není povinen pronajímateli návštěvy hlásit.

Ohledně hledání nového nájmu - pronajímatel Vás kvůli malému dítěti oficiálně odmítnout nesmí, praxe je však taková, že si nájemce do své nemovitosti vybírá a často dá přednost raději zájemci bez dítěte, protože je nižší pravděpodobnost zničení /poškození jeho majetku. Vám sdělí pouze, že je nemovitost již pronajatá a dokázat opak je v podstatě nemožné.

Doporučuji proto hledat nové bydlení spíše před otěhotněním, protože z důvodu narození miminka Vás pronajímatel opravdu vyhodit nemůže. Doplňuji, že jste povinni mu nového člena domácnosti oznámit, nejlépe písemně. Neohlášení zvýšení počtu osob totiž může být i důvodem pro výpověď z nájmu, a to s tříměsíční výpovědní dobou. Pronajímatel může po ohlášení zvýšit zálohy na služby, neboť se dá očekávat, že narozením dítěte tyto náklady stoupnou.

isumi
autor
13. črc 2020

@meronym ďakujem 🙂

isumi
autor
13. črc 2020

@meronym Ešte ma napadlo, to z tou návštevou, ako dlho sa to berie ako návšteva. Može u nás ten človek prespať alebo už nie ? Keď by napríklad prišla moja mama na víkend alebo tak. Ako je to obmedzené ?

meronym
13. črc 2020

@isumi Z hlediska odlišení návštěvy od člena nájemcovy domácnosti je rozhodující, jak dlouho se dotyčná osoba v bytě zdržuje. Někdy se uvádí, že o návštěvu se již nejedná, jestliže doba pobytu přesáhne dva měsíce, což zřejmě vychází z toho, že podle občanského zákoníku je nájemce povinen hlásit pronajímateli zvýšení počtu osob v bytě neprodleně, maximálně do dvou měsíců.

V každém případě pouhé přespání na víkend je rozhodně v pořádku.

zelenaesmolda
13. črc 2020

@isumi jak jsi ji v diskuzi oznacila?zatim jsem na to neprisla jak oznacit cloveka aniz by uz v diskuzi byl

verysucha
13. črc 2020

@zelenaesmolda napíšeš @ a za to jméno uživatelky 🙂

shaun40
13. črc 2020

@isumi Já jsem nemohla nic sehnat mám kluky 11a 13let.Jak slyšeli že jsem sama s detmi konečnà.Žádala jsem už i OSPOD o pomoc přitom jsem zamestnaná mám slušný příjem.Mela jsem ihned v kapse 50000 na kauci a nic.Spousta prohlídek a dali přednost singl nebo dvojici.Nakonec jsem mela štestí na pána který mi pronajmul baráček ze zahrádkou krásne bydlení.Ale to byl adrenalin od října 2019 do ledna 2020.

isumi
autor
13. črc 2020

@verysucha myslím ze som písala pred ale možno to funguje aj za

luel87
18. bře 2024

@meronym Dobrý den, chtěla bych se zeptat.. Můžou nás vyhodit z městského bytu, když by si sousedé stěžovali na to, že nám pláče dítě? Mám 4 měsíční holčičku a bohužel občas pláče no. Sice ne v době nočního klidu, ale už včera večer na nás kvůli tomu dupali. (Bydlíme v 1 patře.)
Moc děkuju za příp. Odpověď 😊