Jak získat zanedbávané dítě do péče? Mám vůbec šanci?
Dobrý den, už léta se dívám na něco, co mně strašně trápí a mám strašný vztek. Moje 6ti letá sestřenice (dcerka mého strýce) Je zanedbávané dítě. Spí doma na matraci na zemi, nemá ani pořádné hračky, má zaprané smradlavé oblečení, nikdy nebyla na žádném pořádném výletě, je podvyživená, nešťastná, má psychické problémy, nevyvíjí se jak by měla, nikdo se o ni pořádně nestará, pláče když má jít domu, každou chvíli někomu říká že ho má ráda, aby slyšela to samé, a její máma pije, kouří jí před nosem, nic pořádného jí ani neuvaří, ani neuklízí, doma to mají jak v doupěti, hadry na oknách místo záclon... je toho strašně moc. Dvě děti už jí vzali do diagnostického ústavu, a malá jí zůstala. Chtěla bych jí nějakým způsoben získat do péče. Jenže co je k tomu potřeba? je vůbec možné že se mi to podaří? žiju s přítelem, který pracuje, ale já jsem na rodičovské s 2 letou holčičkou, moc peněz nemáme, byt zařizujeme velmi pomalu, ale malá má svůj pokojíček, a vše co k němu patří. máme byt 2+kk, máme dluhy. O domácnost a své dítko se starám, jezdíme na výlety, chodíme ven, pravidelně navštěvujeme všechny lékaře, atd.. Ona ani nepřemýšlí jak té malé udělá hezké Vánoce, nic.. Já vím že se o tu malou dokážu postarat, ale co mám dělat, a svěřili by mi jí vůbec do péče? jaké mám splnit podmínky? je mi 22 let, přítelovi 31
@kictymis Jen nezapomínejte na to, že tam problémy pak určitě budou, až ji dostanete do své péče, ale to Vám pak odborníci a sdružení, pod kterým pěstouni jsou, velmi rádi pomůžou. Té holčičce je už bohužel na to všechno docela dost ročků a sama poznáte, že už je v tomto modelu tak jako "udělaná", i když to třeba teď nevypadá. Neříkám, že se to nemůže podařit, ale je to "za pět minut dvanáct", tak na to nezapomínejte a nemalujte si to moc růžově, budete zpočátku na nervy 🙂 Jinak se na Bílý kruh klidně vyprdněte a jděte cíleně na OSPOD, beztak Vám to i tam poradí. Když tam nepochodíte, stěžujte si na váš krajs. úřad (a propo ohledně Liberec. kraje se vůbec nedivím, že takto postupují - tyto kraje "nahoře naší republiky" jsou "přeplněné" sebranými dětmi z pův. rodin .... chápete). Když by jste náhodou nepochodila na krajs. úřadě (ale to si nemyslím), odvolávejte se až u ministers. školství a soc. práce, ti to jen tak nenechají - tam by jste si stěžovala na jednání OSPODu. Když něco uvidíte u malé doma, hned to foťte mobilem apod., shánějte si zatím důkazy, k předložení na patřičných místech. Kdykoliv mě kontaktujte, ráda Vám poradím a příp. seženu kontakty, na koho se obrátit.
@jani76 moc Vám děkuji, ona mně k nim teď nepustí, dovnitř vůbec, to bohužel budu muset na sociálku, aby udělali prohlídku. Můžu si malou brát jak budu chtít, psala mi její máma. Zatím jsme spolu za dobře, aby mi jí půjčovala. Všechno z posledních 2 měsíců mi vyprávěj její táta, a nebo sama malá. Vím že budou problémy, prošla jsem si psychickým týráním, 15 let, a dodnes jsem se z toho nevyhrabala úplně, bojím si sehnat jiné prac. místo než prodavačku, i když mám maturitu z Analýzy potravin. atd.. s tím počítám 🙂 jsem velmi citlivá a empatická (podle přátel a rodiny 🙂 ) myslím že mi to dá výhodu 🙂 . Nejdřív si jí budu brát k sobě, třeba se mi podaří si pro ní jednou jít sama, a porozhlídnout se. u nich doma jsem byla předtím už 1000x a vždy ten samí bordel, matrace na zemi místo postýlek, nepovlečeno, wc neumytý snad půl roku, v lednici vymeteno, zato vína měli jako já na 2 roky :-O a kouří dětem pod nos. kluci šli hned do diagnostického ústavu, kradli v obchoďákách, prali se s romskými dětmi a nechodili do školi, několikrát je hledali policajti, protože utekli a nevrátili se přez noc. (jeden opakoval 1. třídu, jinak jsou na 1. stupni základní školy.)
Tak Holky, dávám novinky. Paní má doma všechno "v pořádku", protože má podmínku, tak se snaží, jinak by jí prý zavřeli za zanetbání povinné péče. Zase se vrátila ke svému partnerovy, a stěhují se z těhle podmínek jinam. (oni si je ale vytvoří jinde).
To snad ne, jistou pani ze socialky ktera přece jedna především v zajmu dítěte bych nakopala do zadnice a za vlasy dotáhla ať se na to znova podívá. To mě naštvalo. Jistě ze se ta bajecna "maminka" bude snažit aby nemela ona problemy co je ji po dětech že jo. Kdyby aspoň tím naoko snažením se ty děti nebo ta malá teda měla o něco lépe. Jak už jsem psala buďte s ní co nejvíce ať aspoň od někoho ziska normální pohled na svět a pěkné chvíle. Vyčkávala bych a sledovala tu situaci a pokud by to bylo horší či neúnosné, tak bych jí chtěla k sobě. Zjevně jste jediní kdo o ní jeví zájem tak ať se vám podaří aby neměla zkažený život a její potomci taktéž.
Ze své vlastní zkušenosti vím,že sociálka otravuje většinou jen slušné lidi.Ostatních jakoby se báli a přivírají oči....
Snad holčička dostane šanci vyrůstat v normální rodině

@aiva01 tak to nemáte vůbec pravdu, naše zákony jsou velice liberální a jak říkám, upřednostňují bio rodinu skoro za každou cenu...to by Norové nedali ani omylem ... 😀