Je vlastník bytu povinen vyklidit prostor?

partyzanka91
26. pro 2014

ahoj, dnes jsem se dostala do pře se svou prababičkou. Nadhodila jsem že plán pro příští rok je takový,že bychom místo velkého starého příborníku (no něco jako obýváková stěna s proskleným barem) pořídili nějakej hezkej setík pro holku - skříně, police a tak. Tahle skříň jak je stará tak už je ve vnitř trochu zatuchlá takže jí použvám jen na skladování knížek, albumů, kufru a pod. a za prosklenou částí mám vystavené různé dekorativní čaučákoviny. Teď když máme holku tak je to celkem zbytečný kus nábytku co zabírá hodně místa a spíš by byl potřeba prostor pro ni - nějaké krásné nové růžové skříně a police, stoleček. Jenže bydlíme v nájmu a zrovna tahle skříň tu už byla a patří naší majitelce a babička přišla s tím že nám nemusí dovolit tu skříň vystěhovat. Já se zase hádala že když jí platíme peníze a bydlíme tu tak si to snad můžeme zařídit dle svého a pokud o tu starou skříň bude tak strašně stát - ostatně je její - tak ať si jí odveze. Tak bych se chtěla zeptat kdo má pravdu. Já si totiž myslím že když člověk pronajímá nějaký prostor tak by ho měl vyklidit aby si ho nájemník mohl zařídit dle svých potřeb k bydlení či podnikání. Přece si ty prostory platí právě k tomu aby je využil dle svého ne? Připadá mi tedy nespravedlivé aby tam musel trpět nějaké haraburdí majitele toho bytu jen proto že majitel ho zrovna nemá kam umístit, nehodí se mu ale chce ho mít a tak ať si to překáží jeho nájemcům.

P.S. zrovna u téhle skříně je problém že nepůjde ani moc rozebrat, je to hodně kusový nábytek. samozřejmě nějak jí sem dostali tak by to snad mělo jít i ven. Kdyžtak přiložím foto

kkouzlo
26. pro 2014

často se pronajímají i zařízené prostory. Nicméně tohle by asi mělo být ve smlouvě, minimálně soupis nábytku, který máte k užívání. Zavolala bch majitelce a asi jí nabídla,že pokud nábytek nechce, tak ho na své náklady zlikvidujete

j.a.n.i
26. pro 2014

@partyzanka91 Podstatné je, co máte ve smlouvě.

rituska88
26. pro 2014

Myslím, že se s majitelkou bytu určitě nějak domluvíte. My jsme teda taky v nájmu, ale pod městem a byt je nově zařízený, z nábytku, který nám nepatří, je tu akorát kuchyňská linka a vestavěné skříně na chodbě, ale to je všechno nové a pěkné. Jinak máme nábytek svůj. Je pochopitelné, že jako mladí lidé s malým dítětem si chcete byt zařídit podle svého vkusu a potřeb a osobně si myslím, že by proti tomu majitelka bytu neměla nic mít a vyhovět vám. Třeba se s ní zkuste domluvit, že jí nějak pomůžete s přestěhováním skříně, kdyby s tím měla nějaký problém.

ivular
27. pro 2014

@partyzanka91 Tak pokud pominu variantu, že se s majitelkou domluvíte (to by pak nebylo co řešit), řekla bych, že má prababička pravdu 😖 Předmětem nájmu v případě nemovitostí nejsou jen ty holé zdi, ale i vnitřní vybavení (pokud tomu ve smlouvě není stanoveno jinak). Nejsem právník, ale vím, že pronajímatel má dokonce právo přístupu k dané věci, aby zkontroloval způsob, jakým ji užíváte. Takže představa, že pronajímatel by měl být dokonce povinen nějaké vybavení (byť z vašeho pohledu haraburdí) odstranit, nebo alespoň nechat odstranit, je bohužel zcela mimo realitu.

thesun
27. pro 2014

@partyzanka91 ahoj jsem z oboru realit. záležá jak máte postavenou nájemní smlouvu a předávácí protokol. pokud majitelka nabízela byt zařízený / částečně zařízený tak není povinnna nábytek odstranit... je to tedy na dohodě obou smluvních stran. nabízí se varianta, pokud máte sklep, který není mokrý a nikdo ho nevykrade tak tento kus nábytku přesunout tam a až budete končit nájem tak vrátit na původní místo.