Jsem na ÚP, na co bych měla s druhým miminkem nárok?
Dobry den, prosim o radu a nějaké srozumutelné vysvětlení. 🙂 V dubnu byly malému 3 roky. Nastoupila jsem 1.května zpět do práce,ale tu 31.srpna uzavřely. Nyní jsem na PÚ. Tak jsme si s přítelem říkali, že by jsme si pořídili druhý miminko. Ale nevím a z článků na netu nechápu jestli by jsem měla nárok a jaký ohledně peněz ?? Děkuji za info
pokud se Vám nezapočítá za poslední rok před nástupem na peněžitou pomoc v mateřství (vyplácí OSSZ), min.180 dní nem.pojištění, tak Vám ji nemají z čeho vypočítat a měla byste ode dne porodu brát rodičovský příspěvek - tzn. mateřskou (na 3 roky cca 7500,- Kč měs.)
@yworynka za poslední dva roky, musí být pojištění (zaměstnání) minimálně 270 dnů, s tím, že nastoupit na mateřskou by se muselo nejpozději do 180 dnů po ukončení zaměstnání. Takže pokud teď nepracujete, nebude mateřská. Pokud byste otěhotněla, na rodičák se jde v den porodu. Rozpočítává se částka 220000 Kč počtem měsíců. Pokud pracuje otec dítěte, je možné si zvolit délku rodičáku (2, 3 nebo 4 roky). Pokud by se jednalo o tříletou variantu, tak by to bylo cca 6100,- Kč měsíčně...
evulina77 - díky za upřesnění 🙂 - už jsem z toho pojištění trochu vypadla, ale je to tak nějak podobně 🙂

A hledáte si práci nebo chcete celé těhotenství být na úřadu?