Vyčerpaný příspěvek. Jsem těhotná - budu mít nárok na PPM?

11bublina11
16. říj 2020

Prosím o radu. V listopadu, kdy dceři budou dva roky, vyčerpám celý rodičovský příspěvek. Rodičovskou dovolenou mám nahlášenou v práci do tří let věku. Nyní jsem krátce těhotná, pokud nastoupim na další Rd květen/ červen příštího roku, budu mít nárok na PPM? Nebo by bylo lepší si zbytek příspěvku ještě rozložit?
Děkuji moc za info😊

j.a.n.i
16. říj 2020

@11bublina11 Je to zbytečné, pro nárok na PPM je podstatné, že ti trvá pracovní poměr, rodičák není podstatný.

locika13
16. říj 2020

Já myslím že si to rozložit musíš, jinak by stát přestal platit sociální a zdravotní a ty bys musela nastoupit do práce nebo na nemocenskou. Aspoň jsem si to myslela a možná je to blbost. Zeptala bych se na úřadě práce.

leneee
16. říj 2020

@11bublina11 ano, nutno rozlozit si prispevek at nemusite resit zdravotko. Soc plati zamestnavatel.

tereis
16. říj 2020

Resila jsem něco podobneho a tohle mi napsali z pojišťovny - obecně, pokud máte zaměstnání, nechá Vás zaměstnavatel odhlášenou jako osobu na mateřské/rodičovské dovolené do 3 let věku dítěte, bez ohledu na to, kdy došlo k vyčerpání rodičovského příspěvku.

11bublina11
autor
16. říj 2020

Děkuji všem za informace 👍

eva_sam
16. říj 2020

@leneee zaměstnavatel určitě během čerpání rodičovské dovolené nic neplatí

thalia
17. říj 2020

@locika13 @leneee stát platí jen zp, sociální v době RD neplatí nikdo. Takže pokud je stále na RD, zdravotní se platí z toho titulu, nezávisle na tom, zda ne/čerpá RP (jak už bylo napsáno). Takže nic rozvolňovat nemusí. Sama jsem to tak měla, @11bublina11, konec RP v lednu, nová MD v srpnu.

malenka3
17. říj 2020

Ano, potvrzuji, že nemusíš dělat nic.
Předně - sociální pojištění za tebe NIKDY stát neplatí, to se musí odvádět jen z výdělku. Jediné, co se řešit musí, je zdravotní pojištění. A to za tebe platí stát v několika případech. Jedním z nich je doba, kdy pobíráš rodičovský příspěvek. Pokud už ho nebereš, pak zaměstnanci jsou ještě kryté státem kvůli tomu, že jsou na rodičovské dovolené, i to zakládá nárok na to být státním pojištěncem.

Jen pozor na to, aby to někdo nepochopil špatně, v momentě, kdy jste v práci už na neplaceném volnu (po 3. narozeninách, to už není legislativně rodičovská dovolená), tak to nezakládá nárok na status státního pojištěnce. Proto se doporučuje prodloužit rodičovský příspěvek do 4 let a mít kryté to pojištění skrz RP. Ale ty stihneš nástup na MD včas, takže nic řešit nemusíš, krytá budeš z titulu té rodičovské dovolené v práci, i když už rodičovský příspěvek brát nebudeš.

malenka3
17. říj 2020

@locika13
@leneee to je nesmysl, co píšete.

thalia
17. říj 2020

@malenka3 přesně. A to s tím neplaceným volnem po třetích narozeninách jsem nakonec využila taky - RP jsem měla u druhého rozvolněný do 4 let právě proto. Jako říjňáka mi ho nevzali do žádné státní školky, tak jsem si s dětma užila o rok déle doma.

j.a.n.i
17. říj 2020

@thalia Tak na to si ale nepotrebovala rozvolneny rodicak, zdravotni bys mela placene úplně stejne jako osoba pecujici o dite do 7 let.

thalia
17. říj 2020

@j.a.n.i jako úplně ne, ale nechtěla jsem se hlásit jako osoba pečujíci a limitovat si výdělek (jako osvč vedlejší).

j.a.n.i
17. říj 2020

@thalia Tak tos ale původně nepsala, že máš živnosťák, tam bys hlavně musela platit bez rodičáku sociální v plné výši, limit na výdělek tam máš s ohledem na to sociální právě při rodičáku. Zdravotní bys z titulu péče o dítě platila stále jen ze skutečného výdělku, jako u rodičáku. U OSVČ má samožřejmě roztažení rodičáku smysl, ale je to z důvodu sociálního, nikoliv zdravotního. U zaměstnance jen ve zcela specifických případech, většinou je to zbytečné.

thalia
17. říj 2020

@j.a.n.i vypadly mi tam bohužel dpp/dpč k tomu osvč. Ale tak aspoň tu máme vysvětleny všechny varianty.