Je potřeba rozložit rodičovský příspěvek?

hanka_333
30. črc 2018

V práci jsem nahlásila, že budu na rodičovské dovolené do tří let věku dítěte. Rodičovský příspěvek jsem odpočátku měla nastavený na dva roky. Když se neplánuji návrat do práce před 3. rokem dítěte, ani nemám dalšího potomka, je potřeba si zbytek rodičovského příspěvku rozložit tak, aby v posledním roce každý měsíc přišla alespoň nějaká malá částka? Na úřadě mi rozložení doporučili. Ale i když nebudu v posledním roce pobírat nic, zdravotní a sociální pojištění hradí stát, ne?

Mění se pro mě nějak situace, pokud budu mít menší přivýdělek jako OSVC? Předem díky za rady.

mataharyy
30. črc 2018

@hanka_333 sociální neplatí, ale zdravotní ano. Pokud budeš OSVČ a nahlásit na zdraví a soc že to máš jako vedlejší činnost (z důvodu malého dítěte), tak nejsi v prvním roce povinná platit zálohy, doplacis pak podle daňového přiznání, příp v dalších letech zálohy (buď ty minimální, nebo podle toho co ti vyjde dle přiznání). Takže v posledním roce nemusíš brát nic (RP), ale pravdou je, že to může mnoho věcí o něco usnadnit při tom podnikání, tuším velký problém bývá u VZP, kde většinou neví nic a tvrdí nesmysly...

priefi
31. črc 2018

@hanka_333 a Ty jsi normalne osvc nebo klasicky zamestnana?

jankol
1. srp 2018
Uživatel jankol je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od jankol.

@hanka_333 Rozložit si to nemusíš, ale pak budeš bez peněz a na pracáku ti rodičovský příspěvek ukončí, takže budeš jen na rodičovské dovolené u zaměstnavatele.

hanka_333
autor
25. srp 2018

@priefi Jsem zaměstnaná, nyní na rodičovské dovolené na tři roky. OSVČ mám jako vedlejší činnost, ale v poslední s nepatrnými příjmy.

hanka_333
autor
25. srp 2018

@jankol Ano s tím, že mi v posledním roce nebudou chodit peníze počítám. Raději jsem si je vybrala rychleji, ale na jistotu. Máme vytvořenou finanční rezervu.

priefi
25. srp 2018

@hanka_333 tak si vyber castku, pak zajsi na ZP, ze mas rd v praci a uz nepobiras RP, oni si to prehodi, mozna budou chtit potvrzeni z prace (ktere nejspis mzdovka posila vzdy automaticky na zdravku, ale ZP obcas otravuje s blbostma, jen aby otravovala)

mmmartuska
25. srp 2018

nejmenší částka je 50 kč a pak budeš mít pokryté sociální a zdravotní😉

eviicka
25. srp 2018

@mmmartuska to by měla mít pokryté i bez toho.

alkuska
25. srp 2018

Hele já mám takový dojem že jsem někde četla, že když jsi doma na rodičáku bez toho příspěvku, nepočítá se ti ta doba do odpracované doby, což je problém kvůli důchodu. Raději si to ještě někde dohledej.

eviicka
26. srp 2018

@alkuska pokud je na RD, tak by se počítala podle RD. Ještě tedy budu v pondělí ověřovat (týká se mě to aktuálně také).

barchen
26. srp 2018

@hanka_333 Jsem ve stejne situaci. RP uz nepobiram a porad jsem na RD. U zamestnavatele mam nahlasenou RD do veku 3 let. Nic jsem nikam nehlasila. Mam elektronicky pristup do zdravotky a tam jsem se mrkla a jsem porad vedena a platcen zdravotniho je stat. Socialni se neplati matkam na RD, tato doba se pocita jako nahradni doba do duchodu a resi se to az v dobe pred duchodem - overeno u spravy soc.zarizeni jelikoz jsem s nimi resila jinou zalezitost a na tohle jsem se ptala. Pokud budes jako OSVC, rozdil budou zalohy, jak uz tady nekdo psal. Pokud by si chtela zustat doma i 4 rok, na neplacenem volnu a nebyt u toho OSVC, tak tady se uz rozlisuje, jestli matka bere RP nebo ne, prave kvuli platbam zdravotniho.

jankol
31. srp 2018
Uživatel jankol je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od jankol.

@hanka_333 Tak to potom jo, jak s tím počítáte, tak je to v pohodě 🙂.