Rodičovská dovolená - když už nebudu pobírat příspěvek, kdo platí sociální a zdravotní pojištění?

helcakab
8. bře 2019

Ahoj holky, chtěla bych se zeptat, rodičovský příspěvek jsem si nechala vyplácet na 2 roky, v práci nahlásila, že budu doma tři. Ted v kvetnu mi končí rodičovský příspěvek, druhé dítě zatím nečekáme, tak mám blbý dotaz, ale co ten třetí rok, kdo za mě vlastně platí sociální a zdravotní, musím platit sama?

lenoulinkaa
8. bře 2019

@helcakab sociální se neřeší a pro zdravotní pojištění jsi pojištěnec státu z titulu rodičovské dovolené

helcakab
autor
8. bře 2019

@lenoulinkaa děkuji, takže ten rok můžu být doma jen tak, čerpání RD mi skončí a nic nemusím resit?

marketa1218
8. bře 2019

@helcakab ano můžete.

lolam10
8. bře 2019

Doma zustat v klidu muzete ale mela byste nahlasit na pojistovne ze to tak budete mit...

wercs
8. bře 2019

Take mam pocit ze je potřeba to nahlásit na zdravotni pojistovne

lenoulinkaa
8. bře 2019

@lolam10 pokud je zamestnana o nic se nestará.

eviicka
8. bře 2019

Mám to také tak, nic jsem ani na pojišťovně nehlásila (platby běží automaticky, ověřovala jsem si to).

eviicka
8. bře 2019

@eviicka teda ale je možné, že to má každá pojišťovna jinak 🙂

wercs
8. bře 2019

@lenoulinkaa ja jsem na rodicovske dovolene a protoze cekame druhe tak abych vybrala vsechny penize zkrátila jsem si pobirani rodicoskeho prispevku, ale nastup na dalsi materskou mi o 10 dni nenavazoval. Byla jsem se ptát na pojistovne a tam mi řekli ze mam prijit az dostanu papir o ukonceni rodicovskeho prispevku. Zamestnana jsem.

lenoulinkaa
8. bře 2019

@wercs hlášení na zdravotní pojišťovnu má dělat zaměstnavatel, a jsou pro to příslušné kódy

wercs
8. bře 2019

@lenoulinkaa Netusim, jen predavam dal informaci co jsem dostala na pobocce od zaměstnance zdravotní pojišťovny. Zaměstnavatel vi na jak dlouho jsem si zvolila čerpání rodicovskeho prispevku?

lenoulinkaa
8. bře 2019

@were vědět to nemusí, ale může. Pokud bys měla po třech letech dítěte nižší mzdu než minimální, tak by to bylo důležité doložit , že tam nemá být odpočet do minima. Nebo jsi na neplacené volnu do 4 let věku dítěte.

eviicka
8. bře 2019

@wercs mně mzdová účetní řekla, že se nás ani nesmí ptát, jak dlouho bereme RP. Že pro ni je důležitá dovolená a tak je to také hlášeno u pojišťovny.

malenka3
Autor odpověď smazal
Zobraz
lenoulinkaa
9. bře 2019

@malenka3 tuhle verzi slyším poprvé, že by ÚP hlásil vyčerpání příspěvku zdravotní pojišťovně, když jim ani zdravotní pojišťovnu nehlásíme.

malenka3
Autor odpověď smazal
Zobraz
malenka3
9. bře 2019

@lenoulinkaa jinak je to na rodné číslo, existuje cosi, jako registr všech pojištěnců, kde je vidět, kdo je u jaké pojišťovny.

lenoulinkaa
9. bře 2019

@malenka3 pokud si to myslíš, tak já tě u toho nechám. Ale je to na povinnosti pojištěnce.

malenka3
Autor odpověď smazal
Zobraz
malenka3
9. bře 2019

@lenoulinkaa jinak teda abys nemusela dělat zbytečné :

"Zdravotní pojišťovně je nutné vždy oznámit skutečnosti rozhodné pro VZNIK A ZÁNIK povinnosti státu platit pojistné. Nic hlásit není třeba, pokud stále patříte do stejné kategorie státních pojištěnců."

Pokud paní zůstává stále v kategorii státního pojištěnce kvůli čerpání RD, nemusí dělat nic.
Citace viz VZP, snad to bude relevantnejsi než já jako anonym. Jsou to zákony, kterými se řídí všechny pojišťovny, ne jen VZP.
https://www.vzp.cz/o-nas/tiskove-centrum/otazky...

lenoulinkaa
Autor odpověď smazal
Zobraz
lenoulinkaa
9. bře 2019

tam neni nic o tom, ze to za mě dela urad práce, ale zaměstnavatel. Pokud je osoba OSVČ nebo nezaměstnaná, hlásí si to sama.

malenka3
9. bře 2019

@lenoulinkaa ten tvůj odkaz je v pořádku, i podle něj je zřejmé, že pokud je paní stále na RD a skončil RP, nic hlásit nikam nemusí.

lenoulinkaa
9. bře 2019

@malenka3 však já jsem netvrdila, že to má někam hlásit. Já jsem reagovala na tebe, že jsi psala, že úřady hlásí, že začalo nebo skončilo pobíraní rodičovského příspěvku.

malenka3
9. bře 2019

@lenoulinkaa tak jak je možné, že to moje pojišťovna ví, když já jsem nic nehlásila a zaměstnavatel o pobírání rodičovského příspěvku nerozhoduje, ani o něm neví. Přesto mám status státního pojištěnce z titulu pobírání RP.

ninka86
3. čer 2020

Ahoj byla jsem na MD 4 roky,pac jsem neměla odpracováno...malé je 9let a stále mám na VZP napsáno že jsem stále na mateřské dovolené...kdo platí za mě měsíčně VZP? A nebudu to muset vracet? Děkuji moc

malenka3
3. čer 2020

@ninka86 no to bych si došla na VZP vyřešit, mateřskou dovolenou měl odhlásit zaměstnavatel (po 28 týdnech od porodu), rodičovskou dovolenou také zaměstnavatel (po 3. narozeninách dítěte), statut pobiratele rodičovského příspěvku (do 4 let věku dítěte) měl odhlásit úřad práce.
Pracuješ? Pokud ne, můžeš mít problém s tím, že si neplatila pojištění a nenahlásila se jako osoba pečující. Pokud pracuješ, tak tam mají bordel a vyřeší se to, pojištění za tebe platí zaměstnavatel a pokud i stát, tak to si vyřeší pojišťovna.

ninka86
6. čer 2020

Ahoj byla jsem už na VZP se optat zda něco nedlužim pac 2 roky jsem neplatila zdrav.pojisteni.a systém ji nepustil dále protože jsem stále vedena že jsem na mateřské....musím prý na pracák kde mi dají potvrzení a s tím musím opět na VZP a finančák...ach jo...jen by mě zajímalo zda něco dlužím jestli to po mě nebudou chtít vrátit 😔

malenka3
6. čer 2020

@ninka86 pracuješ? Dej vědět odkdy, kdy jsi měla rodičák, kdy rodičovskou dovolenou. Pak se dá říct, jestli budeš mít nějaký dluh nebo ne.