icon

Kam jít, když se chci přejmenovat?

sfet
2. dub 2025

Dobrý večer,
mám dotaz. Nějak se jmenují a to jméno se mi vůbec, ale vůbec nelíbí. Je hnusné. Já se chtěla přejmenovat jako 13 léta, doma z toho pozdvižení, že jestli jsem neupadla na hlavu (jméno po tátovi).. Teď je mi téměř 40, už můžu, ale...v práci jsem si vymyslela přezdívku, stejně mě každý vola tím fuj jménem, navíc v podobe, kterou nedávám.kde jít, když se chci regulérně přejmenovat? Máma rika, že jedno z nejhezčích jmen, ale u mě brr. Zní jako nadávka.

Strana
z4
sfet
autor
7. dub 2025

@podaji trochu tvrdé je, ale hezké. A má mnoho podob. Ale naše práce je celkově divná. Já třeba měla požadavek nazvat mě Jajo. A jedna divoženka (naštěstí už tam není) začala říkat, když jsem tam nebyla, že ona mi tak určitě říkat nebude, proč by měla, když se volám jinak. Máme taky kolegu, který má trošku mindrak ze jména Antonín. Jinak je teda Tonda, Toník, ale když ho chceme nasrat, tak ke Antonín. Všechno lepší než Jano. Kdo tohle jméno vymyslel
To je jako já na to dám, nebo tak. Jana, taková nuda, sed az ohyzdnost.

korin
7. dub 2025

Hele, tak zase nemusíš všechny Jany urážet, ne?

ee.liska
7. dub 2025

@korin neřeš, ona nemá problém se jménem, ale se sebou …

sfet
autor
8. dub 2025

@ee.liska jak to vis? Znáš mě? Můj život, ne osudy, muž životní příběh? Ne? Tak laskavě nevynášel soudy.

sfet
autor
8. dub 2025

@korin a to, že třeba možná urazim nějaké jméno (i když nechápu, jak se dá urazit jméno), tak neurazim toho člověka jako osobu, jako osobnost.

pampelina18
8. dub 2025

@sfet tak já čekala co za strašný jméno z tebe vyleze a ono Jana, kdyby ses jmenovala Droběna, Drahoslava, Bohdana, domaslava atd . Tak bych to povhopil, ale Jana 😂. No to nevím zda ti matrika změní. Ale kámoška se jmenovala Doubravka a přejmenovala se na Danu 😀

pampelina18
8. dub 2025

Podle toho co čtu jako tvoje odpovědi, jsi nemasna a neslana ty a svádíš to na jméno. Podle diskuze máš mindrak ze svý osobnosti a ne že jména. Předtím než si půjdeš změnit jméno, bych doporučila psychologa

rosie18
8. dub 2025

Jmenuju se Ruzena a to je teprve tvrde jmeno. Nemam rada, kdyz me lidi oslovuji v zakladnim tvaru, ale nastesti se to moc nestava. Vis co by me zajimalo? Jak se chces prejmenovat.

sfet
autor
8. dub 2025

@rosie18 Růžena se jmenovala moje teta a vždy se mi to líbilo. My jí říkali Růžka.

sfet
autor
8. dub 2025

@pampelina18 vidno, že mě neznáš. Jsem snad první, která není vůbec spokojená s jménem?

sfet
autor
8. dub 2025

@pampelina18 a zrovna všechny tyhle by mohli být.

mabs
8. dub 2025

@sfet Růžka? Chudák 🙈

rosie18
8. dub 2025

@sfet Ruzka? To bych nedala 😳

hadruska
8. dub 2025

Mam kolegyni,ktera se oficialne jmenuje Vlasti.Jde to 🙂

sfet
autor
8. dub 2025

@rosie18 Ruzeno se všem zdálooc tvrdý, Růženka zase - nebyla malé dítě a to se jí nikdy nelíbilo ani jako holce. Ruzka, s tím byla vždy spokojená.

rosie18
8. dub 2025

@sfet v tohle pripade me rikaji Ruzo, nebo Ruzi.

elvira
8. dub 2025

Chtěla jsem se přejmenovat taky. Mám jméno, které nebylo není a nejspíš nebude oblíbené. Ale není nijak vzácné.
Nesnáším ho a od dítěte jsem si říkala, proč se nejmenují normálně - třeba Jana...
Už jsem si zvykla, jméno se mi nelíbí, ale jsou důležitější věci.

pampelina18
8. dub 2025

@sfet většina lidí není spokojená se svým jménem protože rodiče se snažili být až moc originární anebo staromódní, popřípadě se jedná o jméno, které má až moc sprostých přirovnání či rýmu. ale ne když mají klasické jméno jako Jana, Pavla, Klára, tereza....

hadruska
8. dub 2025

@pampelina18 Ja dala dceri nejkrasnejsi jmeno na svete Jasmina (ano jsem obycejna Jana).A je v puberte a proste je to jmeno hnusny 😁😁

ee.liska
8. dub 2025

@hadruska to je krásný jméno 🙂 Jenže já mám prostě “problém”, že si myslím, že neexistuje škaredé jméno. Že prostě jde o to přijetí.

hadruska
8. dub 2025

@ee.liska Taky Janu nemusim,moje Brutusjmeno bylo Hedus 😁.Ale v podstate me nikdo moc neoslovuje-v praci jsem cicitelka,pro deti mama a pritel mi rika Lasko.

ee.liska
8. dub 2025

@hadruska 😍 to je hezký

antoinet
8. dub 2025

A co si nechat říkat Džejn? Jakože anglicky Jane 🙂 Já mám ráda Janu Eyerovou, tak mě to tak napadlo. Nebo by z Jany mohla být Johanka, to by ti matrika odsouhlasila myslím.

eviicka
8. dub 2025

Mně přijde, že tvým problémem je jazyková bariéra. Na Slovensku voláte na muže "Jano", na ženu "Jana, Janka".

Tady v ČR se chlap slovem "Jano" neoslovuje (pokud to není původem Slovák). Říkáme Honzo, Jendo apod. "Jano" je ženský 5. pád.

To jsou tu jiná "bezpohlavní" jména (Míša, Míla, Pája, Kája, Vlasta - ale tedy neznám nikoho, komu by to vadilo).

sfet
autor
9. dub 2025

@antoinet tak tohle by mi vůbec nevadilo. V cizině se tak představuju. To je jiná, škoda že nebydlíme někde, kde funguje Jane. Osloveni Dzejno je sice divné, ale dám to líp a nebude vadit, jako Jano. Jane at si lidé komolí jak chtějí.

sfet
autor
9. dub 2025

@eviicka no, možná je na tom něco pravdy. To moje jméno jsem nikdy nemusela, ale zas ne až tak, že bych se dala přejmenovat. Mám švagra a synovce Honzu a teda Jan neřekl nikdy nikomu, jen synovec byl na promoci ke převzetí diplomu vyzván jménem Jan a ne Honza, to je jasný. Ale na rodinných seslostech, to je pořád Honzo, Honzíku. Švagrové se to Jano taky zda divné a zbytečně tvrdé, říká mi Janči. To mi nevadí, na to slyším. Manžel někdy Jando. Taky dobrý. Tchán vždy jen Jano a to eeeeeee. Ale kdybych přišla s tím, že Jane, starýho člověka nenaučíš. Pro něj bude vždy Jano, ach jo. Jak ja si v cizině Jane vždy užívala.

blankaskubickem
9. dub 2025

Nojo, Jano... podle oslovení předpokládám, že jsi Slovenka, nebo aspoň otec... a tam je problém, že slovensky se na chlapa volá JANO, ale v Čechách se tak volá na ženu... takže chápu, že ti to přijde chlapské a tvrdé. A že ti to může přijít jako výsměch nebo urážka, když na tebe lidi volají jako na chlapa, že ti jako přijde, že ti říkají jako chlapovi, protože tak vypadáš... Tohle bych klidně do té žádost napsala, že tě to psychicky deptá, odmala, - prostě jdi si za tím, ať máš klid.

bunicka
9. dub 2025

@sfet A na jak se vubec chces prejmenovat? Ono by stacilo i jen par pismen treba Janet a uz je z tebe Žanet / Žaneta (v nasem kalendari) 😉

pampelina18
9. dub 2025

@hadruska tak Jasmína je zvláštní jméno 😀

pampelina18
9. dub 2025

@bunicka třeba to bude Drahomíra 😂 když Jana je nudná

Strana
z4