icon

Kdo se stará o první dítě, když je máma v nemocnici?

sorathia
6. led 2009

Nevite nekdo, jak je osetreno postarani se o prvni dite, kdyz je matka v nemocnici s druhym (rizikove tehotenstvi s pobytem v nemocnici/nebo doba porodu a po porodu?
Ma otec narok na pecovatelske volno? Kdo mu vydava podklady?

kamka.1
6. led 2009

Ahoj můj manžel si vzal paragraf. Když budeš v porodnici a máš už doma jedno dítě, vydají Ti ho tam. My jsme to řešili tak, že když jsem byla v porodnici, starali se o mé první dítě moji rodiče. Rodila jsem císařem, tak po propuštění z nemocnice, jsem šla k obvodnímu a ten napsal manželovi na mě paragraf, protože jsem byla po operaci.

konja
6. led 2009

sorathia: rodila jsem v srpnu, doma už máme kluka. Manželovi napsali v nemocnici ošetřovačku na ty dny co jsem tam ležela, na zbytek dní mu to napsala moje praktická lékařka.Má na to nárok.

sorathia
autor
7. led 2009

Moc diky za info!
A jak dlouhou dobu ste mely ten paragraf po propusteni z porodnice?

konja
7. led 2009

je to stejné jako u každého ošetřování člena rodiny - 9 dní v každém měsíci.Ošetřování může tatík využét i později, když budeš třeba nemocná, tak aby se měl kdo starat o dítě. 😉

sorathia
autor
8. led 2009

kdyz u nas jeste nikdy nebyl nikdo nemocny takze nemam zadne zkusenosti, DEKUJU moc 🙂 ted to bude potreba jak sul

konja
8. led 2009

sorathia: Nemáš zač. Ještě jsem si vzpoměla na jednu věc - tatínek může čerpat ošetřovačku i na dítě, pokud s ním nejsi na mateřské.Je to poměrně nové, máme to osobně vyzkoušené. Mám pětiletého syna a když byl malé jeden týden, tak dostal horečky.Doktorka nám řekla, že otec na ošetřování nemá nárok, protože já jsem na mateřské. To ale není pravda.Já jsem sice na mateřské, ale s dcerou. Takže na starší dítě s kterým nejsi na mateřské se to nevztahuje. Museli jsme si to zjišťovat přímo na sociálce a lékařka se pak hrozně divila.Prý je to poměrně nová změna a lékaři často nejsou informovaní.Takže kdyby byl kdykoliv nějaký problém, tak se nebát a ověřovat si vše na úřadech. 😉

sorathia
autor
9. led 2009

konja: vyborne, to se taky urcite bude hodit...🙂