icon

Kontrola při nemocenské. Jak řešit nedoručenou výzvu?

ilous123
19. srp 2023

Ahoj všem, mam dotaz. Dnes jsem ve schránce našla dopis, ze u mě byla 9.8. kontrola na nemocenské a nezastihli mě doma. Bohužel se mi dopis zasekl z boku dvířek schránky a vypadl na mě až dnes.
Nicméně vím, ze v době když jsem byla doma nikdo nezvonil, ani nevolal. V době mimo vycházky jsme byla na 100% doma. Mezitím jsem byla dvakrát u lékaře a ten také nic neříkal, řešila jsem s nim dokonce i to, ze sestřička neodeslala listek na peníze. Na listku, ktery jsem nyni našla chybí čas kontroly. V podělí budu samozřejmě volat, ale nevím jak k tomu přistoupit, jde mi o to abych ji neřekla od - do mám vycházky a paní je ja tam byla v cas kdy jste je neměla….. nesetkal jste se s tím někdo? Dekuju

Strana
z2
miryp
21. srp 2023

@tereza0111 tak zrovna OSSZ komunikuje datovkou, pokud ji má člověk zřízenou, takže je opravdu zvláštní, že zrovna v tomto případě by něco posílali poštou. Spíš bych to viděla tak, že to vhodili do schránky pracovníci ve chvíli, kdy na místě tazatelku nezastihli.

marge_s
21. srp 2023

@miryp kez by to byla pravda, uz dvakrat jsem musela na postu, i kdyz datovku mam. Urad prace, OSSZ

miryp
21. srp 2023

@marge_s ty kráso, tak to musí být nějaký "slabý" článek na úřadech, protože z rodiny i práce mám ověřeno, že opravdu mají používat DS, pokud ji člověk má.

somalicats
21. srp 2023

@miryp To je těch slabých článků očividně víc. U ČSSZ se mi teda ještě nestalo, že by mi něco poslali poštou, ale na ÚP ignorujou moji datovku už od žádosti o RP u čtvrté dcery, což bylo před 2 lety 😀. Zvorali vyřízení RP a ač já s nimi komunikovala zásadně datovkou, tak všechny odpovědi chodily poštou, jeden dokonce s dodejkou. U páté žádosti o RP totéž.

miryp
21. srp 2023

@somalicats to mi přijde až úsměvné, když si uvědomím, že vláda chtěla původně v tomto roce vnutit datovku krom podnikatelů i fyzickým osobám používajícím elektronickou identifikaci v rámci kvalifikovaného systému a přitom ji státní instituce nejsou schopné zcela evidentně používat ani tam, kde mají 😂 Já snad začnu být vděčná za to, že to v mém dosahu bez problémů funguje 😂

ilous123
autor
21. srp 2023

Datovku neberou, lékař neposlal lístek na peníze , musela jsem to tam nést osobně a v tišněné podobě. Vyjádření k té mé původní věci také, napsané rukou a donést osobně nebo poslat poštou. I tady jsem narazila na super paní, takže sice složité, zdlouhavé a to obě situace, ale paní byly super.

tereza0111
21. srp 2023

@somalicats i me uplne stejne. Po podani zadosti o RP mi volali, ze to jako dostali, ale ze na tohle nejsou uplne zvykli a jestli bych nemohla prijit...

marge_s
21. srp 2023

@somalicats
@miryp ja chtela jednou poslat datovkou nejake zpravy na PSSZ a pani reditelka na me do telefonu rvala "no to musite podat na podatelneee nebo nam do schranky na barak, kam bysme to prisli, kdyby si kazdy posilal datovkou co se mu zachce" Poprve a naposledy v zivote jsem urednici na druhem konci rekla neco...ehm..."co si to dovoluje" a bouchla jsem ji telefonem. Byla tak arogantni, az hanba :D Od te doby jsem nikdy nic datovkou nedostala. Krome zpravy z PPP, ale tam jsem to pres datovku iniciovala ja a taky jsem si to jako "nestatni" korespondenci zaplatila

marge_s
21. srp 2023

@ilous123 to je sileny, pritom ma datovka jasne dane, ze je ekvivalentem doporuceneho dopisu a elektronickeho podpisu. Takze jaky "neberou" :/ to je mazec

j.a.n.i
21. srp 2023

@tereza0111 Ale listek o nezastizeni se neposila postou, ten kobtrola vklada do schranky, když se nedozvoni, to s datovkou nema nic společného.

ilous123
autor
22. srp 2023

@j.a.n.i přišel poštou 😂

ilous123
autor
22. srp 2023

@marge_s buď dat přímo na podatelne nebo schránce u vchodu, kterou vybírají několikrát denne 😊. Ale jak jsem psala, byly obě paní mile, snaha pomoci byla. Jen maji asi nějaké postupy.

miryp
22. srp 2023

@ilous123 chápu, že se s nimi nechceš dohadovat, neb se snažíš tu situaci vyřešit tak, aby měla co nejmenší dopady. Ale rozhodně nemáš povinnost něco nosit do jejich schránky osobně, nebo se trmácet na poštu, pokud máš datovku. Písemnosti doručené datovkou mají ze zákona stejné právní účinky jako doručení písemnosti do vlastních rukou adresáta. A oni jako státní instituce mají datovou schránku zřízenou povinně...

Strana
z2