Koupě nemovitosti s partnerem a následný rozchod

kralicek12345
24. srp 2016

Ahoj, chtěla bych se zeptat, jestli některá z vás nemá zkušenosti jak funguje to, pokud s přítelem budeme kupovat pozemek. Já vzhledem k tomu, že do toho dám většinu peněz jsme se dohodli, že na mě bude psaná 3/4 a na přítele 1/4 pozemku.
Hypotéku si bereme společně,ale vzhledem k tomu, že jsem na RD tak si nemohu vzít hypo sama. A teď k věci. V současné době jsme pohádáníi a já bych nejraději od koupě odstoupila, na druhou stranu si říkám, že se to urovná a bude to zase fajn. A mě jde to to, že pokud to takto bude zapsané na katastru a my bychom se poté rozešli, tak jak by se to řešilo? když hypo je na nás na oba, ale rozejdeme se, kdo to pak bude platit? Přeci pak nebudeme mít spolu pozemek, když na něm nebudeme společně stavět (já bych se potom do toho sama pustila), tak nevím jestli tomuto lze nějakým způsobem předejít. Třeba sepsat ještě nějakou smlouvu mezi námi, že pokud se něco stane, tak že hypo by přešla na mě, já bych jí doplatila, a poté by se pozemek přepsal celý na mě? A já bych mu např. dala část peněz co do něj dal?
Další otázka je ta, co když si postavíme dům a pak se rozejdeme, tak jaký tady byl postup? Vím, říkáte si předčasné, ale vzhledem k velice špatné zkušenosti se nechci nechat "oškubat", protože ono teď že je to v pohodě neznamená, že musí být stále. Moc děkuji za vaše názory a zkušenosti.

j.a.n.i
25. srp 2016

Jo, osetrit se to da tak, ze pockas po RD a celou hypo si vezmes sama a cely pozemek bude na tebe.

lucie7411
25. srp 2016

Musíš bance doložit příjmy, tak aby jsi sama dosáhla na celou hypotéku, což RD nesplňuje. Můžeš si pak i navýšit hypotéku na vyplacení přítele, ale na vše musíš mít dostatečný příjem, pokud by jsi pak hypotéku navýšila na to vyplacení, tak by musel být i dostatečný odhad nemovitosti, aby jsi měla dostatečné zajištění. Teprve po té by mohl být přítel vyvázán z hypotéky. Mezi sebou musíte mít pak sepsanou kupní nebo darovací smlouvu na tu jeho část a tu pak zanesete zavkladovat na katstr. Pokud nedosáhneš na hypotéku svými příjmy, tak by jsi musela mít nového spoludlužníka místo přítele, třeba někoho z rodiny...Pokud o to budeš žádat, tak také musíš mít minimálně rok odpracovaný a prodlouženou pracovní smlouvu, nejlépe na dobu neurčitou...Upřímně ale přeji aby jsi to nepotřebovala, hádky jsou a budou ale samozřejmě rozumím pokud stojíš před takovým rozhodnutím tak, že Tě to v hlavě vrtá...

hedviga2
25. srp 2016

už ked máte teraz problémy, kašli na kúpu....polistuj diskusiu, je plná komplikovaných vzťahov, súdnych ťahaníc a nevraživosti medzi partnermi. Chvílku počkajte, možno sa to urovná dospejete. Ked nie budeš uchránená od problémov. Ja by som do toho v tvojom prípade nešla.

sannnya
26. srp 2016

Upřímně, pokud chceš jít do takhle velkého projektu, jako je stavění společného domu, radši si ho vem. Pak máš jistotu, že když se rozejdete-bude se to řešit. Jinak se taky může stát, že nakonec budeš platit hypo a část pozemku bude na něj a on ti ho nebude chtít prodat, ale ty ho budeš muset platit, abys o to nepřišla.....pak na něm ani stavět nebudeš, protože bys zhodnocovala jeho majetek 🙂 kruté, ale reálné.

j.a.n.i
26. srp 2016

@sannnya No a pri tozvodu manzelstvi to muze dopadnout uplbe stejne...