icon

Mateřská dovolená a nemocný syn: OČR nebo neschopenka?

gimlik
26. led 2025

Dobrý den.
Mám takový problém a úplně se v tom nevyznám. Jsem na mateřské před porodem ( 4.dny do terminu). Teď mi onemocněl jak manžel,tak syn ( ryma a kasel). Řešíme co bude lepší pro manžela. Může si vzít na syna OCR,i když jsem doma já? Nebo si ma vzít neschopenku? Jde mi i o doprovod do nemocnice. Při neschopence by měl zůstat doma a já bych teda musela k porodu sama ( hlídání máme jinak zajistene). Při ocr by se to neresilo,ne? Teda ani nevím jak to je u porodu,když je manžel nemocný. Jestli by tam semnou vůbec mohl být. Chci rodit v Havlíčkově Brode. Děkuji moc za info.

uzivatelkapetra
26. led 2025

@gimlik tak pokud jde o vycházky, tak určitě OČR, ale to je placené jen 9 dní, nemocenská může být déle.
S porodem neporadím, asi až to začne, tak by se měl asi nadopovat, potlačit pokud možno všechny příznaky, ať mu tam není blbě a mít respirátor a myslím, že by to mohlo jít.

gimlik
autor
26. led 2025

@uzivatelkapetra takže by nemělo vadit,že jsem doma a otec si stejně vezme OCR na syna?

drep
26. led 2025

Oficiální výklad sociálky je, že tak kde je souběh očr a PN, tak má přednost PN. Což mi teda osobně úplně nedává smysl a nedělám to přesně proto, že když jsem doma s dcerou, tak je blbost, aby manžel odjížděl z práce a jezdil s ní doktorovi.
Pokud na dítě nebereš RP, jakože chápu, že ne, protože už pobíráš PPM, tak si manžel může vzít očr na syna bez nějakých problémů.

uzivatelkapetra
26. led 2025

Manžel měl OČR na syna, když jsem s mladší na RP. Byla u sestry nějaká narážka, ale vysvětlila jsem jí, že se kluci doma izolují, protože mladší měla zrovna před anestezií, tak jsme dělali vše pro to, ať je zdravá.

lemamama
26. led 2025

Ano, manžel normlane může mít OČR i když so ty doma. A půjde to i když budeš doma s miminkem a onemocní starší, tak si zrovna tak může vzít OCR na starší, nepůjde to jen na dítě se kterým budeš na rodicaku. Dokonce pokud bys onemocněla ty a byla tak v háji, že by ses s těží postarala o mimino, tak si může vzít manžel OČR na tebe, že ty nejsi schopná se postarat a může být doma a pomáhat ti.

gimlik
autor
26. led 2025

Děkuji moc všem. 😊

rezina96
26. led 2025

Souhlasím s @lemamama
Před 14ti dny jsme tuto situaci řešili. Jsem na RD, chytla mě chřipka, horečky, zvracela jsem, musela jsem brát dvoje antibiotika a vůbec jsem nevstala z postele. Manžel tak musel jít na OČR- protože osoba nemůže pečovat o dítě, o které jinak pečuje.