icon

Mateřská dovolená a nemocný syn: OČR nebo neschopenka?

gimlik
26. led 2025

Dobrý den.
Mám takový problém a úplně se v tom nevyznám. Jsem na mateřské před porodem ( 4.dny do terminu). Teď mi onemocněl jak manžel,tak syn ( ryma a kasel). Řešíme co bude lepší pro manžela. Může si vzít na syna OCR,i když jsem doma já? Nebo si ma vzít neschopenku? Jde mi i o doprovod do nemocnice. Při neschopence by měl zůstat doma a já bych teda musela k porodu sama ( hlídání máme jinak zajistene). Při ocr by se to neresilo,ne? Teda ani nevím jak to je u porodu,když je manžel nemocný. Jestli by tam semnou vůbec mohl být. Chci rodit v Havlíčkově Brode. Děkuji moc za info.

uzivatelkapetra
•
26. led 2025

@gimlik tak pokud jde o vycházky, tak určitě OČR, ale to je placené jen 9 dní, nemocenská může být déle.
S porodem neporadím, asi až to začne, tak by se měl asi nadopovat, potlačit pokud možno všechny příznaky, ať mu tam není blbě a mít respirátor a myslím, že by to mohlo jít.

gimlik
autor
•
26. led 2025

@uzivatelkapetra takže by nemělo vadit,že jsem doma a otec si stejně vezme OCR na syna?

drep
•
26. led 2025

Oficiální výklad sociálky je, že tak kde je souběh očr a PN, tak má přednost PN. Což mi teda osobně úplně nedává smysl a nedělám to přesně proto, že když jsem doma s dcerou, tak je blbost, aby manžel odjížděl z práce a jezdil s ní doktorovi.
Pokud na dítě nebereš RP, jakože chápu, že ne, protože už pobíráš PPM, tak si manžel může vzít očr na syna bez nějakých problémů.

uzivatelkapetra
•
26. led 2025

Manžel měl OČR na syna, když jsem s mladší na RP. Byla u sestry nějaká narážka, ale vysvětlila jsem jí, že se kluci doma izolují, protože mladší měla zrovna před anestezií, tak jsme dělali vše pro to, ať je zdravá.

lemamama
•
26. led 2025

Ano, manžel normlane může mít OČR i když so ty doma. A půjde to i když budeš doma s miminkem a onemocní starší, tak si zrovna tak může vzít OCR na starší, nepůjde to jen na dítě se kterým budeš na rodicaku. Dokonce pokud bys onemocněla ty a byla tak v háji, že by ses s těží postarala o mimino, tak si může vzít manžel OČR na tebe, že ty nejsi schopná se postarat a může být doma a pomáhat ti.

gimlik
autor
•
26. led 2025

Děkuji moc všem. 😊

rezina96
•
26. led 2025

Souhlasím s @lemamama
Před 14ti dny jsme tuto situaci řešili. Jsem na RD, chytla mě chřipka, horečky, zvracela jsem, musela jsem brát dvoje antibiotika a vůbec jsem nevstala z postele. Manžel tak musel jít na OČR- protože osoba nemůže pečovat o dítě, o které jinak pečuje.