Na ÚP 2 měsíce, jak je to s paragrafem na ošetřování?

zickemartina
21. říj 2014

Prosim poradte - jsem cca 2 mesice evidovana na UP - syn ma stomaticidu a je vice mene porad nemocny. tentokrat mi doktor vystavil paragraf. Jak to probiha? komu ho mam zaslat - odkud dostanu vyplace - mam na to narok - pokud pecuji o nemocne dite tak si prece nemohu hledat praci. dekuji

anina32
21. říj 2014

@zickemartina Obávám se že zaplaceno nedostaneš, ten papír ti poslouží pouze jako omluvenka pro úřad ☹

j.a.n.i
21. říj 2014

@anina32 Přesně tak, nic zaplaceného nedostaneš.

blahova_andrea
21. říj 2014

také se obávám, že nemáš nárok vůbec na nic. jen je to omluvenka pro úřad, proč třeba odmítneš jít na pohovor nebo tak. jinak jsi nezaměstnaná a prostě se doma staráš o dítě.

zickemartina
autor
21. říj 2014

no jo jenze pokud se staram o nemocne dite nemuzu si hledat praci - tudiz by mi meli prece prodlouzit dobu kdy jsem na pracaku registrovana a mam narok na podporu - nemocenske pojisteni by za mne mel hradit stat a v pripade nemoci syna bych mela mit narok na paragraf bude to sice pakatel - ale stejne alespon mi to zaplati vydaje na jesle

j.a.n.i
21. říj 2014

@zickemartina Žádnou dobu ti neprodlouží, prostě budeš brát normálně podporu a po 5 měsících ti skončí, nemocenské pojištění za nikoho stát neplatí a tedy na žádný paragraf nárok nemáš, co je na naší odpovědi tak nepochopitelného.

zickemartina
autor
21. říj 2014

@j.a.n.i
ja nevim driv to tak fungovalo - deset let zpetne - a ma to logiku - tak se proto divim ze to tak nefunguje

j.a.n.i
21. říj 2014

@zickemartina Žádnou logiku v tom nevidím, nevidím důvod proč by měl nemocenskou / OČR pobírat někdo, kdo nepříchází tím, že je doma o žádný plat. Jo a třeba před 25 lety bylo trestné nemít práci...

sisstin
21. říj 2014

@zickemartina jestli si muzes nebo nemuzes hledat praci je UP uplne putna 😅 Opravdu narok pri OCR na zadne penize nemas, narok mas pouze od zamestnavatele.

j.a.n.i
21. říj 2014

@sisstin Tak tohle ještě malinko upřesním, ty peníze nejsou od zaměstnavatele, ale od ČSSZ, ale souhlasím s tím, že nárok mají pouze zaměstnanci a to ani ne všichni (nemají třeba ti na DPČ a domáčtí zaměstnanci).

sisstin
21. říj 2014

@j.a.n.i jasne, takhle jsem to myslela 😉 Me docela prekvapuje, co nekteri lide ocekavaji, ze od statu dostanou 😕

sisstin
21. říj 2014

@zickemartina si vem, kolika maminkám třeba dítě nevezmou do školky a do práce taky nemůžou. To by UP nedělal nic jinýho, než někoho dotoval 😉 v tomhle případě je lepší tedy vybrat si podporu (pokud na ni máš nárok) a pak se přehlásit na pojištovnu jako matka pečující o dítě do 7 let (u jednoho) nebo do 15 (u dvou), zdravotní máš hrazené a sociální do 4 let věku dítěte. Já takhle byla vedená dva roky..... 😉

zickemartina
autor
21. říj 2014

@sisstin promin ja jsem docela prekvapena ze po 10 letech prace a placeni docela hodne vysokych dani se octnu na necelych 4 tisic - jako samozivitelka ktera zije u dedecka nemam narok vubec na nic jelikoz on jeste pracuje. takze stat rozhodne neobiram. syn chodi do jesli coz je 5 tisic mesicne do skolky ho taky nevzali. ikdyz tam maji deti co jsou prvorozene a dochazi jednou tydne. jesle pustit nemuzu pokud zacnu pracovat nemela bych ho kam dat. pri rodicaku jsem si prividelavala jako OSVC, kvuli nemocnosti syna jsem musela zivnost pozastavit. ale asi pro mne bude vyhodnejsi zivnost obnovit a jit dal tri dny pracovat potom 14dny pargraf - jelikoz u nas to tak probiha.

sisstin
21. říj 2014

@zickemartina nj, je to blby, ale proste to tak je. S dedeckem je mozny sepsat smlouvu, ze vedete dve oddelene domacnosti, pak by nemel byt spolecne posuzovana osoba. Jinak ziv. minimum na matku a dite je tisim 4400 a myslim, ze se do toho pocitaji i alimenty, ktere ma uvedene na papire otec, zda je realne plati uz nikoho nezajima, pokud nepodas zalobu.

j.a.n.i
21. říj 2014

@sisstin No, sepsat ji možné je, ale nemusí ji uznat, záleží na posouzení...

j.a.n.i
21. říj 2014

@zickemartina A jinak OSVČ nárok na paragraf nemá, takže to tak taky nepůjde.

zickemartina
autor
21. říj 2014

@j.a.n.i ma pokud si dobrovole plati nemocenske

j.a.n.i
21. říj 2014

@zickemartina Nemá, podívej se do zákona o nemocenském pojištění, nárok na ošetřovné mají pouze zaměstnanci (čož OSVČ není) a ještě i z těch zaměstnanců jsou vyjímky.

barborka09
22. říj 2014

@zickemartina Mohu z vlastní zkušenosti potvrdit že jako OSVČ nemáš nárok na paragraf. Bohužel je to tak. Mě by třeba ani tak nevadilo že nic nedostávám, ale vadí mě že i přesto že pečuji o nemocné dítě musím platit plné sociální pojištění. Takže když byla malá nemocná, tak jsem samozřejmě nic nevydělala a ještě jsem jim poslala nějaké penízky. No ale co hold udělám. Vybrala jsem si to, tak hold to musím nějak zvládnout.

zickemartina
autor
22. říj 2014

@barborka09 no prave to byl ten duvod proc jsem zivnost pozastavila. s frekvenci jakou jsem schopna pracovat nejsem schopna vydelavat - a jeste k tomu zalohy. to se opravdu neda dat. tak to jsem nevedela ze nemocenska jo ale paragraf ne. asi pujdu prozatim do zamestnaneckeho pomeru nekam na kasu odkud mne zrejme stejne brzo vylejou kvuli nemocnosti syna, i kdyz z tohoto uvodu nemuzou. no jeste vydrzim na pracaku a jak mi skonci podpora hajdy nekam jen abychom meli dalsi prijem a dokud se synovo zdrazi nestabilizuje budem takhle pokracovat. Nejhorsi na tom je ze jako OSVC pracuji z domova a pokud syn marodi nemam kam jit pracovat, i kdybych si zaplatila chuvu na hlidani. asi zacnem hlidat nemocne deti ostatnich.