Nečinnost správce nemovitosti. Jak to řešit?

janedv
21. črc 2020

Zeny, prosim, poradite? Mame byt v osobnim vlastnictvi, v dome, kde SVJ funguje i jako spravce. Nemame tedy firmu, ktera by dum spravovala, ale predseda plus dva clenove predsednictva funguji i jako spravci plus mame domovnika a externi ucetni. A ted problem - zateka nam do bytu ze strechy. Predseda to "resi" tak, ze posle domovnika, ten tam nic nevidi, oba reknou, ze nevi,kde je problem a finito. A nam dale zateka. Kdybychom meli firmu, doslapnu si na ne, ale bohuzel nemame, svj po nekolika spatnych zkusenostech se spravcovdkymi firmami vzalo veci do svych rukou. Coz je ted nevyhoda. Jak to resit, jake jsou nase moznosti? Skoda *zatim* neni velka, ale taky zatim zas tolik intenzivne neprselo. Dekuji predem za rady

ckocka
21. črc 2020

Pohrozit žalobou?
V současné době narůstá počet případů, kdy členové SVJ nebo bytových družstev nespokojení s fungováním uvnitř společenství chtějí řešit problémy soudní cestou a nalézt viníka. Často se totiž domnívají, že výbor či představenstvo nepracuje spolehlivě, dostatečně profesionálně a kvůli tomu vznikají společenství, a tedy i jeho členům, zbytečné náklady. „Je třeba uvést, že s takovou žalobu mohou členové SVJ uspět. Nový občanský zákoník, který nabyl účinnosti 1. ledna 2014, totiž zakotvil odpovědnost členů volených orgánů právnických osob za škodu způsobenou při výkonu jejich funkce,“ upozorňuje právník Mgr. Jan Eisenreich z portálu svjpravnik.cz a pokračuje: „Občanský zákoník doslovně v § 159 uvádí, že kdo přijme funkci člena voleného orgánu, zavazuje se, že ji bude vykonávat s nezbytnou loajalitou i s potřenými znalostmi a pečlivostí. Má se za to, že jedná nedbale, kdo není této péče řádného hospodáře schopen, ač to musel zjistit při přijetí funkce nebo při jejím výkonu, a nevyvodí z toho pro sebe důsledky.“
Jinak nejvyšší orgán SVJ je shromáždění vlastníků. To může svolat i člen /resp. členové/.
https://www.podnikatel.cz/zakony/novy-obcansky-...

janedv
autor
21. črc 2020

@ckocka no jo, jenze my tady chceme bydlet... Rozhadat se neni reseni. U soudu bychom asi nejspis uspeli, ale naklady by neslo svj - takze my ☹
Spis mi jde o to, jestli nekdo nevi konkretni postup, napr kdyz najdu nejakou "diagnostickou" firmu (problem neni jednoduse ve strese, ta je 10let, dobra), jestli to muzu udelat ja a oni musi proplatit, nebo co a jak... Podle nas je okapova roura ve zdi zrezla a proteka. Potrebuji nekoho, kdo "uvidi" do zdi, nejaly scanner (?) a kdo to ma zaplatit.

ckocka
21. črc 2020

@janedv Pokud to nechceš dělat na vlastní náklady, musí je svj odsouhlasit. Takže pokud se k činu nemá předsednictvo, oběhnout sousedy, získat potřebný počet podpisů k žádosti o svolání schůze a tam si odhlasovat potřebnou akci.

janedv
autor
21. črc 2020

@ckocka diky

dandaa
21. črc 2020

Nam takhle kapalo ve zdi potrubí, pozvala jsem firmu ta udělala posudek a ten jsem dala na SVJ. Vše se hradilo z pojistky na dům, kterou jako SVJ platíme.

janedv
autor
21. črc 2020

@dandaa skvele! Jakou firmu, prosim? Ono to bude neco podobneho. Moc dekuji!

dandaa
21. črc 2020

@janedv instalatér to psal, takže by asi někoho přes střechy

janedv
autor
21. črc 2020

@dandaa hm, tak to nic. U nas klempir byl a strecha je v poradku. Ale diky!

dandaa
21. črc 2020

@janedv tak někde musí být chyba ne? Zkuste někoho dalšího

betelgeuzz
21. črc 2020

@dandaa z pojistky jde škoda, ne hledání chyby. Respektive je podstatné, jak je pojistka napsaná. takže tohle není obecná rada, pokud výbor není ochoten řešit, asi nebude chtít ani proplácet fakturu a řešit pojišťovnu.

@janedv hlavně řešit písemně, že chcete písemné vyjádření, jak se bude řešit. Udělat si fotky, kde je vidět mokrý flek. A pokud se nic nebude dít, tak řešit na schůzi přede všemi. Nechat si schválit od ostatních, že se to má řešit, pak bude muset výbor jednat. Případně se můžete do vedení nechat zvolit.

dandaa
21. črc 2020

@betelgeuzz není rada? Třeba někdo vůbec netuší, že SVJ pojistku má a lze takto opravu řešit, když se jedná o společné zdivo, strop, střechu. Je potřeba je holt víc prudit. To, že se musí přijít podívat někdo kdo tomu rozumí je základ, aby se našla příčina.

ckocka
22. črc 2020

@janedv Jenže svj ten posudek /ani žádnou jinou akci/ proplatit nemusí, pokud nebyl dopředu odsouhlasený. I když budeš mít evidentně pravdu, což máš ale už teď, ne?
Samozřejmě je vždy nejlepší cesta domluvit se, jenže tu hledáš odpověď pro situaci kdy se domluvit nelze. A svj nad sebou nemá žádného mimo stojícího šéfa, ke kterému se můžeš dovolat.
Že to není jednoduché se shodneme asi všichni. Jsme sice majitelky bytu, ale ve spoustě případů závislé na rozhodnutí všech členů svj. I s tím je třeba při koupi bytu počítat.

janedv
autor
22. črc 2020

@ckocka ? Ptam se na konkretni veci, nepotrebuji tady obecne reci typu "je potreba pocitat s svj pri koupi bytu"... To jsou uplne liche kecy, ktere nikomu nepomuzou, akorat otravuji. Dekuji pekne.

@dandaa dekuji. ano, chyba je, ale ne v pokryvce strechy. Ja si myslim, ze vime kde (okap ze strechy vede prapodivne ve zdi z naseho 6.patra smerem k vnejsi fasade a vynoruje se na 5.patre. Nase 6te patro bylo dostaveno pozdeji - barak 30ta leta, nase patro 1960s). Uz jsem nasla ustav, ktery dela revize, prinutim predsedu tam zavolat. Pojistku jako barak mame, vim, dekuji, ale ja chci radeji skode predejit nez ji pak proplatit.

@betelgeuzz ja uz ve vedeni byla, ale se 2 detmi na to neman cas ani kapacitu. Mame tam predsedu, ktery jen umi hezky recnit, ale skutek utekl. Ale pujde to, ne ze ne. Dekuji!

klara9999
14. dub 2021
Uživatel klara9999 je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od klara9999.
janedv
autor
14. dub 2021

@klara9999 zajimave, dekuji!