icon

Neschopenka místo návratu do práce. Je to možné?

25. bře 2025

Ahoj, prosím poradíte?

V den 3.narozenin syna mi končí rodičovská dovolená a den po jeho narozeninách bych měla nastoupit do práce, což ale nemohu, protože syna vezmi kdo školky, az v září. Neplacené volno nedostanu. Bud výpověď nebo půjdu do práce. Smlouvu mám na dobu neurčitou. Rodičovský příspěvek mam do listopadu.

Zajímá mě prosím, zda mohu místo nástupu do práce od prvního dne přejít na neschopenku? Na sociálce mi tekli, ze mohu pobírat rodičovský příspěvek i zároveň neschopenku a mohu na ni nastoupit hned první pracovní den, aniž bych fyzicky nastoupila. Což chci udělat, protože mě také čeká nějaký zákrok, při kterém ani do práce nemohu.

Případně mě zajímá, zda bych třeba nemohla nastoupit na neschopenku o pár dní deive? Nez je nástup do práce? Treba o 2 dny drive, i kdyz budu jeste ty 2 dny na rodičovské dovolené?

Dekuji :oops:

sarihy
25. bře 2025

A jaký důvod by lékař uvedl pro tu neschopenku? PN se dává ve chvíli, kdy má člověk nějakou zdravotní indispozici. Osobně bych řekla, že to, že má člověk dítě, se mezi zdravotní indispozice nepočítá.

autor
25. bře 2025

@sarihy podstupováni IVF, při tom vykonáváš svou práci nemohu.

hanka_12345
25. bře 2025

No nevim asi byxh se bala ze.me.vyhodi

autor
25. bře 2025

@hanka_12345 vyhodit mě chtějí i tak. Proto chci na neschopenku, aby mě vyhodit nemohli.

hanka_12345
Autor odpověď smazal
autor
25. bře 2025

@hanka_12345 nejde, podle zákona v praci drží místo pouze do 3 let věku dítěte. Pak je na zaměstnavateli, zda dá neplacené volno. Me jo nedal. Vám zřejmě jo, kdyz můžete byt doma. ☺️

drep
25. bře 2025

Rozhodnem nemůžeš souběžně být na neschopence a na rodičovské dovolené. Neschopenka je pro pracující. Rodičovský příspěvek s tím absolutně nesouvisí. Jako důvod k PN “nevzali mi syna do školky” je hodně originální, skoro mi to přijde jako vtip. Ano, pokud podstoupíš výkon, kvůli kterému budeš práce neschopná, tak je to něco jiného, ale takhle je to takový´ hezký podvod a divím se doktorovi, že na tom je ochotný participovat.

jijulka
25. bře 2025

podstupováni ivf není důvod pro PN, až pak případný těhotenství... Dále bych upozornila, že o PN rozhoduje lékař, ne ty ze se rozhodneš že chceš na PN. To co se chystáš udělat je podvod.

anpineapple
25. bře 2025

Na neschopenku můžeš nastoupit až po konci rodičovské. A pokud ti nevzali synka do školky, tak to nikoho moc nezajímá, pokud ti to neplacené volno nechtějí dát. Ale jestli te čeká zákrok, po kterém je nutné být v neschopnosti, tak samozřejmě doma být můžeš. I když pak stejně do té práce budeš muset nastoupit.

hanka_12345
25. bře 2025

Ted je to tusim uz jen do 2 let

hanka_12345
25. bře 2025

Ja tomu ale nejak nerozumim. Ted nekde pracujete, nenechate se vyhodit a jdete na PN.. a az rodicak skonci tak co? Tak i tak si budete muset najit jine misto protoze asi nechcete byt nekde kde vas nechteji, ze?
Pak nechapu tyto myšky??

martinka_33
25. bře 2025

Určitě to jde. Jestli víš o nějakém zdravotnim problému, např. odkládaná operace (protoze delsi rekonvalescence), muzes zkusit se objednat, aby ti to časově vyšlo.

martinka_33
25. bře 2025

@jijulka spousta lidí má nejaky nedoreseny zdravotni problem. Např. muj muz ma spatne srostly kotnik po zlomenině, mnojokrát mu ortoped nabízel operaci, kterou muz odkládá, protoze by po ni byla cca 6m dlouha rekonvalescence a to on nechce (a radsi naříká ze ho to bolí 🙄). Loni kdyz mel v praci problemy tak byla jedna z moznosti jit na tuhle operaci a vykrýt pracovni neschopnosti problemove obdobi. Nakonec to nebylo třeba, ale i kdyby, jako podvod to neberu - osobne bych bývala byla i ráda, kdyby s tim konecne neco delal nez to naříkání a pojídání léků na bolest 🙄

palja
25. bře 2025

Jde to. Den po třetích narozeninách nastoupíš na neschopenku.
Já jsem to tak taky měla. Smlouvu na dobu neurčitou a po rodičovské hned PN. Byla jsem těhotná na rizikovém a stejně jsem musela doma jen ležet. Do práce jsem pak šla až ve 2 letech druhé dcery.
Takže jde to, ale musí být pro PN důvod.

martinka_33
25. bře 2025

@drep nevim proč jsen si vzpomněla na jednu rodinnou historku, kdy jeste za minuleho rezimu meho simulujiciho stryce na tyden zavreli na infekční a jeste mu doktor vyhrozoval operací 😅

jijulka
25. bře 2025

@martinka_33 jako nedořešený problém vs plánování půjdu po RD na pN protože mi nevzali dítě do školky je sakra rozdíl. A i kdyby dostala PN na to že jde na ivf (což důvod pro PN není), tak ta pN není na X měsíců nýbrž řádově na dny. (a ano i těhotenství po ivf pokud probíhá dobře není důvod na PN). A znova - o PN rozhoduje lékař, ne pacient.

ele_nka
25. bře 2025

K důvodu neschopenky se radši nevyjadřuji. Ale upozorňuji, že v době PN budeš muset dodržovat vycházky. To znamená žádná dovolená v létě, žádný výlet přes noc o víkendu, žádná akce večer. Za to by mi to osobně nestálo a raději bych šla na těch pár měsíců na pracák.

michaela666
25. bře 2025

Neumím si představit mít doma tříleťáka, netrávit s ním čas venku a omezovat se vycházkami. Teda pokud se doktor smiluje s vůbec je napíše.
Za mě je tohle dost hloupé řešení s ohledem právě na dítě co už máš.

autor
25. bře 2025

Během IVF vykonávat svou práci nemohu. Hrozí popraskání folikulu, v práci tahám těžké věci. To nemohu. Po zákroku také nemohu. Tak ja nevim, proc m iri píšete, ze neni důvod k PN.

michaela666
25. bře 2025

A to nemůžeš požádat o přeřazení na jinou pozici ze zdravotních důvodů? Já byla v těhotenství na PN a bylo to peklo právě kvůli tomu omezování a volnosti venku. Mám čtyřletou a největší ponorka je, když nemůžeme chodit ven.

palja
25. bře 2025

@michaela666 přesně tak. Já jsem vycházky ani neměla. Bylo to takové vězení. Musela jsem jen ležet.

autor
25. bře 2025

@michaela666 bohužel jinou pozici tam nemají.

anpineapple
25. bře 2025

Ja bych to ve tvém případě řešila výpovědí. Pokud chceš byt na neschopence kvůli IVF, tak co když to neklapne hned? To budeš treba půl roku na neschopence? To te přeci žádný lékař nenechá. A když ti ji pak tedy zruší, tak budeš muset nastoupit zpět do práce. Nepřijde mi to jako ideální řešení.

michaela666
25. bře 2025

Dá se předpokládat, že když půjdeš na PN, tak ti zaměstnavatel bude posílat kontroly, protože to bude brát jako naschvál ( protože zamítl volno).
Fakt promysli jestli ti to za to stojí, nakonec budeš naštvaná jak ty tak dítě.
Tohle je krátkodobé řešení. Když v blízké době neotěhotníš tak co? Budeš marodit než ti přijmou dítě do školky? To už bych raději šla na pracák nebo se nahlásila na pojišťovnu jako osoba pečující o dítě. K tomu bych si našla brigádu v době, kdy bych měla hlídání a nemusela se otravovat na kontrolách u doktora a vycházkama.

nikolite
1. dub 2025

Ahoj, já to tak udělala. Nastoupila jsem na neschopenku od prvního dne co jsem měla nastoupit zpět do práce. Měla jsem rizikové těhotenství , ale u mě šlo o cca měsíc pak jsem z nemocenské přešla na mateřskou.