Neštovice a paragraf. Lze jej prodloužit?

lucie023
3. led 2022

Chtěla bych se prosím zeptat. Když má dítě neštovice využila jsem paragraf na 9 dní jde tento paragraf nějak prodloužit? Nevím zda jsem to dobře pochopila lze to prodloužit v případě, že další dny budou neplacené (ale paragraf jako omluvenka stále trvá)?? Omlouvám se za dotaz nechce se mi vybírat dovolená kvůli neštovicím. Děkuji za odpovědi.

areh
3. led 2022

@lucie023 ano, paragraf můžeš mít déle jako omluvenku z práce, ale placených je pouze 9 dní

bara88
3. led 2022

Jak prodloužit?nikde není dané že je paragraf na 9 dní, 9 dní máš placených ale na paragrafu můžeš být i měsíc

lucie023
autor
3. led 2022

@bara88 doktorka mi říkala ,že se mám ozvat po 9 dnech na ukončení paragrafu.... Tak jsem volala ...jenže ty neštovice nemá úplně dobre ... Dr.se ptala jestli ho nemůže nikdo hlídat říkala jsem ,že nemá a ona mi právě řekla toto... Sama jsem překvapená a přemýšlela jsem jak se to řeší - když to dítě nemám kde dát a ona ,že jedině to neplacené. 🤔 Přijde mi to divné na paragrafu jsem za pět let ještě nebyla proto to neznám a raději se ujišťuji jestli jsem tomu dobře rozuměla.

lucie023
autor
3. led 2022

@bara88 jako to prodloužení myslim , ze to neukončím po 9 dnech a nechám to plynout do patku... za ty tři dny peníze už nedostanu.

bara88
3. led 2022

@lucie023 ano,paragraf prostě neukončíš a budeš doma zadarmo

lucie023
autor
3. led 2022

@bara88
@areh děkuji za objasnění holky nemám vůbec zkusenost🙂... Hold budu doma zadarmo🤔 to jsou drahé neštovice ale...v lékárně 1000kc a ještě doma zadarmo😃

martt
3. led 2022

@lucie023 Nemám úplně odpověď na tvoji otázku. Ale pokud máš úrazové pojištění na dítko zkus se zeptat jestli k tomu nemají připojištění na ošetřování. My máme připojištěné oba syny ,kde by nám měla pojišťovna vyplacet od 10.dne nemoci 200 Kč na den. Sice to není moc , ale lepší než být doma zadarmo. Je pravda , ze my ty pojistky máme sjednáné už cca 4 roky tak nevím jestli to ještě dělají. Taky by ti to nepojistili hned , ale až se dítko uzdraví. Ale kdyby náhodou ještě v budoucnu něco tak by jsi to už měla pojistěné.

mumu77
3. led 2022

Ahoj, jsem zdravotní sestra na obvodê, takže s tímto mám zkušenosti.
Pokud ti nepostačuje doba devíti dnů ( což se v nêkterých případech stává), tak se paragraf běžně po devíti dnech ukončí a jedná se následovně.
Buď nastoupíš na jeden den po ukončení do práce ( dítě nêjak zajistíš - ne každý má však tu možnost) anebo si vezmeš jeden den dovolenou. Prostê tam musí být jednodenní pauza.
Poté můžeš opětovně, na toto dítě a stejnou diagnózu ,požádat o vystavení nového OČR ( paragrafu) na dalších 9 dnů.
Které ovšem není nutno vyčerpat.
Ale také můžeš.
Tak snad jsem ti pomohla v situaci, která ti vyvstala s nepříznivým vývojem neštovic u dítka.

bara88
3. led 2022

@mumu77 tak to je teda dost divné na stejnou diagnózu by to jít teda nemělo

j.a.n.i
3. led 2022

@mumu77 Je hodně smutne, ze ten, kdo by se v tom mel vyznat, radi blbosti. U stejneho ditete nelze napsat na stejnou diagnozu nove osetrovne, resp. jde, ale nebude placené, neb se považuje za pokracovani puvodniho. To, ze se s tim podvadi a doktor napise druhy na jinou diagnozu, je veci druhou.

lucie023
autor
3. led 2022

@mumu77 děkuji moc za odpověď 🌺...právě na to jsem se ptala doktorky...řekla jsem: vzala bych si jeden den dovolenou a druhý den bych přešla zase na paragraf......protože kamarádky to tak měly a ona mi řekla ,že na stejnou diagnózu to nejde a že co když by si malý zlomil třeba ruku🤔 proto jsem se chtěla ujistit tady jak to vlastně je...
Mě by to bylo možná i jedno,ale docela mě mrzí ,že opravdu jsem za ty roky co pracuju nebyla doma na paragrafu a když to jinak nejde tak mi vlastně pomůžou jen 9 dní a pak .... Buď doma zadarmo... K tomu říkala že ví že pro ty neštovice 9 dní nestačí 🙄🤔
Smířila jsem se že budu doma do konce týdne a v pondělí bohužel bude muset do školky...snad na tom bude už dobre

lucie023
autor
3. led 2022

@bara88 pokud by to jít nemělo ... Neštovice dobře... Nějak to přežije ve školce od příštího týdne...snad bude dobrý🙏. Ale co když má dítě zápal plic tam rozhodně nestačí 9 dní ... Takže si myslím ,že by bylo dobré kdyby to šlo🤔🙂 nejsem žádný zneuzivatel nechodím ani na nemocenskou naštěstí nebyla potřeba..🙂

lucie023
autor
3. led 2022

@j.a.n.i to nebyla rada... Ale jen zkušenost ... Já jsem smířená ,že budu doma podle zákona zdarma😅😃

j.a.n.i
3. led 2022

@lucie023 Ze strany @mumu77 to rada byla a podle reakce tve doktorky sama vidis, ze naprosto spatna. Tak at se tu zbytecne nesiri. Pouze pokud bys byla samoživitelka, tak mas narok na placenych ted nevim jestli 15 nebo 16 dnu.

lucie023
autor
3. led 2022

@j.a.n.i tak každý se stejně zeptá své doktorky jak to vidí... 🙂 Já to opravdu taky tak slyšela jak to @mumu77 psala ... Proto jsem se na to zeptala té doktorky a na rovinu řekla , že tomu nerozumím...😉 neslyšela jsem o těch neplacených dnech ještě nikdy proto jsem překvapená 🙂 příště budu chytrejsi

j.a.n.i
4. led 2022

@lucie023 No, skysela si to, protože se s tim podvadi a pise se jina diagnóza. Což mnohdy projde, neb neni v silach cssz to kontrolovat, ale nekteri doktori to proste delat nechteji, a nektere uz mozna kvuli tomu ta cssz prudila.

cikitkapb
4. led 2022

To jak dlouho bude OČR trvat určuješ ty. Takže máš 3 možnosti. Buď si necháš OČR trvat déle jak 9 dní, ale po 9 dnech jsi sice z práce omluvená, ale zadarmo. Nebo OČR ukončíš a půjde na ní manžel. A nebo OČR ukončíš, půjdeš na 1 den do práce a pak si dojdeš k pediatričce znova pro OČR.

j.a.n.i
4. led 2022

@cikitkapb No, ale ve výsledku vedou vsechny 3 varianty na to same a to, ze po 9 dnech budou doma zadarmo. Pokud nebude doktorka ochotna podvadet. A tedy jen drobna poznamka, to jak bude dlouho trvat OCR urcuje doktorka a nikoliv rodic.

bara88
4. led 2022

@cikitkapb proč tak blbě radiš?ve výsledku všechny tři varianty vyjdou stejně a to tak že zaplaceno dostane jen devět dnů pokud nebude doktorka podvádět a nenapíše jinou diagnózu. A že ocr určuje rodič jak dlouho na ni bude je asi taky blbost že, určuje to doktor

mumu77
4. led 2022

Moc se mi už nechce rozebírat toto téma, ale nechci být pasivní, takže mě to donutilo.
Teď jsem volala ještě jedné kámarádce /dětske lekařce/ a postup mají úplnê stejný jako my v ordinaci.
Tzn. po devíti dnech jeden den nucená pauza a pak může být vystaven paragraf druhý. Diagnóza se na paragraf nepíše /GDPR/a my si to pro pojišťovnu vykážeme byť s jinou, ale urcitě bych to nenazývala podvodem. Dělají se jiné nekalosti.
Nemyslím tím zdravotnictví, ale všeobecně.

j.a.n.i
4. led 2022

@mumu77 Jasne, takze ti vůbec neprijde jako podvod vykazovat to s jinou diagnózou. Aha, tak to jo.

cikitkapb
4. led 2022

@bara88
@j.a.n.i Uznávám, že s tím ukončováním OČR jsem se blbě vyjádřila. Ukončení je samozřejmě na lékaři, ale je nesmysl, aby doktorka ukončila OČR, jen proto, že rodič víc nedostane zaplaceno. Zrovna neštovice jsou fakt minimálně na 14 dní, a lékaři může být buřt, jestli rodič dostane, nebo nedostane zaplaceno.

bara88
4. led 2022

@cikitkapb však to písem že může být dima déle ale prostě nedostane zaplaceno ,ani když desátý den zůstane doma otec a nebo si vezme matka den dovolené, pořád dostane zaplaceno devět dni

j.a.n.i
4. led 2022

@cikitkapb Jo, tak takhle samozřejmě jo.

cikitkapb
4. led 2022

@bara88 Když doktorce tak záleží na tom, že tazatelka dostane zaplaceno jen 9 dnů, asi nebude mít problém ukončit jednu očr a od druhého dne vystavit další na jinou diagnózu. A myslela jsem to tak, jak píše @mumu77. Ne dovolenou, ale jít prostě na 1 den do práce, a pak jít zase na očr. Dělá to tak mraky lidí, a zrovna v týhle diskuzi se sejdou moralistky z koně?

bara88
4. led 2022

@cikitkapb jako že není problém vystavit očr na jinou diagnozu než se léčí?proboha snad nejsi lékař

mumu77
4. led 2022

@cikitkapb Přesně tak, v této diskuzi zdá se mi, jsou jen ženy, matky, paní, které se ani v nejmenšim ničím neprohřešily a vše co není v souladu se zákonem, berou jako trestný čin.
Probůh, vždyť se vychází vstříc člověku ( lidem), kteří v tomto případě pečují o své opravdu nemocné potomky.
Což v ordinacích opravdu rozpoznáme.

cikitkapb
4. led 2022

@bara88 buď v klidu, nejsem. 😉 Na to nemám hlavu. Za to jsem před mateřskou dělala na OSSZ na nemocenským, a tak vím, že takhle podvádí valná většina národa, která využívá dávky nemocenského pojištění. 🤷🏻‍♀️

lucie023
autor
4. led 2022

@cikitkapb Ale ti co toho nevyužívají by byli rádi za výjimku pro slušné lidi 🙂 protože všechno platím jak mám sociální zdravotní , na nemocenskou nechodím naštěstí k doktorovi taky nechodim🙏 ... Dítě není vschopne jít do školky mělo by být doma ještě příští týden ... Kdo si může v dnešní době dovolit být doma zadarmo 10 dní ... 🤔 toto se mi třeba moc nelíbí... A smékam , že někteří doktoři v tomto pomůžou.