icon

Občanka - tituly. Píšou se všechny nebo jen nejvyšší dosažený?

eliska_f
4. črc 2021

Ahoj,
nevíte, zda se na občanku píšou všechny tituly nebo jen nejvyšší dosažený? Díky 🙂

Strana
z2
jezz1e
12. črc 2021

Chápu to používání titulu v práci, ale právě protože titul nic nevypovídá o znalostech nebo schopnostech mimo daný obor, nevidím moc důvod ho používat v mimopracovním styku. Celoživotní práce přece je i za dobrým automechanikem nebo zahradníkem. .. Mmch. teď rekonstruuju barák a dost pochybuji, že by se v přístupu řemeslníků cokoliv změnilo, kdybych jejich "paninko, tak kam to šoupnem" opravila na magistru 😀

eliska_f
autor
13. črc 2021

@jezz1e S tím řemeslníkem jste mě pobavila, sami teď budeme stavět :D
ale přece jen na úřadech i ve zdravotnických zařízeních mi přijde, že s vyšším titulem je jednodušší se domluvit, je tam i větší respekt. Aspoň taková je má zkušenost.
Uznávám že v "běžném" životě je titul nic nerikajici, ale to taky neukazuju občanku, až když řeším něco "navíc".

vendes
13. črc 2021

Mám uvedený ten nejvyšší. Pokud bych měla dva stejné hodnoty, jeden byl z jaderné fyziky a druhý třeba pedagogický, chtěla bych je mít oba. Pokud by to byly příbuzné obory, tak ne.
Tituly používám jen v odborných kruzích a potom v nemocnici/porodnici/úřadě, protože, ač je to smutné, hned to změní přístup personálu k lepšímu.

lenka421
13. črc 2021

Tohle jsem nikdy nepochopila. Prijde mi predevsim smutne, co to vypovida o nasi spolecnosti. Manzel neni Cech, vystudovano ma v zahranici s titulem MSc. a v zivote by ho nenapadlo to nikde (mimo zamestnani) uvadet. Me by hanba fackovala psat si titul na tehotenskou prukazku. Nikdy se mi nestalo, ze by se ke me chovali nadrazene nebo dokonce nevysvetlili diagnozu, to je prece take o me asertivite a o tom, ze se zeptam (a doptam), ne o tom, co si napisu na formular.

j.a.n.i
13. črc 2021

@lenka421 No, je to smutné, ale je to dost o tom, co mas na tom formuláři. Tak vychozi pozice na uradech a v mnoha zdravotnickych zarizenich je proste jinde.

martinau5
13. črc 2021

@lenka421 titul mám v těhotenské průkazce, ale vyplnila mi ho tam sestřička. Normálně titul nepoužívám, ale při jednání na úřadech a v případě návštěvy zdravotnických zařízení se ke mě chovají jinak než když jsem ho nepoužívala. Ale oslovení paní inženýrko opravdu nepotřebuji.

vendes
13. črc 2021

@lenka421 V průkazu ho mám taky, ale sestra ho měla už vyplněný, tak ho asi nebude škrtat. Nestála jsem za ní a nediktovala jí ho.
Na druhou stranu nevím, proč bych se za titul měla snad stydět. Stálo mě to 6 let práce, z 20 jsme dokončili čtyři, vzdělávat se musím celoživotně, pokud ho nechci mít jako trofej na poličce.

lenka421
13. črc 2021

@j.a.n.i
@martinau5
To je presne to smutne. Uplne spatne. Neuvadeni titulu na OP do budoucna je krok spravnym smerem. Snad se to premysleni zacne posouvat jinym smerem i v ostatnich oblastech.
Muj bratr vysokou skolu nedostudoval, ale ma skvelou praci v IT, neni to zadny pitomec, ovlada na profesionalni urovni (tj. v praci kazdodenne) dva cizi jazyky a financni ohodnoceni ma nadprumerne. Muj otec ma tituly PhDr. CSc. Meli by se proto k memu bratrovi v porovnani s mym otcem (ktery se treba mimochodem v zahranici nedomluvi uz ani tou rustinou) chovat s despektem, jen proto ze nema titul? To je prece absurdni.

lenka421
13. črc 2021

@vendes Ja se za svuj titul nestydim. Ale titul je profesni a akademicka zalezitost. Ne moje vstupenka do oddeleni "K Vam se budeme chovat slusneji nez k te pani pred Vami."

felixfelicis
13. črc 2021

@lenka421 Jo...pracovala jsem s cizinci a titul jsem neměla ani na vizitce.

Kdybych byla MUDr. et Ing. 😀, tak bych se tím taky asi chtěla chlubit 😀

V obcance titul nemám, protože jsem si na to při zařizování vůbec nevzpomnela. Když mě to nestojí ukazování diplomu, tak ho občas někde napisu (jako při vyplňování formulářů, ne do emailu 😀 ), ale nepamatuju si, že by mi to nějak pomohlo. Jo a v porodnici se ke mně chovali jako ke kusu nábytku, i kdyz věděli, že jsem PhDr., takže o tom to není.

apacheee
AMBASADORKA
13. črc 2021

@eliska_f kamarádka má v občance Ing. et Ing.

eliska_f
autor
13. črc 2021

@apacheee já tam nakonec budu mít jen jedno Mgr., ale teď mi přišla kartička pojištěnce a automaticky mi tam dali tituly aniž by se mě zeptali, zda je tam chci. Zrovna na této kartě mi to přišlo zbytečné, ale i díky teto diskusi jsem o tom víc přemyslela a skrze právě mé zkušenosti v zdrav.zarizenich jsem vlastne ráda, že tam jsou uvedené.

vendes
13. črc 2021

@lenka421 Samozřejmě to není dobře, ale mám takovou zkušenost.

lenka421
13. črc 2021

@vendes No vidite, a treba pro me ani takova zkusenost neni duvodem nekomu pro koho to vubec nema byt dulezite muj titul cpat, spis naopak. Mam asi trochu jinak hodnotovy system. Bohuzel tyhle tendence jsou take jednim z duvodu, proc zatimco jinde ve svete je soukrome skolstvi otazkou prestize, zde jde v rade pripadu o nakup pseudotitulu prave ve snaze dostat se "do klubu". Ale to uz je na jinou diskusi. Zde je asi na miste to ukoncit 🙋‍♀️

drep
13. črc 2021

@felixfelicis mám dva takové kolegy, oba jsou schopní, ale taky totální asociální magoři a v naší nemocnici je “doktor inženýr” v podstatě nadávka. Titul nepoužívám, nemám ho asi ani nikde zapsaný a nemám pocit, že by se kvůli tomu ke mně někdo nějak choval

Strana
z2