Ošetřování člena rodiny. Měla by na něj nárok moje matka, kt. je na ÚP?

majena39
10. pro 2020

Zdravím, nemáte někdo přehled zda by měla nárok na ošetřovné člena rodiny moje mamka, která je momentálně na úřadu práce? Děkuji za odpověď.

lachtanice86
10. pro 2020

@majena39 ne, na ošetřovne ma nárok zaměstnanec

jaja01k
10. pro 2020

@majena39 Nemá.

majena39
autor
10. pro 2020

@lachtanice86 me to přijde hrozně nespravedlivé vůči zaměstnavateli. Podepsat mu smlouvu a odejít na ošetřovné. Ale na pracaku taky nejde zůstat neomezeně. A bez peněz zůstat nejde už vůbec. Docela začarovaný kruh. Asi to odsere zaměstnavatel 😬😬😬

j.a.n.i
10. pro 2020

@majena39 Zaměstnavatel ji v klidu vyhodí ve zkušebce a bude po žížalkách...

veroniquecz
10. pro 2020

@majena39 navíc pokud nemá s vámi společnou domácnost tak taky ne.

majena39
autor
10. pro 2020

@veroniquecz ma společnou domácnost s tím o koho se potřebuje starat. Já nejsem podstatná
@j.a.n.i vidím, že máte z cizího neštěstí radost.

veroniquecz
10. pro 2020

@majena39 tak to pak nárok má. Jenže jak píše Jani, ve zkusebce ji můžou vyhodit i když bude na ocr nebo třeba na neschopence 🤷🏻‍♀️

lachtanice86
10. pro 2020

@majena39 no ale jakmile podepise smlouvu a místo do prace bude chodit na ocr tak ji zaměstnavatel ihned vyhodí. Mne to nespravedlive nepřijde, ta dávka je vyplacena ze státního, tak je ok kdyz to do toho státního zase ten dotyčný nasype zpět pres výplatu. A to lidi na úp nejsou. Navic pokud je na up, nechápu proč by to mela mit placené. Volný čas na hlídání má

majena39
autor
10. pro 2020

@lachtanice86 to samozřejmě o čas nejde. Ale asi všichni chápeme, že z dávek z úřadu práce nejde pečovat o osobu blízkou a platit všechny složenky apod. Nejde totiž o týden ale dlouhodobe ošetřování. Mne by přišlo logické starat se o člena rodiny sám než tím zaměstnat celodenně domácí péči. Ale když nebude zbytí. Důchod plus úřad práce bohužel náklady nepokryjí navíc stejně na úřadu práce nelze být nekonečně. Tak děkuji za odpověď.

betelgeuzz
10. pro 2020

@majena39 ještě je možné zažádat o příspěvek na péči. žádá ten člověk, který tu péči potřebuje.

majena39
autor
10. pro 2020

@betelgeuzz ano, o tom vím. Sama ho pobírám na babičku. Ale vyřízení trvalo bohužel 7 měsíců než nám přišly první peníze. Doplatili je tedy zpětně od podání žádosti ale nevím jestli by finančně mamka ten půlrok sama dala. Každopádně děkuji za připomenutí. Určitě to do budoucna taky bude řešení. Alespoň částečné. Děkuji.

amazonkajanik
10. pro 2020

@majena39 pozor,neplést si ocr a péči o dlouhodobě nemocné,tam je rozdíl jak v podmínkách,tak i v částce

j.a.n.i
10. pro 2020

@majena39 Z cizího neštěstí ne, ale z toho, když se nepovede nějaký zamýšlený podvod, z toho velkou. Na péči je určený příspěvek na péči a nikoliv podvádění s ošetřovačkou, nehledě na to, že na dlouhodobé ošetřovné fakt nestačí nastoupit do zaměstnání a vzápětí na ně jít.

majena39
autor
11. pro 2020

@j.a.n.i koukám, že se v cizí životní situaci dobře vyznáte. Mamka přišla o práci díky covidu, dělá v hotelnictví. Tak bohužel zůstala na pracovním úřadě. Nevymyslela si to ze své vůle, protože se ji nechce makat. Tak se hoďte do klidu a nebuďte nepříjemná. Až budete mit jednou podobné problémy, tak si třeba vzpomenete, že jste byla jedovatá úplně zbytečně. Přej a bude ti přáno, tak doufám, že si její situaci budete moci vyzkoušet včetně péče o takto nemocného člověka 😉

j.a.n.i
11. pro 2020

@majena39 A to ze prisla o praci a bude se o nekoho starat ji opravnuje podvadet?

jakreb
11. pro 2020

@majena39 Nikde nevidim ze by bola
@j.a.n.i jedovatá. Suhlasim s nou. Ano bohužiaľ veľa ludi prišlo o prácu a este veľa pride. Ak je nárok na opatrovatelsky treba žiadať. Na situácie ako prezit kym dostanes plat ci sociálnu davku slúži rezerva-hovori sa tomu financna gramotnost.

majena39
autor
11. pro 2020

Netušila jsem, že když se slušně na něco zeptám, že hned budete mamku hanit. Ptám se na možnost. Nikdo tu žádný podvod neudělal.
Těm, kdo odpověděli něco přínosného, děkuji za diskuzi 🙂

jakreb
11. pro 2020

@majena39 No logicky neplatí nemocenské poistenie ani ho nemá aktívne tak ani nemá nárok na davku z neho.