Ošetřování člena rodiny, podnikatel platící nemocenskou

janazzz
2. srp 2015

Zanedlouho budu rodit, mame 2 leteho syna, manzel pracuje na zivnostensky list, plati si nejakou malou castku nemocenskou. Ma narok na osetrovani clena rodiny (syna) az budu v porodnici? Pripadne i treba dva tri dny az se vratim? A kdo to vystavi - v porodnici bebo detsky lekar syna? Dekuji.

janazzz
autor
2. srp 2015

A jeste me napadlo, je to nejak omezene vychazkami? Snad ne, snad budou moct se synem vychazet neomezene.

anina32
3. srp 2015

Po dobu pobytu vystaví ošetřovačku přímo v nemocnici, po návratu byste museli asi k dětské doktorce, ale to nevím jistě. Vycházky omezené nejsou, na ošetřování nechodí žádná konrola. Celkem je placených tuším 9dní, ale doma může zůstat jak dlouho napíše lékař. Jenom ta částka bude opravdu minimální, protože se to počítá z toho mála co si platí.

shine2015
3. srp 2015

@janazzz já teda nevím,ale nám lékařka napsala OCR na nějakou diagnózu na starší dceru (pediatricka) .....manžel ji poprosil. Max je 7 prac.dni. nebo tak to bylo v roce 2012. Přímo na OCR když jsem byla v porodnici na zdravé dítě jsem u nikoho neslyšela že jde...ale nevím.

j.a.n.i
3. srp 2015

@janazzz Jako OSVČ nemá na OČR nárok, takže je zbytečné řešit na jak dlouho a kdo ho vystaví.

@shine2015 Po dobu pobytu v porodnici se OČR vypisuje na tu ženu - ona se nemůže starat o dítě a vypisuje to porodnice, ale to by tedy doktorka měla vědět a poslat manžela do porodnice.

janazzz
autor
6. srp 2015

@j.a.n.i Díky za info. A tedy až budu v porodnici, tak si má manžel nechat OČR vypsat na mě nebo jako OSVČ nemůže a musí to tedy řešit neplaceným volnem, aby syna pohlídat? Děkuji.

j.a.n.i
6. srp 2015

@janazzz Tak jako OSVČ neřeší ani neplacené volno, prostě nebude po tu dobu pracovat ne?

janazzz
autor
6. srp 2015

@j.a.n.i On ale normálně chodí do práce, akorát je tam zaměstnaný na ŽL, takže nějak to se "zaměstnavatelem" řešit bude muset.