Ošetřovné na manželku. Kdo vystaví papír o žádosti na ošetřovné?

kikhulka
24. čer 2023

Dobrý den,
Jsem po císařském řezu a zítra(v neděli) nás pouští domu.
Bohužel nejsem schopna od pondělí fungovat tak abych sedla za volant a rozvezla děti do školních zařízení jako to bylo do posud.
Chci se optat jak je to kdyby si vzal ošetřování na mě jako na manželku na ten příští týden (pak už mají děti prazdniny) .
Kdo mi vystaví papír o žádosti o ošetřovnem?doktor tady v porodnici co se o mě staral/nebo se mám zeptat doktora který mě bude v neděli propouštět?
A to dostanu nějaké papíry od doktora k vyplnění nebo v práci manžel předává lékařskou zprávu kterou dostanu a domlouvá se zaměstnavatelem?
Budu ráda za jakoukoliv odpověď . Vůbec si nevíme rady.
Tak kdyby tu byl někdo kdo už to někdy zažil bylo to dobrý.
Dekuju
TÝNA

ireniq
24. čer 2023

A nemůže čerpat otcovskou dovolenou? Ale detaily nevím, když jsem rodila, tak ještě neexistovala 🙈

j.a.n.i
24. čer 2023

@kikhulka No, pokud doktor usoudí, ze tvuj zdravotní stav vyzaduje ošetřování jinou osobou, tak ti vypise papír, ale upřímně pochybuju, ze to, ze se necitis za volant pro nej bude duvod, kor když ma otec narok na 14 dnu otcovské dovolené. Takže bych to taky videla na tu otcovskou.

lencaa11
24. čer 2023

@kikhulka buď v porodnici nebo vás obvodak se zprávou z nemocnice to napíše a nebo tu otcovskou ta je na díl myslím 14 dní cca

squezy
24. čer 2023

@kikhulka blbost!!! At manžel zajde za tvym praktickym doktorem a řekne, že nejsi způsobila se starat sama o děti. Jsi po císaři, což je operace bricha jako každá jina, žádné easy peasy zákrok. Ja císařem porodila dvojcata a manžel byl par dni na osetrovacce a až za 2 tydny nastoupil na otcovskou, to byla ještě 7 dní. Vůbec bych se nestydela se na osetrovacku zeptat. Řídit po císaři je podle mě dost náročné.. A i nebezpečné.

zmrzlinka
24. čer 2023

Tvůj praktik.

drep
24. čer 2023

@squezy od kdy je praktik ošetřující lékař pro diagnózu stav po sekci? Když už, tak ošetřující lékař pro diagnózu, která vyžaduje očr, je praktický gynekolog…

hanka_12345
24. čer 2023

vzdyt je 14 dnu otcovska..a nepriijdes ani o penize takkhle

kakba
24. čer 2023

@hanka_12345 jak neprijde o penize? Pro nekoho 14 dni doma je to fatalni co se tyce mzdy kdyz doatane 70%.
Zavolej zitra rano praktikovi. Ten vypise ocr na tebe.

hanka_12345
24. čer 2023

@kakba tak na neschopecne prijdes o vic nez na dovci

kakba
24. čer 2023

@hanka_12345 priste to napis jinak. Z tve odpovedi by mohl byt nekdo zmateny, ze otcovska je 100% plat. Coz neni.

drep
24. čer 2023

@kakba znova, praktik NENÍ ošetřující lékář pro diagnózu, která vyžaduje očr. Je to gynekolog. Praktik s tím nemá vůbec co do činění a správně neschopenku vystavit nesmí. Že to občas někdo udělá je dané tím, že praktiky ustálé dohady s ostatními nebaví a je jim líto pacienta, ale nemá to tak být.

uzivatelkapetra
24. čer 2023

Mě to letos v lednu vypsal gynekolog a nepozastavoval se nad tím proč.
Ale pravda, že jsem měla dítě 40km daleko v nemocnici a ze začátku bych to asi fakt neodřídila.

j.a.n.i
24. čer 2023

@kakba Aha, takže místo 70% otcovské je výhodnější mít cca 54% OČR, to má fakt logiku...

lenkalubina
24. čer 2023

Mi psala pro manžela moje gyndarka

kakba
24. čer 2023

@j.a.n.i boha jeho, to byla odpoved na to, ze otcovska neni hrazena v plne vysi. Nebylo to mysleno, ze si ji ma manzel vzit. Nicmene stejne si neco musi vybrat. Takze bud ocr nebo otcovskou. Zalezi co je v jeho pripade platove lepsi. Treba muj muz by si nevzal ani jedno. Sef by se mu vysmal.😀😀😀

denny27
24. čer 2023

Tvůj obvodní lékař by ti měl vystavit papír na ošetřování pro partnera.... Řešili jsme nedávno, jen jsme tam blbě zapsali jméno a místo ošetřování na mě tam musel napsat jméno dcery. 😀😀😀
Ale pokud jsi po porodu, měl by mít normálně nárok na otcovskou dovolenou

pajusz
24. čer 2023

Vystaví porodnice. Úplně v pohi

j.a.n.i
24. čer 2023

@kakba Aha, takže tohle není, že si má vzít OČR? "Zavolej zitra rano praktikovi. Ten vypise ocr na tebe."
A jinak logicky musí být výhodnější otcovská, když je 70% než OČR, které je cca 54% a musí to platit pro všechny, takže těžko tvrdit, že se má rozhodnout, co bude v jeho případě platově lepší. Platově lepší bude akorát, pokud si vezme klasickou dovolenou, ale tu zas nemusí dostat a může mu pak chybět.

j.a.n.i
24. čer 2023

@denny27 A proč by to měl obvoďák dělat, on není jejím ošetřujícím lékařem v souvislosti s porodem.

kakba
24. čer 2023

@j.a.n.i mej krasnej vikend.

squezy
25. čer 2023

@drep manžel měl ocr od meho praktického lékaře.

daisymaminka
25. čer 2023

Proč nutíte paní, aby chlap čerpal otcovskou? Vždyť se na to ani neptá. Třeba neřeší peníze. Třeba chce prostě OČR a otcovskou čerpat až za měsíc.

Rozhodně bych požádala praktika a určitě po vysvětlení situace to napíše, nevidím v tom problém. 🍀

ireniq
25. čer 2023

@daisymaminka protože neni vyloženě nemocná, to by ji asi nepropouštěli, je prostě ještě oslabená po porodu, necítí se na běžné fungování (uvádí konkrétně řízení auta) a chce, aby jí tatínek v období po porodu pomáhal doma/s rozvozem dětí?

missym
25. čer 2023

Měla jsem dva císaře, po prvním dobrý, po druhém mě po třech dnech propustili, že za ně vše ok, není tu místo (všude covid, druhá porodnice posílala rodičky do té, kde jsem byla). Úplně ok jsem nebyla, doma druhé dítko. Pouštěli nás v pátek, ještě ten den jsem volala gynekologovi. V pondělí si tam manžel dojel pro očr (úplně v pohodě vystavil). Byl týden na očr, potom na otcovské. Hodně mi to pomohlo dát se dokupy, abych už potom fungovala sama. A peníze jsme neřešili, přednější bylo, abych se dala dohromady.

daisymaminka
25. čer 2023

@ireniq Ano, samozřejmě. To jsem četla. OČR se nevystavuje jen pro nemocné. Paní je po císaři, což je operace. Nevidím sebemenší problém v tom, že by tatínek čerpal OČR, ráno odvezl děti do školy a následně se věnoval ženě a miminku. To, že by to bylo jen na týden, ani nezmiňuji. Já v tom opravdu nevidím problém. A určitě v tom nebude vidět problém ani normální lékař.

drep
25. čer 2023

@squezy ano a to je špatně. Hrozí mu za to event. I docela vysoká pokuta, protože nikdo nesmí vystavovat očr/PN pro diagnózy, pro které není ošetřující lékař.