icon

Osoba pečující o dítě a DPP: Pravidla příjmů a pojištění

2. říj 2022

Dobrý den,

právě jsem si vytiskla Čestné prohlášení z pojišťovny, jelikož jsem se chtěla přihlásit od října na pojišťovně jako osoba pečující o dítě. Na úřadu práce mi paní řekla, že si budu moci vydělat na DPP do 10tis (nebo si můžu obecně vydělat do 10tis pokud mi nevznikne účast na zdr.pojištění), ale na dokumentu z pojišťovny je uvedeno, že prohlašuji, že nemám žádné příjmy ze zaměstnání nebo OSVČ.

Jak to tedy je?

Díky

zelenaesmolda
•
2. říj 2022

Tak DPP neni zamestnani ne?

merope
•
2. říj 2022

DPP je právě taková zpitvořená smlouva, pokud je to nad 10.000 (a ještě "lépe" pod minimální mzdu), tak se tam odvody platí divoce a občas i 2x. Pokud máš zaměstanecký poměr, sociální a zdravotní platí zaměstanvatel. Pokud jsi OSVČ, musíš si ho platit sama. DPP do 10.000 se ani nemusí uvádět do daňového přiznání (nechceš-li vracet peníze).

eviicka
•
2. říj 2022

Pamatuju si, že jsem také řešila, a bylo mi z vícero stran řečeno, že to řešit nemám 😀.

cilkat
•
2. říj 2022

Na DPP pracuji léta i při "péči" a nikdo to neřeší. Ale jsou to částky kolem 2 tis měsíčně.

kosi_cek
•
2. říj 2022

DPP nebo DPČ být může (OSVČ samozřejmě ne, i kdyby příjem nebyl žádný) při splnění podmínky celodenní péče o dítě (děti). Pokud se u dohod překročí ona limitní příjmová částka, tak se zdravotní pojištění odvede z dohody, takový příjem už by se musel na pojišťovnu hlásit, protože by už nebyla splněna ta podmínka "žádné příjmy", ale jelikož se dohody uzavírají právě proto, aby se to placení zdravotního a sociálního vypustilo, tak to asi nehrozí. Takže fakt neřešit..

autor
•
2. říj 2022

Díky moc, můžu jít s klidem spát 🙂

j.a.n.i
•
3. říj 2022

@kosi_cek Muze byt i OSVČ, pak z titulu pece o dite plati zdravotni pouze ze skutecneho vydelku. Problém ale nastane se sociálním.