Otec dítěte po IVF
Ahoj,
mám prosbu, pokud jste už nějaká holka řešila, zda to platí, jak si myslím.
Nejsme sezdaní, čekám dítě po IVF, příjmení bude mít dítě po mě (chlap říkal, že by nejraději obě, ale to nejde a že jinak klidně po mě). Myslela jsem, že když je dítě po IVF a otec podepsal veškeré papíry, tak bude i v RL automaticky a nemusíme na matriku. V jedné diskusi (nemůžu teď dohledat) se řešilo, že na matriku musíme už jen proto, aby otec dítěte byl v RL (lze zapsat dodatečně).
Nedalo mi to a zkusila jsem se dívat po zákonech a vypadá to, že podle starého zákona o rodině to tak bylo, ale nově se to řídí Občanským zákoníkem, který píše:
§ 778 Narodí-li se dítě, které je počato umělým oplodněním, ženě neprovdané, má se za to, že otcem dítěte je muž, který dal k umělému oplodnění souhlas.
§ 779 (1) Nedojde-li k určení otcovství podle § 776, 777 nebo 778, má se za to, že otcem je muž, jehož otcovství bylo určeno souhlasným prohlášením matky a tohoto muže. Takto lze určit otcovství i k dítěti ještě nenarozenému, je-li již počato.
(2) Prohlášení se činí osobně před soudem nebo před matričním úřadem. Nezletilý, který není plně svéprávný, činí prohlášení vždy před soudem.
Mě z toho plyne, že tím pádem žádné papíry ani souhlasné prohlášení otce řešit na matrice nemusíme a otec bude automaticky v RL dítěte podle § 778 stejně jako podle § 776, 777, který řeší manžele či rozvody. Což je i vcelku logické - prostě to, že je otcem dítěte je jednoznačně dané, ví se to a byl by jím nejspíše i kdyby bylo použito darované embryo či cokoli podobného.
Zajímá mě ale, zda s tím některá máte zkušenost a co si případně vzít do porodnice za dokumenty místo oddacího listu (protože ať čtu co čtu, tak všechny právní poradny s tímto paragrafem evidentně ještě nepočítají). Samozřejmě se poptám v poradně až přejdu do porodnice, ale vědět předem, si to nachystám (když už budu kramařit v dokladech kvůli RL). Jinak i kdyby byl problém, tak matrika kam spadá porodnice je od nás dokonce blíž a hezčí cestou než matrika, kam spadá partner, takže není problém dořešit po porodu v rámci procházky s kočárkem.
@merope Jenže ověření někým v CAR neznamená pro nikoho jiného nic, je to jejich vnitřní postup, jak zajistit, aby dodrželi předpisy, ale navenek to sílu nemá, resp úřad to nemá dle čeho ověřit, že ty papíry jsou pravý, když to není ověřený úředně/notářsky. Takže prohlášení otce a matky je pro ně víc, v tomhle případě by si k tomu měli nechat předložit i papíry z CAR, že ten, koho jsi přivedla, je skutečně ten otec dne zákonný domněnky, ale bez cesty na matriku to těžko zařídit, protože oni se nemají z čeho jinak na jisto dozvědět, s kým matka podstupovala umělý oplodnění.
@andrejkabarankova Na vzorcích to chápu, ale tam se opravdu ověřuje i kupa dalších podpisů a lejster.
@vineta Přesně tak - měli by si nechat předložit papíry z CAR, aby věděli, že to je onen otec. Začíná to vypadat, že to zvesela ignorují (jinak by se tu snad objevil někdo, kdo to už řešil - ten zákon platí už skoro 5 let).
Necetla jsem vsechny prispevky, ale koukam, ze to muze byt docela matouci. Jen jsem chtela pro porovnani napsat, jak to maji tady v UK. Na prvni navstevu kliniky musime donest pas a oni si nas na recepci vyfoti, takze pokazde pak vidi (i vsechny sestricky a doktori) v systemu, ze jsme to fakt my dva. Pri pouziti darcovskeho spermatu se podepise tuna papiru, ze muj manzel/partner bude legalne otec. To same plati pro zeny pri pouziti darovanych vajicek. Od roku 2005 ale zmenili zakon a darovani neni uplne anonymni. Ve veku 16 let ditete narozeneho po IVF za uziti darovanych gamet muze dite vyzadat identifikujici informace o darci (stejne, podle kterych rodice darce vybirali - barva oci, pleti, vlasu, vyska, vaha, zamestnani, konicky, vek). Ve veku 18 let muzou pozadat o dalsi informace - jmeno a prijmeni a posledni znama adresa. Podepisuji se i papiry, kdy manzel/partner souhlasi s tim, ze bude uveden jako otec i v pripade smrti nebo treba pri zbaveni svepravnosti. Jeste se podepisuji papiry, ktere zahrnuji extra tech par dni mezi oplozenim vajicek a samotnym transferem, kdy je to trochu ve vzduchoprazdnu, kdyby se nahodou par rozesel/muz zemrel, ale stale by doslo k transferu a IVF bylo uspesne.
@evawest Tak v ČR je to velmi podobné pouze s tím, že nás nefotí, ale pořád chtějí občanku. A dárcovství je pořád anonymní. To, na co se dítě může zeptat v 16 letech, to rodiče ví a tudíž to dítěti mohou říct. Bližší informace jsou dostupné pouze v případě nějakých medicínských problémů (genetické choroby atp.)
Jak se to pak řeší na matrice s rodným listem dítěte - protože samozřejmě veškeré papíry, co popisuješ, se v ČR podepisují taky.
@merope S tou matrikou presne nevim, protoze jsem to jeste nemusela resit, jen vim, ze v nemocnici musis pri prvnim scanu vyplnit masivni slozku formularu a vsude ji tahat s sebou (nemaji tady tehotenske prukazky) a tam si muzes napsat, co chces. A do mesice po narozeni ditete ho musis zajit zaregistrovat na urad (obdoba matriky). A celkove tady rodny list neni moc dulezity, muj manzel svuj ani nema a nikdy ho k nicemu nepotreboval. Vsechno zvladne pas nebo ridicak. Ale predpokladam, ze k ziskani pasu ho potreboval.
Tak jsem napsala na matriku, popsala situaci, zatelefonovala s paní na matrice, tak kdyby to někoho zajímalo:
Správný postup je, že se donese papír z CAR, z něhož je otec jasný a po porodu oba skočí (se svými RL, pokud nejsou manželé) na matriku sepsat dohodu o příjmení dítěte.
Jenom většinou nezkoumají více těhotenské průkazky (je tam kupa našich údajů a vyšetření), takže pokud holka neřekne, že to je těhotenství z IVF a přijde si předem pro papír na určení otcovství podle toho paragrafu 779, jednají, jako by to nebylo z IVF (pokud jim to asi do očí nějak úplně netrkne).
Pouze pokud žena otce do RL zapsat nenechá, tak s tím papírem z IVF může otec skočit na matriku a nechat se do RL dopsat (asi to není tak triviální jako že jenom přijde, ale prostě pomocí toho papíru to otcovství snadno prokáže) a je-li to z IVF tak se ani nedá popřít.
Tím pádem vím, že před porodem nemá smysl nic řešit a vše vyřešíme po porodu (a jen doufám, že nebudu rodit jinde na nějakém nedostupném místě 🙂 ).
@merope tak to pokud budete chtit dat jmeno po Tobe, tak ani nemusite na matriku, ne? A papiry z Car si vezmes s sebou do porodnice a predas matrikarce tam, ne?
@bledulka84 Prý budeme muset podepsat nějaký formulář o jméně dítěte a prý oba. Asi podobné jako v manželství - tam je taky formulář o jménu dítěte, co ho podepisují oba. Tady navíc potřebujeme i RL otce, tak možná to nemocniční matrikářka neřeší. Uvidím. Pokud budu rodit tam, kde rodit chci, tak je mi to skoro jedno (a pokud dřív, tak to bude tak akutní, že to stejně budeme řešit po porodu.
Zdravím, mala by chcela by som spýtať - vidím ze sa do toho význame v rámci tejto diskusie - ako to funguje keď sme dve ženy, ale máme kamaráta muža s ktorým chceme podstúpiť IVF. Nechceme však aby bol potom v RL nakoľko nechceme aby sa niečo zvrtlo a on si v 15tich rokoch dieťaťa niečo nevymyslel. Viete mi napisat aké má on nároky? Je nutné chodiť na matriku ak ho v RL nechcem uviesť? Samozrjeme zvažujeme aj možnosť ísť do Grécka, ale keďže sme z CZ veľmi by nám to pomohlo
@zuzana365k Možná se pletu, ale řekla bych, že pokud máte svého dárce, bude stejně jako u běžného páru jako otec vedený on...
@oveckaluky vdaka za odpoveď🙂 takže automaticky aj v RL? Lebo tu zas niekto spomínal, že ak nie je otec prítomný pri pôrode tak sa uvedie otec neuvedeny
@zuzana365k To vůbec nesouvisí s tím, jestli je nebo není u porodu - to by naše tři děti ze čtyř otce v RL neměly. 🙂
Ze zákona je otcem manžel, případně rozvedený manžel v určité době po rozvodu. Pokud jde o nesezdaný pár a žena není v zákonné lhůtě po rozvodu, pak je potřeba zajít na matriku a podepsat papíry o uznání otcovství, s tím se pojí i dohoda o příjmení dítěte po narození.
Pokud by žena otěhotněla s jiným mužem, než s manželem, a chtěla by, aby v rodném listě byl skutečný otec dítěte, musel by proběhnout napřed soud o popření otcovství manžela, a poté přiznání otcovství na matrice.
Pokud žena otěhotní ne s manželem ještě za manželství, ale stihne se rozvést před porodem, nebo otěhotní v zákonné lhůtě po rozvodu, má ještě možnost rychle se vdát za otce dítěte - a pak je ze zákona rovnou automaticky otcem on.
@oveckaluky Ahoh, ale nerozumiem prečo píšeme o manželoch. Moja otázka je iba ci po IVF musím priznať otcovstvo toho muža čo so mnou bol. Píšeš, že musíme ísť na matriku, ale musíme? Pokiaľ prihlásim,že chcem otca neznámeho budú z toho problémy? (Za predpokladu, že otec nechce byť v RL)
@oveckaluky A pokud je dítě počaté z IVF automaticky se bere za otce. Jen nemají provázané počítače, takže pokud si toho nikdo nikde nevšimne, tak se dá otec neuvést (ale je to porušení zákona).
Čili - @zuzana365k - kdyby chtěl, tak s papíry z IVF se tam může nechat dopsat. Ale pokud tam nebude řekneme třeba do 3 let věku dítěte, tak už by s ním asi soud zametl, proč se neozval dřív.
@merope Jako i když je třeba žena vdaná za jiného?
@oveckaluky To manželství je jediná výjimka: "Narodí-li se dítě, které je počato umělým oplodněním, ženě neprovdané, má se za to, že otcem dítěte je muž, který dal k umělému oplodnění souhlas; to platí i tehdy, narodí-li se dítě v době od zániku manželství nebo jeho prohlášení za neplatné do uplynutí třístého dne poté." (paragraf 778 OZ)
Ale teda u nás byla realita ta, že na matrice na nás koukali trošku divně, jako že jo, že to tak je, ale metodiku na to nemají a zdá se, že většina párů podepisuje určení otcovství (podle paragrafu 779) a nikdo to neřeší. A prý matrika nemá jak zjistit, že dítě bylo počato přes umělé oplodnění, protože do průkazky nekoukají (někdo to snad ani v průkazce nemá) a od CAR to vlastně nezjistí - a ty papíry ověřené z CAR a CARem pro ně nejsou dostatečný úřední podpis.
Takže zákony jsou jedna věc - a ta realita druhá.
Tzn. je dobré vědět, že když to tak udělají, nejspíše si toho nikdo nevšimne. Ale kdyby se o to otec dítěte aktivně staral, tak se tam dopsání domůže čistě proto, že to je určeno automaticky ze zákona a stačí jenom dokázat, že dal souhlas k umělému oplodnění. Kdyby to však udělal později než "skoro hned", tak se soud bude ptát, proč přichází až tak pozdě a proč to zatím neřešil - a je možné, že bude jednat v zájmu dítěte a kdo ví, zda by ho tam dopsali (minimálně by mu vyměřili zpětně alimenty na dítě i na ženu, takže je otázkou, zda by do toho šel - za pár stovek tisíc).
@merope Aha, to jsem nevěděla, děkuju. 🙂 U nás teda do průkazky koukala pokaždé, i když děti nejsou přes IVF.
@oveckaluky Mně říkala, že to moc nezkoumají - asi koukala jen na první stranu (kde teda my to o IVF měli, ale stejně to z toho neřešili a asi by nás nechali i vyplnit ten papír na uznání otcovství, kdybychom se rovnou "nenapráskali", že to je IVF).
@merope Ahoj, viem čo myslíš- pre nás by sme chceli nejakú istotu ze si na dieťa nebude nárokovať, ale tak je to ťažké. Prepáč že otravujem je to také komplikované. Pýtala som sa ale najmä lebo som na CAR stránke čítala aj toto
@zuzana365k Je to český CAR? Pak uvádí nepravdivé informace - resp. tedy - kde není žalobce, není soudce. Jak píšu - ze zákona je otcem ten, kdo podepíše papíry, ale nejsou propojené databáze natolik, aby to matrika zjistila.
@merope je to z SK stránky, ale majú tam hneď pod tým kliniku v Brnu.
@zuzana365k Ty se musis predevsim informovat, jak je to s pravni upravou na SK (predpokladam, ze zijes na SK). Tady jsi na ceskem konikovi a ceska pravni uprava se muze lisit.
@merope text je slovensky, takze tezko to bude cesky CAR.
@somalicats Ale píše: "Samozrjeme zvažujeme aj možnosť ísť do Grécka, ale keďže sme z CZ veľmi by nám to pomohlo" - proto se ptám.
@merope Žijeme v CZ ale pôvodne z SK

@vineta Jojo, v CAR ti kontrolují při IVF občanku na každém rohu, pořád ji musíš předkládat, všude razítko, že to ověřili - jako ve smyslu, že jdeš na recepci, občanka, k doktorovi, občanka... jediné, k čemu se nedává ta občanka je když dáváš k formuláři (s ověřenými podpisy) sperma do okýnka (ale ten formulář se před tím podepsal před sestrou, samozřejmě po předložení OP, a k němu teprve dostaneš nádobku, která má jména a RČ). I já ukazovala OP při veškerém podepisování jakéhokoli lejstra a to mě tam už všechny sestry znaly - stejně jsem musela tu OP vytáhnout.
To, že je dítě z umělého matrikářka zjistí velmi snadno a rychle - je to v těhotenské průkazce (která se na matrice přikládá).
@pincola Jediný způsob, jak by to šlo, by bylo, kdyby pár řekl, že sperma již přinese s sebou, že jim to v CAR moc nejde - že by kamarád dal sperma do nádobky se jménem a RČ toho partnera. Partner by pak ukázal občanku (on tam to sperma musí donést osobně, musí podepsat papíry, že to je jeho a podle OP si kontrolují, že to je opravdu on - dělali jsme 1x, ale skončili na tom, že převoz tomu opravdu nedělá dobře a raději holt odběr v CARu, ač to tam moc nejde ☹ ).
Předpokládám, že legislativně by to byl podvod, ale asi by to nikdo nezkoumal, kdyby se nikdo nezačal soudit. A dost lidí chce raději než anonymního dárce, mít dárcem někoho známého - u holek to vůbec nejde (ze zákona nelze - aspoň to nám tvrdili v CAR - to by šlo tak max u dvojčat, kde by se vyměnily ke stimulaci, nechaly zamrazit a potom ke KETu šla ta druhá a i tam hrozí, že by to prasklo), u chlapů to lze tímto podvodem.
Ale i tak by ve všech papírech bylo jednoznačně napsané, že sperma je partnera. Že ho vyměnili, k tomu by se asi nikdo ani nepřiznal (nevím, jaké by to mohlo mít právní důsledky).
Četla jsem cca 2 roky zpátky zákon ohledně IVF, protože mi přišlo, že už to je až šílená buzerace s těmi lejstry a papíry - a ono to je opravdu dle zákona.
Proto mi přijde absolutně paradoxní, že CARy to hlídají na každém rohu, aby jim tam někdo nevyrobil nějaký podvod se záměnou otce - a matrikám je to úplně šumafuk a že by zapsaly kohokoli jim přitáhnu bez ohledu na zápis v těhotenské průkazce.