Paragraf na dítě, když je matka v porodnici

malutkaa
7. lis 2017

Holky chci se zeptat ma otec narok na paragraf kdyz budu v porodnici a mala ma 4 roky a chodi do skolky?A jeste kdyz by si vzal paragraf tak dcerka musi byt doma nebo ji muze dat do skolky?moc dekuji

trdelnik234
7. lis 2017

@malutkaa
Ahoj a chodi do skolky na cely den?Lebo ak ano,preco potrebuje paragraf na zdrave dieta,co bude v skolke?

astyna
7. lis 2017

Nechápu, když chodí do školky? Manžel si bral dovolenou, když jsem byla v porodnici, ale to pečoval o našeho 18m syna.

zdenkaell
7. lis 2017

@astyna tak to je ale jeho chyba. Ma narok na ocr, tak proc ho nevyuzit.

@malutkaa myslim si, ze skolka na to nema vliv. Protoze pokud by byl na odpoledni nebo nocni, tak mu skolka moc nepomuze.

zdenkaell
7. lis 2017

@trdelnik234 ne vsichni delaji v jednosmennem provozu a pak celodenni skolka pozbyva smysl.

trdelnik234
7. lis 2017

@zdenkaell
No ale to ani autorka neuvadza,ze otec dietata pracuje na 3smenke,takze moze a nemusi.
Pokial na to ma otec v CR pravo,tak nech si to vybavi.Ale povodna otazka bola formulovana v style,ze otec bude doma a dieta v skolke.Keby bol na nocnej,tak sa asi takto neopyta,ze?
Alebo davaju dieta do internatnej skolky na noc?
Inak ak fakt nepracuje na 3smenke,tak by som sa dohodla so zamestnavatelom na uprave pracovnych hodin pocas tych 3 az 5 dni ak by islo naozaj iba o to,kto rano a popoludni odvezie malu do skolky.

verkaver
7. lis 2017

Nárok na ošetřování člena domácnosti platí i u zdravého dítěte mladšího 10 let,pokud osoba,která o něj jinak pečuje,sama onemocněla. Chápu to tak,že pokud je tedy maminka v porodnici/nemocnici,otec má na ošetřovné po dobu její nepřítomnosti doma nárok. Snad se nepletu. Ovšem nejlepší je zavolat na příslušný úřad (ošetřovné je dávka nemocenského pojištění) a zeptat se 🙂

malutkaa
autor
7. lis 2017

Dovolenou uz nema 😕a kazdy druhy toho vyuziva tak jsem se jen ptala.jde mi o to ze by ji dal do skolky do obeda a pak byl sni.mame domecek pred dokoncenim tak by mohl byt 4 hod.na domu a pracovat a pak by byli spolu.doufam se me neukamenujete ale je to jen dotaz.

zdenkaell
7. lis 2017

@malutkaa no vsak samozrejme. Ma narok na 9 dni, tak co by mel placat dovolenou, i kdyby ji mel...

malutkaa
autor
7. lis 2017

@zdenkaell dekuji za odpoved a muze ji teda dat do te skolky na tu chvili denne?nebo ji musi mit doma?

astyna
7. lis 2017

Mě příjde jen bláznivé jít s penězma dolů na paragraf, když může dítě odvést do školky a pracovat za 100% platu...

verkaver
7. lis 2017

@astyna Tak manžel třeba odchází z domu před půl šestou ráno a to školky prostě ještě nefungují... A možná je lepší zůstat s dcerkou doma,když je maminka pryč,aby se jí tak nestýskalo 🙂

astyna
7. lis 2017

@verkaver

Tak může chodit do porodnice za maminkou. Já tam byla 10 dní a manžel za mnou se synem chodili každý den. Kdyby chodil do školky, tak mamku taky nevidí.

Ten odchod do práce chápu, to by byl problém, ale zase by se dala najmout slečna, která by dítě do školky přivedla, nebo rodinný příslušník. Kamarádka měla na to právě chůvu.

zdenkaell
7. lis 2017

@astyna proc chuvu kdyz ma tatinka? Cista mzda je 74% hrube, ocr je 60%. Ti za tech par dni zas takovy rozdil neudela. Jednou na to ma narok, tak na co chuva? Nechapu.

astyna
7. lis 2017

@zdenkaell

Na co? Aby zavedla dite do skolky,v mem.okoli klasika. Holka vezme kilo a vsichni jsou spokojeny. Ja v tom vidim vic tu financni stranku,autorka spis to pohodli.

morningstar
7. lis 2017

Proboha to je tady keců! Damy, až budete mít děti nemocné, tak taky raději chůva, žádné OCR.

Můj muž taky půjde na paragraf až budu v porodnici protože odchází do práce v 5 a ne nesvěřím syna chůvě ani žádné slečně, babičky na hlídání nemáme. A syn je predskolak, tedy povinná dochazka, navíc chodí do školky rád. Nevidím důvod, proč by alespoň do oběda nemohl jit, pokud by to bylo možné.

A teď se do mě pustte, předpokládám na téma jak dojime stat (dva pracující lidé).

verkaver
8. lis 2017

@morningstar Ne ne,já s tebou souhlasím,nechápu,proč toho nevyužít,když ta možnost je. Taky bych děti nesvěřila nějaké chůvě a ještě ji za to platit. Máme čtyři děti a vždycky,když jsem byla v porodnici,manžel zůstal s dítětem/dětma doma. Někdy si vzal dovolenou,jednou právě paragraf. Na těch pár dní to zas tak moc finančně nevýhodné není a já jsem byla v klidu,že je doma všechno v pořádku. Né tam řešit ještě nějakou chůvu,cizí osobu v domě,upřímně,ani by mě to nenapadlo. Děcka chodili do školky nebo školy,odvedl je tam manžel a s nejmladším byl prostě doma,pohoda 🙂