Pečující osoba o dítě do sedmi let věku po RD. Jde to?

lenajsek
10. dub 2012

Dobrý večer, snad se najde někdo, kdo by mi mohl poradit... Samozřejmě si budu tyto informace ještě ověřovat a zjišťovat na zdravotní pojišťovně a sociálce, ale třeba by mi poradil i někdo tady...
Mám syna, kterému bude koncem listopadu 3 roky a zvažuji už teď, co po RD. Syn má problémy s mluvením, chodíme k logopedce a půjdeme ještě na vyyšetření k psycholožce, kde by nám měla být dána postupně nějaká diagnóza... zatím jsem se z tohoto důvodu rozhodla se školkou rok počkat a příští rok jej zapsat v místě bydliště do logopedické školky, kam berou až o čtyř let. Mezitím tedy logopedická péče doma a u logopeda a celková péče na celkový rozvoj v domácím prostředí...
Ale teď k mému dotazu. Jsem stále zaměstnaná, mám trvalý pracovní poměr, po ukončení RD bych měla teoreticky nastoupit do práce. (zaměstnavatel zatím o mých úvahách nic netuší, chci si nejdřívě vše zjistit). Chtěla jsem se zeptat, zda můžu zažádat na zdravotní pojištovně o péči o dítě do 7 let a zůstala bych s malým doma, aniž bych přišla i práci...
Nebo je tato varianta možná jen pro maminky, které nejsou zaměstnané?
Co je v takovém případě nutné vyřešit v práci? Asi si vyjednat neplacené volno (pokud bude zaměstnavatel tak vstřícný a podepíše mi ho), že... A co v tom případě s tím pojištěním, to bych hradila já jak kdyby za zaměstnavatele a mně by to zase hradil stát?
Dál je tam bohužel asi možnost, že mi zaměstnavatel nemusí po dobu neplaceného volna místo držet, čili bych taky posléze mohla dostat výpověď...?
Ještě otázka, snažíme se o druhé dítě, zatím tedy bez úspěchu. Do listopadu je relativně času dost, ale radši se chci připravit dopředu...
Pokud bych tedy do ukončení RD neotěhotněla a byla bych jako osoba pečující o dítě doma, jak by to bylo s těhotenstvím, je možné pak vyjednat neschopenku a být doma na neschopence (a pobírat peníze), nebo bych pořád nepobírala nic a jen by za mě stát platil zdravotní pojištění?
Omlouvám se, jestli se ptám zmateně, ale nikdy jsem nic podobného neřešila...
A ještě poslední dotaz, kdy je asi tak vhodné o mých plánech informovat zaměstnavatele a vše s ním probrat...? Spíš se asi zatím budu dopředu informovat, jak to vůbec v práci vypadá s mým místem, moje pozice nebyla nijak významná, rozhodně jsem v práci nahraditelná, doufám, že by s tímto neměl být problém...
Moc děkuji za odpovědi, budu ráda, pokud se najde někdo, kdo by mi poradil...
Lenka

sicinka
11. dub 2012

@lenajsek tak jen k tomu co jsem řešila. Tobě končí v listopadu rodičovský příspěvek i rodičovská dovolená což jsou dva pojmy co se rádi zaměňují. Tedy pokud bys nebyla těhotná a dohodla se zaměstnavatelem tak můžeš požádat o prodloužení rodičovské dovolené na 4 rok a pak bys tu administrativu nemusela řešit, zaměstanavatel tě dál povede jako maminku na RD (některé si volí na 4 rokxy dobrovolně). Rodičovský příspěvek máš ale vyčerpaný, takže tam nic, Pokud zaměstnavatel není ...., tak by ti měl vyhovět nic ho to nestojí. Pokud by tě zaměstnavatel chtěl vyhodit tak je to horší, ale vždycky se můžeš evidovat na úřadu práce a budeš mít nárok na podporu v nezaměstnanosti na pojišťovně budeš hlásit změnu stavu. Já byla na pojištovně (na UP ne měla jsem další práci) evidovaná 3 měsíce protože mi jeden pracovní poměr skončil a druhý ještě nezačal je to jednoduchý formulář, vyplníš že nemáš příjmy pečuješ o dítě do 7 let a nedáváš ho do školky. Pak už se o nic nestaráš. No a finančně by bylo nejvýhodnější otěhotnět, ale to se blbě dělá na počkání 🙂 Myslím že by jsi byla na rodičovské dovolené a dnem jejíjho ukončení nastoupila do práce resp. na neschopenku (po dohodě se zaměstnavatelem). no a pokud se ti další dítě narodí do 4 let od narození prvního a trvá pracovní poměr tak ti zůstává původní výše mateřské i volba rodičovské (ale to už teď lze legálně i přes tatínka). Doudám že ti jinak odpoví někdo fundovanější, třeba s tou nemocenskou nemám žádnou zkušenost, výši mateřské u druhého i evidenci na pojištovně mám pozjištované i když obojí už u mě není aktuální.

lenajsek
autor
11. dub 2012

@sicinka Moc děkuji! Já si myslela, že lze nově prodloužit rodičák na 4 roky, ale nedostávala bych příspěvek? To tedy nelze, pokud bych vše vyčerpala do toho listopadu? Musím zavolat na sociálku a zeptat se.
Doufám, že na pracák nepůjdu, ráda bych byla pořád zaměstnaná, ale to bych pak nemohla mít tu péči o dítě...
Taky mi z toho vychází nejlépe otěhotnět, malý se nám narodil po IVF, takže vím, na koho se obrátit a snad by se to do listopadu stihlo...
A super je, že pokud by mi stále trval pracovní poměr a druhé dítě se mi narodilo do 4 let od narození prvního, tak by mateřská byla stejná jako u toho prvního i volba rodičovské... to by bylo parádní.
Moc děkuji!

garfie
11. dub 2012

@lenajsek pokud já vím, tak teď si můžeš prodloužit RD na čtyři roky-už nebudeš dostávat příspěvek, ale stát za tebe bude platit sociální i zdravotní. Zůstáváš zaměstnaná-ale zaměstnavatel je povinný držet ti původní místo (teda jako zařazení) jen tři roky-ale asi záleží na osobní dohodě. Druhá varianta je, že trvale pečuješ o dítě do sedmi let, stačí vyplnit na zdravotní pojišťovně čestné prohlášení-ale pak vůči tobě zaměstnavatel nemá žádné povinnosti-ani pracovní úřad, jsi jakoby "v domácnosti". Ověř si to, teď ty nové změny nemám vůbec vychytané-určitě to půjde najít i na internetu (mě se třeba na sociálce stalo, že jsem úřednici musela vysvětlovat jaký je postup!!! Přijde mi, že na nějaké složitější případy vůbec nejsou připravené....:-/)

veronikaka
10. pro 2014

@jani Nechce se mi zakládat nová diskuze, a proto pokračuji podobnou otázkou. Švagrová je vdova, která má 2 děti - 5 let a 8 let. Je vedená na ÚP a chtěla by přejít na níže uvedené. Řeší se to pouze oznámením na zdr.pojišťovně, anebo i někde jinde? Co mne zaráží je to omezení pro mateřské školy na 4 hod denně. To je skutečně platné? Ověřuje se to? Děkuji za radu.

Osoby celodenně, osobně a řádně pečující alespoň o jedno dítě do 7 let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku

Podmínka se považuje za splněnou jen tehdy, pokud: jde o osobní, řádnou a celodenní péči, tj. dítě není svěřeno do péče jiné osobě, třeba i z rodiny, nebo dítě není umístěno v zařízení s týdenním či celoročním pobytem, nebo dítě předškolního věku není umístěno v jeslích (mateřské škole), popřípadě v obdobném zařízení na dobu, která převyšuje čtyři hodiny denně, nebo dítě plnící povinnou školní docházku není umístěno ve školním zařízení, či jiném obdobném zařízení po dobu přesahující návštěvu školy. Do této kategorie se může zařadit u jednoho dítěte vždy pouze jedna osoba, a to otec, matka, nebo osoba, která převzala dítě do trvalé péče nahrazující péči rodičů. Do této kategorie se nemůže zařadit osoba, která má příjmy ze zaměstnání nebo ze samostatné výdělečné činnosti.