Potvrzení o uplatnění slevy na dítě. Můžu si napsat jedno dítě na mě?

monikaah
15. led 2022

Zdravím, chtěla by jsem se zeptat, s mým bývalým přítelem máme dvě děti. Obě děti má napsané na sebe v práci. A teď k věci, zajímalo by mě, já jsem ještě dva roky na rodičovské dovolené, jestli až půjdu do práce, jestli si můžu napsat jedno dítě na mě, jestli to můj bývalý přítel v práci může nějak zrušit (nebo jak to říct). Protože je přeci nespravedlivé aby slevu na dani měl jen on, když spolu nejsme. Já se v těchto věcech moc neorientuju, tak budu ráda když mi to nešlo vysvětlí. Dekujiii😊

barmil
15. led 2022

@monikaah on by ji ani neměl uplatňovat, pokud s dítětem nežije ve společné domácnosti. Musí Ti pak dát potvrzení, že od určitého měsíce slevu neuplatnuje, tudíž si jí můžeš uplatnit Ty

monikaah
autor
15. led 2022

@barmil No ono je to složitější, on zatím s námi žije, protože jeho bývalá pritelkyne (jako já) je až moc shovívavá. Ale zanedlouho by se měl odstěhovat, budeme doufat že co nejdříve,. A děti by jsme měli ve střídavé péči, tudíž by nárok uplatňovat slevy na děti měl. Nebo ne?

j.a.n.i
15. led 2022

@monikaah Ano, pak by narok mel a meli byste se dohodnout, jak deti budete uplatnovat.

monikaah
autor
15. led 2022

@j.a.n.i Děkuji za odpověď

monikaah
autor
15. led 2022

@j.a.n.i Jen se ještě zeptám, kdyby dělal zle a nechtěl aby jsem uplatňovala slevu na dítě, může mít nějakou šanci s tím uspět?

j.a.n.i
15. led 2022

@monikaah A je jedno zda budete celoročně uplatnovat kazdy jedno dite, pak je potreba vyresit, kdo bude mit to druhe, na ktete je vyssi sleva, nebo kazdy pul roku obe.

j.a.n.i
15. led 2022

@monikaah No, pak se dostanete do patove situave a nebude ji uplatnovat nikdo. Neb je vzdy potreba potvrzeni zamestnavatele jednoho pro zamestnavazele toho druheho.

monikaah
autor
15. led 2022

@j.a.n.i Mockrát děkuji.

andelka
16. led 2022

My taky uplatňujeme každý jedno. Já druhé,protože mám nižší plat. Dohodli jsme se tak na začátku. Teď už si jen pravidelně vyměňujeme potvrzení.