Sleva na dani - dítě. Jak se to počítá při více dětech, když s některými nežije?

sorboni30
14. led 2023

Ví někdo, když má partner tři děti se kterými nežije, ale platí alimenty a teď máme spolu dítě, tzv. ma čtvrté dítě.. že si bude uplatňovat slevu na dani ze čtvrtého dítěte.. počítá se to tak? Nebo se to bere jakoby měl jen jedno?

A ještě jedna otázka. Pokud si někdo uplatní slevu na dani z hypotéky, může si pak uplatnit i slevu na dani dítěte jak je každý rok?
Zda stát může nechat uplatnit dve takto rozdílné slevy na dani?
Děkuju. Máme v tom zmatek

sedouana
14. led 2023

Já odpovím jen na tu druhou část, s první nemám zkušenosti a musela bych si to načíst. Hypotéka je odpočet tedy úroky z hypotéky, sleva na dítě je sleva, to jsou dvě odlišné položky a ano, mohou se uplatnit oboje najednou. Odpočet je v jiném paragrafu a na jiném řádku v přiznání, slevy na dítě je u slev na poplatníka, manželku atd.

sorboni30
autor
14. led 2023

@sedouana právě, že najednou to nejde.. ex partnerka má úvěr s přítelem (mají spolu dítě), on je tam jako zapsány ručitel úvěru. A ona mu řekla, aby ji poslal údaje z práce že si chce uplatnit slevu na dani.. Ale. My máme spolu malou a partner si chce uplatnit slevu na dani dítěte. Takže to nejde spojit, ale jakoby dvě rozdílné slevy na dani.
Zda když ji to dá papíry si pak může vůbec žádat o slevu na dani dítěte?
Stát přece nebude dávat dvě slevy na dani..když vidí jedno jméno.
Snad jsem to pochopitelně napsala.. dekuju

jjasmina
14. led 2023

@sorboni30 Já bych řekla, že slevu na dítě bude uplatnovat jen na to vaše společné dítě

sedouana
14. led 2023

@jjasmina tento konkrétní případ jsem neřešila ale také si to myslím

lencaa11
14. led 2023

@sorboni30 na vaše společné dítě může uplatnit úlevy na dani úplně normálně na své dvě první děti ne když nezijou ve společné domácnosti

sedouana
14. led 2023

@sorboni30 no takhle slevy na dítě si může uplatnit vždy jen jeden z partnerů, manželů, takže na první dvě si uplatní ex a na vše společně si uplatnit tvůj přítel.

somalicats
14. led 2023

@sorboni30 Tvuj partner si uplatni slevu na dani na vase spolecne dite a bude ho psat do radku jako dite c.1. Hypoteku si muze uplatnit kterykoli z dluzniku, a je jedno, jestli uplatnuje i slevu na dite.

sorboni30
autor
14. led 2023

@somalicats děkuju, to jsem chtěla vědět 😉

llluckaaa
14. led 2023

S tou hypotékou to mají jak? Je uvedeny jako spoludluznik nebo jako rucitel? Rucitel si zaplacené úroky z daňového základu odečíst nemůže.

sorboni30
autor
14. led 2023

@llluckaaa má tam jen jméno..její rodiče ručili jejich domem.. nevím proč tam psali jména obou když nebyli manželé. Úvěr splácí ona.

sorboni30
autor
14. led 2023

@llluckaaa on byl použit do úvěru jen proto aby ona mohla uver dostat.. protože na něj sama nedosáhla, byla bez práce. Dokládal své výpisy z práce atd. Kdyby teď neplatila, s ním už to nic nemá. To by řešili s ní a jejími rodiči když jsou ručitele

cikitkapb
14. led 2023

@sorboni30 Nechci ti kazit iluze, ale jednou si s ní vzal hypotéku a pokud ona jí nerefinancovala s tím, že si vzala celou hypotéku na sebe (což upřímně ani nevím, jestli je při refinancování možné), tak on stále bude jako spoludlužník a když ona nebude platit, půjde banka za ním, a pak až za jejími rodiči, jakožto ručiteli.

llluckaaa
14. led 2023

@sorboni30 To je nějak zamotané. Takze byl původně jako spoludluznik, aby dostali hypotéku, a pak změnili smlouvu s bankou a jeho jako dlužníka vyvazali? Tak to si úroky uplatní ex a pak ještě tu slevu na dani na společně děti, které má v péči ona.

lv
14. led 2023

Pokud je na oba žadatele, což on je, když dokladal příjmy, jdou dluhy za ním. Za ručiteli až následně.

llluckaaa
14. led 2023

@cikitkapb pokud měla dostatečně příjmy, mohla novou smlouvou s bankou refinancovat původní úvěr, který byl na oba. Děla se i převzetí dluhu, kdy jede porad puvodni smlouva i s nastaveným podmínkami a změní se jen dlužníci.

cikitkapb
14. led 2023

@llluckaaa To jsem nevěděla, díky. 👍 Ale o tom nikde sorboni nepíše, že by expartnerka udělala… 🤔

llluckaaa
14. led 2023

@cikitkapb To nepíše. Ale zas pise, ze on nic nedluzi, takže mi z toho vyplynulo, ze tu puvodni úvěrovou smlouvu změnili. Jen oni vi, jak to maji.

somalicats
14. led 2023

@cikitkapb Je to mozne. Brali jsme si kdysi s ex hypo na sebe oba, nebyli jsme svoji. Po rozchodu jsme si dum vyporadali tak, ze ja si prevedla celou hypo na sebe, ex byl vyvazan a ja platim od te doby hypo celou. Plus jsme dokladali financni vyporadani, jinak by ho z hypo ani z katastru nevymazali. Ale to taky znamenalo, ze jsem musela mit dostatecne vysoke prijmy.

somalicats
14. led 2023

@sorboni30 S tou hypo se pletes. Pokud je uveden ve smlouve jako spoludluznik, i kdyby jen kvuli prijmum, tak se ho ty splatky stale tykaji. To at si ohlida, pokud s tou hypo nechce mit nic spolecneho, tak ho banka musi z te hypotecni smlouvy vyvazat.

sorboni30
autor
14. led 2023

@somalicats tak to jsme nevěděli.. takže jí řekne, že chce vyvázat z hypo..

My jsme si totiž chtěli vzít spolu úvěr a řekli nám, že si ho vzít nemůže protože má právě s bývalou.. Tak snad to půjde. Příteli jsem ukázala co vše se tu psalo a řekl, že to bude řešit. Že nechce být v tom úvěru. Děkuju za informace všem 🙏

sorboni30
autor
14. led 2023

@llluckaaa nojo ale ona je samozivitelka, je sice stavební inženýr, něco dělá bokem i na černo..tak co když nebude mít dostatečný tzv prijem aby pro banku táhla dál úvěr? Jako myslím, aby vůbec slo přítele vyvázat z toho úvěru?

nita1984
14. led 2023

@sorboni30 pokud ona není dostatečně bonitni,tak ho z toho zkratka nevyvazou. Tohle jsou, bohužel, věci, které by měl člověk mít vyřešené předem

llluckaaa
14. led 2023

@sorboni30 Zkuste se nejdřív domluvit s ni, zda by souhlasila. Záleží, jsme má příjmy, kolik dluží, jak má nastavené splátky, třeba to půjde. Jako je to blby, ale když nebude splácet ona, muzou to chtít po příteli jako dalším dlužníkovi. A je logicky, ze banka uver započítává do celkové zadluženosti a vstupuje to do vyhodnocení bonity.

somalicats
14. led 2023

@sorboni30 to si musi poresit oni dva. Varianta je i ta, ze misto nej do toho vstoupi jeji rodice, pokud by ona sama nemela dostatecne prijmy. Ale to je taky s otaznikem, tam hraje roli vek rodicu a jejich dalsi zavazky. Jako neni to jednoducha situace a bude to rozhodne trvat dlouho, nam to s ex trvalo skoro rok, nez byl barak prepsan na me a hypo prevedena taky na me. Resili jsme pres pravnicku, ktera nam sepsala to financni vyrovnani a navrhy pro katastr.

sorboni30
autor
15. led 2023

@somalicats no je to složité..ale byl by rád kdyby k ní nebyl vázán takto. Děkuju

sorboni30
autor
15. led 2023

@somalicats já jsem se taky rozváděla a majetek jsme měli a musela jsem si vzít úvěr. Takže v tomto vím 😉 jen jsem nevěděla jak je to u lidí co nejsou vzíti

andelka
15. led 2023

@sorboni30 ohledně prvního dotazu..pokud nemají společnou nebo střídavou péči na ty první tři děti, pokud s nimi nesdílí domácnost,tak si na ně odečet uplatňovat nemůže. Takže vaše dítě bude jediné,na které to uplatnit může.