Příjmení dítěte, jméno až po narození. Jak to je?

31. led 2023

Chtela bych se zeptat, kdyz do porodu jako nesevzati nedojdeme na matriku, automaticky je prijmeni po matce? A jak je to s urcenim otcovství, pokud je to takto?
Druha otazka: muzeme dat jmeno az po narozeni, kdyz nemuzeme vybrat ze dvou? Dekuji.

hojda
31. led 2023

Můžeš dát jméno až po narození, prý zapíšou místo křestního jméno nepojmenovaný/nepojmenovaná, když se hned jméno nenahlásí, je tam nějaká lhůta na to.

hezz17
31. led 2023

Krestni staci po porodu.
Prijmeni po matce, pokud neni papir z matriky.

merope
31. led 2023

Je potřeba dořešit do měsíce po porodu, jinak by to museli poslat na soud. Ale jinak to být nemusí, nic z toho.

ivi88
31. led 2023

Na určení křestního jména máte 30 dnů, lze vyplnit až po porodu. (Poté určuje jméno soud)
Pokud nejste manželé a před porodem neurcite na matrice otcovství, bude mít dítě příjmení po matce a prázdnou kolonku otec.
Takže pokud chcete mít v RL vyplněného otce běžte před porodem na matriku a určete otcovství-> a tím příjmení dítěte (buď po matce nebo po otci, to je na vás). Jméno stačí určit až po porodu.

j.a.n.i
1. únor 2023

@ivi88 Ono i na tu matriku staci dojit po porodu, když na to prijde.

ivi88
1. únor 2023

@j.a.n.i Tak záleží na "rychlosti " matrikarky, u nás se RL tiskne a rozesila většinou druhy den,tudíž i když je tatínek, ale dokumenty z porodnice přijdou bez určení otcovství, tak mají děti RL bez tatínka a pak se to vše musí dodělávat zpětně.. proto všem doporučuji mít určení otcovství před porodem 🙂

j.a.n.i
1. únor 2023

@ivi88 No a co, tak prostě matrikářka udělá druhý, no... A ono tedy pokud nebudou mít určené jméno, tak myslím matrikářka zrovna moc spěchat nebude a pokud neodevzdá v porodnici všechny požadované dokumenty, tak ani matrikářka nic udělat nemůže.