Příjmení dítěte po otci nebo po matce, když nejsou svoji
Příjmení dítěte po otci nebo po matce, když nejsou vzítí? Jaký na to máte názor? 😉
@momchery takze jak tu vetsinou pisi, dej prijmeni po sobe... v pripade rozchodu s partnerem a zalozeni nove rodiny se Ti to bude hodit. ja mam dve dcery po jednom otci, dalsi dcera je po jinem. na svatbu to opet nevypada a muzu si sypat popel na hlavu, ze mame vsechny ctyri tri prijmeni a takto jsme mohly mit jedno- me. ja teda z meho prijmeni nadsena nejsem, proto jsem v nem taky nepokracovala. ale bylo by to vsechno jednodussi, vcetne toho, ze chlap by se pak o to radsi ozenil. dochazi mi to az casem... jeste pred pul rokem jsem nekde psala, ze jsem proste po otci chtela, z ucty k nemu. jaka blbost! on si mel z ucty a lasky vzit me. (s prvnim jsem se jeste nechtela a nepotrebovala vdavat, ted myslim druhy vztah). no a pak- vsechny jsme chtely ideal jedne rodiny... takze jsme si vsechny myslely, ze je to na cely zivot... dej po sobe...
@verusky je to tak...pokud chlap nemá koule na to, aby si ženskou vzal, proč dávat po něm...samozřejmě právo na dceru bych mu nikdy neodepřela - v RL zapsaný jako otec je.
Tak naše obě děti mají příjmení po tatínkovi. My jsme zasnoubení, ale svatba je v nedohlednu. Snad někdy bude.... Mě nijak nevadí, že se děti jmenují jinak a když jsme byli na matrice, rozhodně jsme neuvažovali tak, že se třeba rozejdeme. To se může stát i v manželství. Mě přišlo v pořádku, že mimčose bude jmenovat po tatínkovi. A v porodnici jsme byly na pokoji 3 a všechny jsme měli klučíky s příjmením po tátovi. Na podruhé jsme byly už jen dvě ze tří ☺.
No taky se přikláním ke svému příjmení ale strana od mého pritele jsou na vyvrat, že první a poslední jmenovce v rodině a bude mit jine příjmení.. Mé se taky libi více jeho příjmení ale az si nás jednou vezme vse se zmeni; -)
@momchery pokud to tak cítíte, že by se melo malé jmenovat zatím po vás, fakt to udělejte...pokud se tedy nechcete zavděčit přítelove rodině 🙂 změnit na jeho to jde vždy lehce. To víte, že se vás budou kolikrát ptát, proc jste dala po sobě a ne po nem...
Já se ted brát nechci s bříškem urcite ne a pritel chodil s ex 7 let a po roku manželství, kdy ji vystrojil pohádkovou svatbu mu plachla za jinym, ted se ještě ženit nechce - bylo to pro něj hodně spatne obdobi a navíc už má obavy, že po svatbě to bude mit rychlý pád jako s ex a v tomto ho chápu a nezlobím se na něj.. Dřív nechtěl o svatbě ani slyšet a ted už sám od sebe řekne, tak se ozenim ještě podruhé časem.. A toho si vazim ale nechci se jedina v domě jmenovat jinak a změnu příjmení na matrice zadat nebudu, to je blbost. .
Ahoj, já jsem za to, aby se dítě jmenovalo - pokud nejsou manželé - jako matka... Přeci jenom, pokud se pár rozejde, tak dítě zůstává v 98% s matkou... Samozřejmě, že oddací list nezajistí, že se s mužem nerozejdeš, ale je to už jiné... myslím si totiž, že pokud uděláš krok se svatbou, tak dáváš najevo všem, že s tímhle člověkem chceš trávit čas dokonce svého života (asi jsem staromódní) a pak se člověk rozmyslí více, než udělá nějakou kravinu - i když zase ne druhou stranu tě to taky nezastaví, že? Já sama jsem byla rozhodnutá, že pokud bych otěhotněla jako svobodná a do narození dítěte bychom se nevzali, tak se bude jmenovat po mě... Ale to jsem řešit nemusela, protože první dítě přišlo přišlo přesně 9 měsíců po svatbě 😀
@momchery
urcite dej prijmeni po sobe a priteli rekni, ze se tesis, az se nekdy vezmete, ze budete mit rodina jedno prijmeni vsichni. ale ze prozatim to pro Tebe schudne neni a duvod rodine uved, ze jsi tam jedina jinym prijmenim a takto budete proti te presile dva (rict s usmevem a priprav se, ze samozrejme pro ne cizi nejsi).
¨já osobně se kloním k tomu, aby mělo jméno po matce. Když jsem zjistila, že jsem těhotná, ještě jsme nebyli s manželem svoji. Můj názor na to, že pokud si mě nevezme, tak bude mít malé příjmení po mě znal už dávno. Takže jsme se brali, když jsem byla ve 4 měsíci. Nikomu to nepřišlo divný. Tchán sice byl taky proti, kdybych dala malé svoje jméno, ale to je jeho problém. Veškerý záležitosti s dítětem vyřizuje matka, tak nevím proč by se mělo dítě jmenovat po něm.. Pokud nemají všichni stejné jméno. A ještě další zkušenost. Moje mamka otěhotněla, když mě bylo 14 a dítě čekala s jiným, naši byli rozvedení. Otec brášky se k němu příliš nehlásil, tak mamka řešila taky jaké bude mít příjmení. Ona měla stále po mém otci. Tomu by ani nevadilo, kdyby mu dala to samé, i když to nebylo jeho dítě. Nakonec se po domluvě se mnou a mou sestrou rozhodla vzít si zpět své dívčí jméno a brácha se jmenuje po mamce za svobodna. my se ségrou jsme zůstaly jménem po našem otci. Už nám bylo dost na to, aby nám nevadilo, že se mamka jmenuje jinak.. Takže za mě určitě jméno po mamince 🙂

@momchery kamarádka to tak měla taky, jejich syn se první rok jmenoval po ní a po svatbě se oba přejmenovali po otci