Změna příjmení dítěte. Jak na to?
Ve zkratce - ditete otec byl od jeho měsíce ve výkonu trestu, z výkonu ho pustili na PP po dvou letech a třech měsíců - dítěti bylo v té době dva roky a čtyři měsíce. Pres 80% jeho života tu nebyl, v tom nejdůležitějším case. Mezitím jsme se s otcem rozešli, co byl ve výkonu. Dite si bere, zhruba jednou do týdne na jedno odpoledne, občas ji vyzvedne ze školky. K otci necítím zášť, vycházím mu s dítětem vstříc, občas mu ho sama nabídnu, protože se k iniciaci setkání s ditetem nemá. Alimenty platí. To jak se chová ke mě, je věc druha - dite o tomto neví, tatínka před ní nehaním, ani nezatracuji, naopak se ptám, co s tatínkem dělali, mluvím o něm, atd. Dite s nim má vztah, jako se strejdou. No zkrátka žádný šlágr. Je na mě hodně upnuté, uz od narození.
Ovsem v cem jsem pochybila, ze dite nese jeho příjmení. Otec je zapsán v RL. A já bych chtela, aby dite neslo mé příjmení. Otec ma velke dluhy, exekuce, v životě je nesplatí - kvůli tomu byl ve VT, citová vazba k dítěti je velice potrhaná. Nechci, aby dítě nosilo jeho jméno. Otec se změnou příjmení nesouhlasí.
Schůzku s právníkem mám zitra, abychom probrali možnosti. Nechci!!! mu dítě vzít, ani ho “vyšachovat” ze hry - jen bych byla ráda, aby dítě neslo mé příjmení. Styk zůstane stále stejný - dle jeho možnosti, nemáme soudně dané dny, kdy, jak, co. Mame mimosoudní dohodu.
Mate nějaká obdobnou zkušenost, ze otec sice plati, nejak funguje (jak na houpačce) a povolil vám soud změnu příjmení? Je mi jasné, ze to k soudu dojde. Dítě žije se mnou, u otce nikdy nespalo (nemá pro něj vyhovující podmínky k pobytu).
Jak celý soud probíhal a případná návštěva z OSPODu? Bylo vám vyhověno? Děkuji.💐
Když s tím bude otec souhlasit, tak změna příjmení nebude problém.
Je v RL, podílí se na výživě, styk udržuje. Za takových okolností ti ani soud jeho souhlas nenahradí. Není důvod.
Zkušenost z širší rodiny - pokud je otec v RL, udržuje kontakt, platí a se změnou nesouhlasí, tak je to celkem bezpředmětné se o změnu pokoušet.
U těch příbuzných se nakonec po dlouhém boji dohodli.
Když s tím bude otec souhlasit, tak změna příjmení nebude problém.
@anonym_0fdcd3 Jenže on nesouhlasí a o to tu jde.

Obavám se, ze pokud plati a dítě si občas bere, tak pokud nesouhlasi, neuspěješ