icon

Příjmení po matce, musíme jít na matriku?

janaber22
10. kvě 2015

Ahoj chtěla bych poradit, jestli má někdo zkušenost. Chtěla bych, aby se malý jmenoval po me, ale zároveň měl tátu v rodným listě. Musíme jít na matriku? Co čtu tak diskuze, je to půl na půl. A co by se dělo, kdyby se postavil na hlavu a ze mi to nepodepíše, když se malý nebude jmenovat po něm? To už taky zkoušel. Prosím poradi někdo? Děkuji

Strana
z2
lucisa
11. kvě 2015

@blahova_andrea pokud máš obě děti se stejným partnerem a starší bylo pojmenováno po tobě, tak myslím, že není možné, aby druhé mělo příjmení po partnerovi. Aspoň mám pocit, že jsme někde četla nebo slyšela diskusi na toto téma.

blahova_andrea
11. kvě 2015

@lucisa fakt? 😨

lucisa
11. kvě 2015

@blahova_andrea no ono se o tom hodně diskutovalo v souvislosti s tou kauzou kuřimských týraných chlapečků, kdy měl jeden příjmení po otci a druhý po matce, tak vím, že se tehdy spousta odborníků z praxe (sociální pracovníci, právníci atd.) divila, jak je možné, že k tomuto došlo, že tam muselo být nějaké selhání v rodině už dřív - jakože nepravidelné návštěvy lékařů, časté stěhování, prostě následně zmatek i úřední, kdy mohlo dojít k tomu, že se každý jmenuje jinak.
Každopádně to přesně fakt už nevím, přece jen je to dost let, jen mě to tehdy taky zaujalo, proč má každý jiné příjmení.

j.a.n.i
11. kvě 2015

@lucisa Dříve to nešlo, ale aktuálně to již několik let možné je, teoreticky jsme mohli mít jedno dítko po partnerovi a druhé po mě, ale to mi přišlo sakra divný 😀

blahova_andrea
11. kvě 2015

@lucisa aha, tak to jsem nezkoumala. úřednice jen zkoumala, že když mají obě děti stejného otce a stejné příjemní, tak aby neměli i stejné křestní jméno 😅

j.a.n.i
11. kvě 2015

@blahova_andrea Jojo, přesně tak, to se zkoumá.

lucisa
11. kvě 2015

@blahova_andrea a @j.a.n.i ano, křestní jméno je jasné, ale s příjmením jsou tedy už změny, tak to potom jo. Já psala, že už to proběhlo dřív a přesně nevím....

Jak si rodiče postaví hlavu, tak taky může být v rodině pěkný guláš 😀 😀 😀

Strana
z2