Příjmení po matce, musíme jít na matriku?
Ahoj chtěla bych poradit, jestli má někdo zkušenost. Chtěla bych, aby se malý jmenoval po me, ale zároveň měl tátu v rodným listě. Musíme jít na matriku? Co čtu tak diskuze, je to půl na půl. A co by se dělo, kdyby se postavil na hlavu a ze mi to nepodepíše, když se malý nebude jmenovat po něm? To už taky zkoušel. Prosím poradi někdo? Děkuji
@lucisa fakt? 😨
@blahova_andrea no ono se o tom hodně diskutovalo v souvislosti s tou kauzou kuřimských týraných chlapečků, kdy měl jeden příjmení po otci a druhý po matce, tak vím, že se tehdy spousta odborníků z praxe (sociální pracovníci, právníci atd.) divila, jak je možné, že k tomuto došlo, že tam muselo být nějaké selhání v rodině už dřív - jakože nepravidelné návštěvy lékařů, časté stěhování, prostě následně zmatek i úřední, kdy mohlo dojít k tomu, že se každý jmenuje jinak.
Každopádně to přesně fakt už nevím, přece jen je to dost let, jen mě to tehdy taky zaujalo, proč má každý jiné příjmení.
@lucisa aha, tak to jsem nezkoumala. úřednice jen zkoumala, že když mají obě děti stejného otce a stejné příjemní, tak aby neměli i stejné křestní jméno 😅
@blahova_andrea Jojo, přesně tak, to se zkoumá.
@blahova_andrea a @j.a.n.i ano, křestní jméno je jasné, ale s příjmením jsou tedy už změny, tak to potom jo. Já psala, že už to proběhlo dřív a přesně nevím....
Jak si rodiče postaví hlavu, tak taky může být v rodině pěkný guláš 😀 😀 😀

@blahova_andrea pokud máš obě děti se stejným partnerem a starší bylo pojmenováno po tobě, tak myslím, že není možné, aby druhé mělo příjmení po partnerovi. Aspoň mám pocit, že jsme někde četla nebo slyšela diskusi na toto téma.