icon

Prohlášení o neuplatnění odpočtu daně za dítě, když jsem na RD. Máte zkušenost?

amandulka
8. bře 2020

Nemáte prosím někdo zkušenosti? Nedaří se mi o tom nic najít.
Musí přítel dokládat mé čp o tom, že neuplatňuji odpočet daně na dítě, když jsem na RD a nemám tedy příjem? Musím to vůbec předkládat, když nejsem manželka? Je třeba k tomu dát i prohlášení o společně hospodařící domácnosti s přítelem?
Děkuji moc za zkušenosti.

prezdivka
•
8. bře 2020

@amandulka odpovídám jenom laicky. Určitě se najde i odborník 🙂 Já dodávala vždy. Teď naposledy, když místo mě začal odpočet uplatňovat partner (jdu na MD). Jen jsem čestně prohlásila, že od toho a toho data na konkrétní dítě neuplatňuju slevu na dani. Nic víc. Účetní to stačilo.

krista25
•
8. bře 2020

@prezdivka přesně tak, take jsem dávala jen čestné prohlášení. 😊 Dá se formulář stáhnout na internetu. 😊

amandulka
autor
•
8. bře 2020

Děkuju. Já ten formulář mám (jestli je teda správný 🤐 ), ale je tu "soukromý podnikatel, nezaměstnaný-á, v domácnosti (nehodící se škrtněntě)". Měla jsem za to, že v domácnosti je taková ta péče o dítě od 4 let dále. Nějak mi tu ta možnost rodičovská dovolená chybí.
Tak sem si právě řikala, jestli tedy vůbec to mam vyplňovat.

prezdivka
•
8. bře 2020

@amandulka já to psala bez formuláře. Neuváděla jsem důvod. Prostě neuplatňuju a hotovo.

lenoulinkaa
•
8. bře 2020

Pokud jsi na rodičovské dovolené, tj. ze máš zaměstnavatele - doklada se potvrzením z práce, že tam neuplatnujes. Pokud jsi nezamestnana nebo osvc doklada se čestným prohlášením.

orisek56
•
8. bře 2020

Ahoj, vystavuji kazdy rok manzelovi, je osvc. Dokladam Cestne prohlaseni, kde mam klasicky napsanou vetu ze neuplatnuji za vyzivovane dite a ze jsem v domacnosti s tim, ktery uplatnuje, tedy s manzelem/partnerem. Nejsou tam k zaskrtnuti moznosti. Formular s moznostmi je pro uplatneni slevy na manzelku.

miba10
•
8. bře 2020

@amandulka ano, musí se napsat čestné prohlášení. Píšu ho každý rok. Nemám žádný formulář. Pouze napíšu že neuplatnuji daňovou úlevu na děti a podepíšu.

martt
•
8. bře 2020

@amandulka Jak píši holky psala jsem manželovi každý rok, že neuplatnuji odpočet na ditě. I když jsem byla na RP a neměla jsem zaměstnavatele, tak to po mne v manželovi práci stejně chtěli. A pokud má dítě napsané na sebe na odpočet daně, tak myslím, že mu to musíš napsat.