Rodičák v ČR pre Slovenku, čo mám spraviť?
Ahojte, prosím o radu, už sme fakt zúfalí! ☹
Situácia: JA - Slovenka, trvalý pobyt na SR, prechodný tu zatiaľ nemám, som na úrade práce na SR (nebola som ešte zamestnaná), plánujem žiť s priateľom v Brne.
PRIATEĽ - Čech, zamestnaný na polovičný úvazek (má hradené sociálne a zdravotné poistenie), trvalý pobyt v Brne.
Na SVK mi povedali že nemám na rodičák zo Slovenska nárok keďže priateľ je zamestnaný a ja nie, a nežijeme na Slovensku. Rodiť budem asi na Slovensku (?), keďže tu nemám zdravotné poistenie. Bude mi stačiť vybaviť si do porodu v ČR prechodný pobyt, prípadne mám sa sem potom prehlásiť na úrad práce? Aby som dostávala rodičák z ČR? Alebo si začať platiť poistné, šlo by to ešte? Alebo ho dajú aj keď si o to zažiada priateľ? Nevadí že tu malý nebude mať trvalý pobyt? (Nemáme ho kam nahlásiť, bývame v podnájme). PROSÍM O RADU, čo mám spraviť? ☹ Díky moc!
jj SK kdysi dávalo aj mimo stát ale po novom už nie.
Nam rekli, ze pnp, na SK prodlouzeny rodicak do 6 let by mi dali, ale museli by jsme se synem zit na SK, a jelikoz zijeme v CR, nedali a CR taky ne, pac jsme tu zas nebyli pojisteni diky tomu, ze ex je slovak 😝
Jinak po dobu manzelstvi jsem mela zlutou karticku VOZP, ktera opravnovala narok na plne pojisteni v CR, oni pak poslali fakturu te slovenske a ta to proplatila a mela jsem i karticky sk pojistovny, ktery mi teda byly na dve veci. Pokazdy u Dr vysvetlovani, proc kdyz jsme cesi nemame ceske pojisteni, no des 😅
@tesska41 Nevím jak je to u nesezdaných, ale když by jste byli manželé tak (pokud nemáš zaměstnavatele tak nastupuješ rovnou na rodičák a mateřskou nemáš?) dnem porodu by ses měla stát závislou na manželovi a pojištění i rodičovský příspěvěk čerpáš ze státu ve kterém tvůj manžel platí sociální a zdravotní pojištění. Tak to platí v rámci evropské unie.
Jinak na rodinu (server) chodila pani, jeji manzel byl Cech, ale pracoval v Rakousku a odvadel do rskouske pojistovny, cili mela to same, co ja, ac zila s ditetem v CR, nebyli tu pojisteni - osoba, ktera nevydelava a je manzelkou zivitele zijiciho v jinem state automaticky spada pod jeho pojistovnu, a shodou okolnosti bohuzel tezce postizene dite a nedostala ani KC a myslim, ze prave psala, ze nemela ani ten rodicak, ale je to taky uz x let dozadu.
ja bych hlavne doporucila si obvolat minimalne dva, ale klidne i vice uradu prace a zeptat se, protoze moje vlastni zkusenost z jednani s urady mi veli byt velmi opatrna a neverit prvnimu, co mi kdo rekne, protoze oni sami casto uplne houby vedi!
@nonnni Presne, jak jsem psala, nam rekli na sesti ruznych mistech neco jineho. A nejvetsi gol byl, kdyz jsem na pojistovnu teda poslala papiry, ze jsem rozvedena a zamestnana a cekala jsem dva mesice na karticky, furt nic. tak jsem psala pani, kde to vazne a ona na me, ze to jsem jako mela rict, ze chci pojistit a ptala se me na jmena a rodna cisla!!! Takze jako no comment nekdy 😝
@sisstin mě paní na sociálce poradili že stačí si za 1000kč udělat živnosťák a napsat si to na vedlejší činnost a mohla sem se vrátit i s dětma zpět k české zdravotní pojišťovně. Dětská i moje dr. mě totiž po roku upozornili, že to papírování ohledně proplácení výkonů a očkování ze slovenské pojišťovny už dělat nechtějí a že si mám hledat jiné doktory... Bežně čekali několik měsíců než jim došly peníze. Když jsem otěhotněla tak to už bylo neúnosné chodit po vyšetřeních se žlutou kartičkou pojištěnce 😝 .
Tak sem každý rok vyplnila na ČSSZ, finančáku a zdravotní pojišťovně že žádné příjmy ani výdaje nemám a mám klid, děti i já jsme pojištění tady a manžel byl na Slovensku.
@rubika Takze na SK za me ex platil pojisteni a ja tady pobirala v podstate socialni davku, pomernou cast prispevku na peci postizeneho ditete, mazec a to nemluvim o tom, ze vloni najednou po ex chteli, kolik jako pobiram, ze pro sk socialni pojistovnu to prijem je 😝 Tady mi vytiskli celej ten prispevek na peci, kterej ja jsem ale celej nepobirala, takze ex za me mel jeste doplacet dane!!! Coz jsme jim teda pak dokazali vypisem z meho uctu, kolik teda realne mam, no jako k posrani proste 😅
Nám ještě vloni přišli ze Slovenské sociálky domu papíry, které si máme vyplnit kvůli nároku na přídavky na děti, takže platit chtěli a mohli. Ale mě se nechtělo obíhat naše úřady kvůli všem potvrzením a pár eurům měsíčně. Teď už manžel dělá od zaří zase v čr a je klid 😎
Ja jsem se hlavne vubec nemela vdavat, dokud jsme nebyli manzele, tak nikdo nic neresil 😅 ja tohle zjistila asi tyden pred svatbou, takze uz jsme ro kvuli tomu nerusili, no meli jsme 😅 Ale to je vec druha zas
Osobně už nechci mít žádné opletačky se sociálkama a cizím státem už vůbec ne... Manžel když skončil s prací v sr nahlásil to pojišťovnám a čekal kdy mu dojde normální česká zdravotní kartička. Těm dvěma pojišťovnám trvalo 3 měsíce než si vzájemně vyměnili 2 formurmuláře, masakr!

@sisstin to take vsak neplati plosne.