icon

Rodičák v ČR pre Slovenku, čo mám spraviť?

tesska41
5. dub 2015

Ahojte, prosím o radu, už sme fakt zúfalí! ☹
Situácia: JA - Slovenka, trvalý pobyt na SR, prechodný tu zatiaľ nemám, som na úrade práce na SR (nebola som ešte zamestnaná), plánujem žiť s priateľom v Brne.
PRIATEĽ - Čech, zamestnaný na polovičný úvazek (má hradené sociálne a zdravotné poistenie), trvalý pobyt v Brne.
Na SVK mi povedali že nemám na rodičák zo Slovenska nárok keďže priateľ je zamestnaný a ja nie, a nežijeme na Slovensku. Rodiť budem asi na Slovensku (?), keďže tu nemám zdravotné poistenie. Bude mi stačiť vybaviť si do porodu v ČR prechodný pobyt, prípadne mám sa sem potom prehlásiť na úrad práce? Aby som dostávala rodičák z ČR? Alebo si začať platiť poistné, šlo by to ešte? Alebo ho dajú aj keď si o to zažiada priateľ? Nevadí že tu malý nebude mať trvalý pobyt? (Nemáme ho kam nahlásiť, bývame v podnájme). PROSÍM O RADU, čo mám spraviť? ☹ Díky moc!

Strana
z4
nonnni
7. dub 2015

@sisstin to take vsak neplati plosne.

tesska41
autor
7. dub 2015

@sisstin lebo ste si nezažiadali o slovenský rodný list ale to je vaše chyba.

sisstin
7. dub 2015

@tesska41 Aha, tak zas novela 😉 No kazdopadne ti tohle nezavidim a preju ti, at si to vybavis dle predstav, pro me ty dva a pul roku byly fakt nocni mura 😉

nonnni
7. dub 2015

@sisstin tvuj syn ma automaticky oboje obcanstvi, pokud se narodil v CR a jeden z rodicu nebyl cech...akorat to mozna nema vybehane a na papire (v zemi otce), ale narok na nej ma, jde jen o to podstoupit to papirovani.

sisstin
7. dub 2015

@tesska41 Tak nam by sk obcanstvi k nicemu ani nebylo, syn v zivote na SK ani nebyl 😉

nonnni
7. dub 2015

@tesska41 jj, moje prvni dcera se narodila v roce 2005, mimo CR a take mela automaticky dvoji obcanstvi...

sisstin
7. dub 2015

@nonnni Je to mozny 🙂 Neresim to, syn s otcem nema nic spolecnyho, ani se nevidaji, jen plati alimenty, takze nas to nikdy nenapadlo resit, ale dobry, ze to vim 😉 Ted nastesti podobny peripetie nehrozi a jsem za to rada

nonnni
7. dub 2015

@sisstin tak to je jasne, ale pravo na to ma, kdyby si to jednou treba rozmyslel🙂))))

sisstin
7. dub 2015

@nonnni No to dost pochybuju 😅 , ale dobry vedet 😉

rubika
7. dub 2015

@sisstin musím oponovat. My jsme s manželem češi, máme tu trvalý pobyt a rodičák i přídavky na děti dostávali ze slovenské sociálky. Bez problémů.

sisstin
7. dub 2015

@rubika Neoponuju, nam bylo receno tohle, PNP se mi vybavit nepovedlo, ale je pravda, ze tam to zavisi na zdravotnim pojisteni 😉

sisstin
7. dub 2015

@rubika Ex rekli, ze SK nic mimo stat neda, coz ted rekli i zakladatelce 😉

tesska41
autor
7. dub 2015

jj SK kdysi dávalo aj mimo stát ale po novom už nie.

sisstin
7. dub 2015

Nam rekli, ze pnp, na SK prodlouzeny rodicak do 6 let by mi dali, ale museli by jsme se synem zit na SK, a jelikoz zijeme v CR, nedali a CR taky ne, pac jsme tu zas nebyli pojisteni diky tomu, ze ex je slovak 😝

sisstin
7. dub 2015

Jinak po dobu manzelstvi jsem mela zlutou karticku VOZP, ktera opravnovala narok na plne pojisteni v CR, oni pak poslali fakturu te slovenske a ta to proplatila a mela jsem i karticky sk pojistovny, ktery mi teda byly na dve veci. Pokazdy u Dr vysvetlovani, proc kdyz jsme cesi nemame ceske pojisteni, no des 😅

rubika
7. dub 2015

@tesska41 Nevím jak je to u nesezdaných, ale když by jste byli manželé tak (pokud nemáš zaměstnavatele tak nastupuješ rovnou na rodičák a mateřskou nemáš?) dnem porodu by ses měla stát závislou na manželovi a pojištění i rodičovský příspěvěk čerpáš ze státu ve kterém tvůj manžel platí sociální a zdravotní pojištění. Tak to platí v rámci evropské unie.

sisstin
7. dub 2015

Jinak na rodinu (server) chodila pani, jeji manzel byl Cech, ale pracoval v Rakousku a odvadel do rskouske pojistovny, cili mela to same, co ja, ac zila s ditetem v CR, nebyli tu pojisteni - osoba, ktera nevydelava a je manzelkou zivitele zijiciho v jinem state automaticky spada pod jeho pojistovnu, a shodou okolnosti bohuzel tezce postizene dite a nedostala ani KC a myslim, ze prave psala, ze nemela ani ten rodicak, ale je to taky uz x let dozadu.

sisstin
7. dub 2015

@rubika To tak je, ale prave SK to mimo nedava jsko jediny v Eu a maj za to ty pokuty 😉

sisstin
7. dub 2015

@rubika Jo, ale tady je to vlastne obracene 😅

nonnni
7. dub 2015

ja bych hlavne doporucila si obvolat minimalne dva, ale klidne i vice uradu prace a zeptat se, protoze moje vlastni zkusenost z jednani s urady mi veli byt velmi opatrna a neverit prvnimu, co mi kdo rekne, protoze oni sami casto uplne houby vedi!

sisstin
7. dub 2015

@nonnni Presne, jak jsem psala, nam rekli na sesti ruznych mistech neco jineho. A nejvetsi gol byl, kdyz jsem na pojistovnu teda poslala papiry, ze jsem rozvedena a zamestnana a cekala jsem dva mesice na karticky, furt nic. tak jsem psala pani, kde to vazne a ona na me, ze to jsem jako mela rict, ze chci pojistit a ptala se me na jmena a rodna cisla!!! Takze jako no comment nekdy 😝

rubika
7. dub 2015

@sisstin mě paní na sociálce poradili že stačí si za 1000kč udělat živnosťák a napsat si to na vedlejší činnost a mohla sem se vrátit i s dětma zpět k české zdravotní pojišťovně. Dětská i moje dr. mě totiž po roku upozornili, že to papírování ohledně proplácení výkonů a očkování ze slovenské pojišťovny už dělat nechtějí a že si mám hledat jiné doktory... Bežně čekali několik měsíců než jim došly peníze. Když jsem otěhotněla tak to už bylo neúnosné chodit po vyšetřeních se žlutou kartičkou pojištěnce 😝 .
Tak sem každý rok vyplnila na ČSSZ, finančáku a zdravotní pojišťovně že žádné příjmy ani výdaje nemám a mám klid, děti i já jsme pojištění tady a manžel byl na Slovensku.

sisstin
7. dub 2015

@rubika Taky dobry, tohle mi nikdo nikdy nerek. ja pracovala jako asistent soc pece dva roky, starala jsem se o postizene deti, ale jelikoz se z toho neodvadi zdravotni a dan, rak mi to za zamestnani uznano nebylo 😝

sisstin
7. dub 2015

@rubika Takze na SK za me ex platil pojisteni a ja tady pobirala v podstate socialni davku, pomernou cast prispevku na peci postizeneho ditete, mazec a to nemluvim o tom, ze vloni najednou po ex chteli, kolik jako pobiram, ze pro sk socialni pojistovnu to prijem je 😝 Tady mi vytiskli celej ten prispevek na peci, kterej ja jsem ale celej nepobirala, takze ex za me mel jeste doplacet dane!!! Coz jsme jim teda pak dokazali vypisem z meho uctu, kolik teda realne mam, no jako k posrani proste 😅

rubika
7. dub 2015

Nám ještě vloni přišli ze Slovenské sociálky domu papíry, které si máme vyplnit kvůli nároku na přídavky na děti, takže platit chtěli a mohli. Ale mě se nechtělo obíhat naše úřady kvůli všem potvrzením a pár eurům měsíčně. Teď už manžel dělá od zaří zase v čr a je klid 😎

sisstin
7. dub 2015

Ja jsem se hlavne vubec nemela vdavat, dokud jsme nebyli manzele, tak nikdo nic neresil 😅 ja tohle zjistila asi tyden pred svatbou, takze uz jsme ro kvuli tomu nerusili, no meli jsme 😅 Ale to je vec druha zas

rubika
7. dub 2015

Osobně už nechci mít žádné opletačky se sociálkama a cizím státem už vůbec ne... Manžel když skončil s prací v sr nahlásil to pojišťovnám a čekal kdy mu dojde normální česká zdravotní kartička. Těm dvěma pojišťovnám trvalo 3 měsíce než si vzájemně vyměnili 2 formurmuláře, masakr!

sisstin
7. dub 2015

@rubika Jj, js jsem fakt rada, ze je to za mnou, bylo to priserny, ted obava, ze treba se mi stane nejakej uraz a nebudu mit narok ani na invalidni duchod apod. Ted jsme oba cesi zijici v Cr, takze diky bohu za to 😉

sisstin
7. dub 2015

@rubika No mne nedosla, az po urgenci, pani nepochopila, ze bych ji mohla chtit, fakt des 😅

sisstin
7. dub 2015

@rubika Jinak mne staci docela treba z ex vydyndat papir o tom, ze neuplatnuje slevu na dite, my se vubec nevidame 😝

Strana
z4