icon

Rodičák v ČR pre Slovenku, čo mám spraviť?

tesska41
5. dub 2015

Ahojte, prosím o radu, už sme fakt zúfalí! ☹
Situácia: JA - Slovenka, trvalý pobyt na SR, prechodný tu zatiaľ nemám, som na úrade práce na SR (nebola som ešte zamestnaná), plánujem žiť s priateľom v Brne.
PRIATEĽ - Čech, zamestnaný na polovičný úvazek (má hradené sociálne a zdravotné poistenie), trvalý pobyt v Brne.
Na SVK mi povedali že nemám na rodičák zo Slovenska nárok keďže priateľ je zamestnaný a ja nie, a nežijeme na Slovensku. Rodiť budem asi na Slovensku (?), keďže tu nemám zdravotné poistenie. Bude mi stačiť vybaviť si do porodu v ČR prechodný pobyt, prípadne mám sa sem potom prehlásiť na úrad práce? Aby som dostávala rodičák z ČR? Alebo si začať platiť poistné, šlo by to ešte? Alebo ho dajú aj keď si o to zažiada priateľ? Nevadí že tu malý nebude mať trvalý pobyt? (Nemáme ho kam nahlásiť, bývame v podnájme). PROSÍM O RADU, čo mám spraviť? ☹ Díky moc!

Strana
z4
adrianka1712
7. dub 2015

@snehurka845 lenže pokial som spravne pochopila, není to jej manžel ale iba priatel, a teda nemože byt poistena cez neho...

atinkaa
7. dub 2015

ahoj - nepozerala som na to, co ti pisali ostatne, nemam aktualne cas, ale myslim ze je vymyslena EU a niekde by si narok na prispevky mala mat
aktualne je najdolezitejsie Centrum zaujmu - tak to tusim volaju...je to nad trvale ci prechodne pobyty....je to obvykle to kde sa zdrziavate, kde mate pripadne zakupeny ci aspon prenajaty byt....kde pracujete atd. dla toho mozes s nimi diskutovat
Priprav sa na to, ze ani Ceska ani Slovenska socialka - obyc pani na urade nebude nadsena, pretoze pre nu si komplikovany pripad, cosi co sa neda riesit standardne naucene takmer v polospanku tak ako ostatne ''stranky'', teda je gut ked mas veci nacitane a kus sa orientujes sama.
taktiez je supisko ak to budete vybavovat spolocne alebo aspon cast toho manzel - Partner - to vzdy na urade zabera nechat kus riesit partnera 😉 su tam zenske a su hned zdielnejsie.

skus viac precitat tu:
http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodi...

takze urcite narok mas, otazkou je kde a na co presne, tak snad sa ti to podari coskoro rozlusknut, viem ze ta neistota je nedobra
a za mna ako pozeram co mate co nemate, tak urcite zacni prechodnym pobytom v CR, bude to znamenie ze alespon na prechodnu dobu sa tu budes zdrziavat pravidelnejsie..

drz sa 🙂

tesska41
autor
7. dub 2015

@atinkaa si zlatá ďakujem ti 🙂 prechodný vybavím určite. díky za odpoveď. !

tesska41
autor
13. črc 2015

tak ženy, rodičák mi dali bez problémov, už druhý mesiac nám chodí 🙂 stačil mi prechodný pobyt (ale ani nemusel byť), nájomná zmluva, priateľ dokladoval pracovnú zmluvu kvoli rozdeleniu dĺžky príspevku a to je vše 🙂 takže sa nebojte všetko si treba zistiť na miestach kde tomu rozumejú nie diskutovať na fórach kde sú všetko len dohady 🙂 veľa štastia slovenky v čechách!

Strana
z4